beruházás

2019.09.12. 21:06

Döntött a kormány a science park további bővítéséről

842 millió forintot kap a Szegedi Tudományegyetem a volt szovjet laktanya területén épülő science park korszerűsítésére ebben az évben. A beruházások előkészítésére és a villamosmérnök-képzés fejlesztésére fordítják majd ezt az összeget.

Hajó Edina

A volt szovjet laktanya területén a vörös épületet már lebontották, megtörtént a lőszermentesítés és a tereprendezés. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Szerdán döntött a kormány a science park további támogatásáról. Ezt tegnap sajtótájékoztatón jelentette be Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Elmondta, 842 millió forint támogatás érkezik Szegedre, ennek egy részéből öt program előkészítése zajlik majd a volt szovjet laktanya területén. – Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában inkubátorházat, járműipari kompetenciaközpontot, innovációs- és látogatóközpontot alakítanak ki, valamint folytatódik a kollégiumfejlesztés is a területen. A forrás egy része – amely idén rendelkezésre áll – ezen beruházások előkészítéséről szól, míg a másik fele a szegedi egyetemen most induló villamosmérnök képzés további fejlesztését szolgálja – tudatta az államtitkár. Hozzátette, mindez nagyon komoly stratégiai lépés, amely lehetővé teszi a szegedi egyetem számára azt az innovációs tevékenységet, hogy a régió gazdaságának motorja legyen.

Bódis József (középen) államtitkár, Fendler Judit kancellár és Nemesi Pál, az iparkamara elnöke tudatta: folytatódik a science park kialakítása. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja hangsúlyozta, a science park kialakításának várható költsége meghaladja a 20 milliárd forintot. Elmondta, 2011 óta dolgozik az egyetem a park fejlesztésén, a 80 hektáros területen már megtörtént a lőszermentesítés és a tereprendezés. A régi vörös épületet lebontották, ám a tiszti épület például jó állapotban van, ez lesz majd az inkubátorközpont. Két kollégiumot már felújítottak, még kettőt korszerűsítenek. – A kormányzati forrást olyan innovációs célokra fordítjuk, ami segíti azokat az iparágakat, amelyek a régió számára fontosak. A terület ennek köszönhetően alkalmassá válik a befektetésekre, így a különböző cégek megtalálhatják itt helyüket – hangsúlyozta a kancellár.


Fendler Judit elmondta, hogy 2011 óta dolgozik az egyetem a park fejlesztésén. Fotó: Török János

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta. nagyon várták, hogy elinduljon a beruházás. Úgy fogalmazott, rendkívül fontos hogy elkezdték a villamosmérnökök képzését Szegeden, ezt a vállalkozói szféra több mint tíz éve szorgalmazza. – A szegedi kis- és középvállalkozásoknak is érdeke, hogy részesei legyenek a 21. századi üzleti környezetnek. Van a megyében sok jól felkészült kis- és középvállalkozó, akik be tudnak kapcsolódni a szolgáltatásaikkal a programba – vélekedett a kamara elnöke.

A jogi kar épületének helyrehozásában is segít a kormány

Bódis József azt is bejelentette a sajtótájékoztatón, hogy a tegnapi kormányülésen arról határoztak, hogy a kormány minden támogatást meg fog adni az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épületének helyreállításában. Mint ismert a hétfői viharban megrongálódott az épület tetőszerkezete, több darab négyméteres gerenda zuhant az udvarra. Az épületet életveszélyesnek nyilvánították, és le is zárták. Az államtitkár elmondta, az intézményt jövőre korszerűsítették volna, ám a fenn álló probléma miatt előrehozzák ezt a rekonstrukciót. A viharkárok felmérése még folyik, az esetleges többletforrásról a kárfelmérés után döntenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!