Elkószált gyerekek

2021.08.03. 17:27

Tudnia kell a gyereknek, hogy ha baj van, kitől kérhet segítséget

Nem ritka, hogy a nagy tumultusban elkószál a szüleitől egy gyerek. Szerencsére az ilyen eseteknek szinte mindig jó végük van, de ezért lehet és kell is tenni a rendőrség szerint. A hasonló helyzetekre a gyerekeket és a szülőket is fel lehet készíteni.

Suki Zoltán

20210729 Szeged Hogyan vigyázzunk a gyermekeinkre a városba. Képen: Együtt a család a Dóm téren. Illusztráció. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Egy eltévedt fiút adtak vissza a rendőrök a szüleinek – közölte a napokban a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőröket múlt héten hétfőn este kilenc óra után állította meg egy pár a Dóm térnél. Elmondták, hogy a velük lévő gyerek tőlük kért segítséget, mert elvesztette a szüleit. A rendőrök átvették a fiút, aki elmesélte, a szüleivel egy napra érkeztek Szegedre, és sétáltak a belvárosban, amikor elszakadt tőlük. Azután kért segítséget a két felnőttől. Ugyan telefonja nem volt, de fejből tudta a szülei hívószámát, akiket fel is hívtak a rendőrök, és visszaadták nekik a fiút.

Ez az egyik olyan eset, ami szerencsésen végződött, az elkeveredett fiú a szüleivel le­hetett még aznap este. Ez azonban azért is alakulhatott így, mert a gyereket felkészítették arra, hogy mit kell csinálnia, ha esetleg szem elől vesztené a szüleit. A Szegeden nyaraló fiú pedig pont azt tette, amit a rendőrök és a pszichológusok is javasolnak.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának helyettes vezetője elmondta, hogy mit kell tenni, ha bevásárlás, városnézés közben, strandon, parkolóban vagy nagyobb rendezvényen leszakad a többiektől, elkeveredik, esetleg elvész a gyermek.

Csete Ágnes szerint a kisebb gyerekeknek is meg kell tanítani, hogy különbözőképpen feltett kérdésre meg tudják mondani a saját és szüleik nevét, valamint hogy hol laknak. A nagyobbak már a telefonszámokat is meg tudják jegyezni.

Az pedig egy különösen jó módszer, ha egy karkötőre írják rá a szükséges adatokat, és például azt is, ha a gyerek allergiás valamire. Az életkornak megfelelően el lehet magyarázni, hogy kihez fordulhatnak segítségért, ha baj van. Csete Ágnes szerint ezek hivatalos vagy hivatalosnak tűnő emberek lehetnek. Ilyenek például a rendőrök, a biztonsági őrök, az eladók, a pénztárosok, a jegyszedők, de a gyerekek talán egy másik édesanyában bíznak a legjobban.

A veszélyes helyzeteket pe­­dig el is lehet játszani otthon. Fontos azonban, hogy nem szabad átesni a ló túlsó oldalára, és túlságosan megrémiszteni vagy éppen elbagatellizálni ezt.

Ha pedig már megtörtént a baj, segítheti a keresést, ha van aktuális fotó a gyermekről. Akár indulás előtt is érdemes lefényképezni úgy, hogy a teljes ruházata látszódjon, ez szintén elősegítheti a felkutatását.

Arra pedig ugyancsak ér­de­mes figyelni, hogy mivel fe­­nyegetik a szülők a gyerekeket. Nem Csongrád-Csanád megyében történt ugyan, de érdekes történet, amit Csete Ágnes me­­sélt. Egy kisgyereket a szülei azzal rémisztgettek, hogy ha rosszul viselkedik, elviszik a rendőrök. A kisfiú egyszer elszakadt a szülőktől, és azért tartott sokáig megtalálni, mert nem mert szólni a tőle egyébként pár méterre álló járőröknek, hogy nem találja a szüleit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!