Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.02.17. 17:30

Mit keres a kazetofon a számtech laborban? És hol az internet!? annó 1990

Újragondolt Annó sorozatunknak ez a része több furcsaságnak is nyomába ered. Gyenes Kálmán 1991-ben egy rég elsüllyedt internet előtti világ számítástechnikai laborjában járt. A világ már azelőtt is egyre „matematizálódott”.

Munkatársunktól

Annó 1990: Iskolai számítástechnika labor. Kérjük, írja meg, ha tudja, melyik iskolában!

Fotó: Gyenes Kálmán

A képen egy iskolai számítástechnikai labor látható 1990 végéről. Ma már tévék- és egyéb dobozok lerakatához jobban hasonlít, de erről nem az iskola tehetett. Ezek voltak a kor kütyüi. Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a számítógép az internet miatt érdekes, a diákokat azonban láthatóan enélkül is érdekelte a dolog.

Annó 1990: Iskolai számítástechnika labor. Kérjük, írja meg, ha tudja, melyik iskolában!
Fotó: Gyenes Kálmán. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmGyK02

Hanem a felszerelés! A fiatalok előtt kazettás magnetofon van. Megvalljuk, fogalmunk sem volt, miért, így a programozó kollégákhoz fordultunk. Kiderült, hogy a B. Tóth László-s időket idéző eszköz azért kellett, mert a szoftvert magnókazettáról olvasták be. A magnó pedig egy Videoton TV Computerhez csatlakozott, amelynek a teremben sorakozó behemót képcsöves tévék voltak a képernyői. A háttérben egy floppylemez beolvasására szolgáló eszköz is felbukkan, amit azóta szintén elfeledett a kor.

Sajnos Gyenes Kálmán fotója nem jelent meg a lapban, ezért nem tudtuk beazonosítani, melyik iskolában készült. (Kérjük, írjon nekünk, aki felismeri!). Ilyen laborok már az 1980-as évek végétől működtek a magyar iskolákban, sőt a Videoton TV Computert egyenesen iskolai felhasználásra gyártották.

Fotó: Gyenes Kálmán. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmGyK02

1991-ben a számítástechnikai oktatásnak már munkaerő-piaci jelentősége is volt, hiszen egyre több álláshoz kellett „szövegszerkesztői” vagy „számítógép-kezelői” tudás. Számítógépes átképzések hirdetései pedig rendszeresen jelentek meg a lapban „Számítógépeké a jövő” szlogennel.

A számítástechnika fejlődéséről persze már korábban is szó esett. 1978-ban például a Délmagyarország címoldalon állapítja meg, hogy „Matematizálódik a világ”. Ennek a mondatnak kihagyhatatlan bája van, mivel a szerző, akivel együttérzünk, már akkor sejthette, hogy valami történik a világgal meg az informatikával, csak a megfelelő szó nem volt meg még.

Ami az internetet illeti, 1991-ben az sem késett sokáig. Első érdemi említése a Délmagyarországban dr. Kokas Károlytól, a Klebelsberg Egyetemi Könyvtár jelenlegi főigazgató-helyettesétől származik még 1991-ből, amikor a könyvtár már hozzáfért a hálózathoz. Ennek ellenére a Szegeden tartózkodó francia befektetők 1991-ben a Minitel nevű francia hálózat telepítését emlegették, amely Franciaországban akkor még sokkal kiépítettebb volt, mint az Internet a világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában