Vezető hírek

2022.06.09. 14:00

Szívkatéterezésre, sérvműtétre és térdprotézisre várnak legtöbben

Szegeden az elmúlt 6 hónapban 1633 diagnosztikus szívkatéterezést végeztek el, azonban még így is 780-an várakoznak ilyen beavatkozásra. Országszerte jelentősen meghosszabbodtak a várólisták, megyénkben a legtöbben szívkatéterezésre, sérvműtétre, szürkehályogműtétre és térdprotézisre várnak. De a transzplantációs lista sem rövid, vesetranszplantációra 1077 embernek van szüksége.

Kiss Anna

A vesetranszplantációs várólistán szerdán 1077 fő szerepelt. ARCHÍV Fotó: Frank Yvette

Országszerte 56 ezernél is többen várnak valamilyen műtétre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által közzétett adatok szerint. Csongrád-Csanád megyében is igen hosszú a várólista, itt a legtöbben szív­ka­téterezésre, sérvműtétre, szür­­kehályogműtétre és térdprotézisre várnak. 

Szegeden az elmúlt 6 hónapban 1633 diagnosztikus szívkatéterezést végeztek el, azonban még így is 780-an várakoznak, az átlagos várakozási idő pedig 56 nap. Implantátumbeültetéssel történő hasfali, lágyéksérvműtétre Szegeden 563-an vannak előjegyezve, Kisteleken jelenleg 1 ember várakozik er­­re, míg implantátum beültetése nélküli sérvműtétre Kisteleken 2-en, Szeged 27-en várnak. 

Szürkehályogműtétre Kisteleken 1, Szeged 199, míg a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi és makói intézményében összesen 253 várakozó van. Szintén jelentős az epekövesség miatti laparoszkópiás beavatkozásra várók száma is a megyeszékhelyen, jelenleg 379-en várakoznak. Csípőprotézis-műtétre a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban 1, a szegedi klinikán pedig 409 várakozó van, míg térdprotézisműtétre Szentesen 3 beteg van előjegyezve, Szegeden pedig 464-en várnak. Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatti műtétre 59-en vannak bejegyezve Szegeden, míg ortopédiai kisműtétre 54-en. Bár az ortopédián nagyműtétre csak 17-en várnak, de az elmúlt 6 hónapban mért átlagos várakozási idő 193 nap volt. 

Szegeden artroszkópos mű­tétre, vagyis térdízületi tükrözésre 34-en, a szív elektrofiziológiai vizsgálatára 97-en, transzkatéteres szívbillentyű-­beültetésre pedig 62-en várakoznak. Eközben Szentesen 16, míg a megyeszékhelyen 61 embert jegyeztek elő mandula-, orrmandulaműtétre. 

De országszerte jelentős a transzplantációra várók száma is. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatbázisa szerint a vesetranszplantációs várólistán szerdán 1077 fő szerepelt, közülük sokan azonban nem transzplantálhatók, ennek okai lehetnek különböző be­tegségek, amelyek átmeneti al­­kalmatlanságot jelentenek. Tehát átmeneti a státusz, ezért maradtak a listán. 

Ugyanígy van ez a máj­transzplantációs listával is, amelyen 74-en, a szívtransz­plan­­tációson 99-en, a tü­­dő­transzplantációson pedig 14-­en vannak rajta. Kombinált vese-hasnyálmirigy transz­plantációra 49, felnőtt csontvelő-transzplantációra 453, gyermek csontvelő-transz­plan­tációra pedig 34 embernek van szüksége. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!