Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

˝Berozsdásodott a szerencsepatkóm˝

Szeged - Összeállításunkban bemutatjuk azoknak a családoknak az élethelyzetét, amelyeket a Lapcom Média Alapítvány kuratóriuma kiválasztott a segítséget kérők közül. Karácsonyig számukra gyűjtünk adományokat. Az alapítvány számláján összegyűlt pénzt az ünnep előtt átadjuk a segítségre váróknak. Az akció információs telefonszáma: 30/336-7759.
– Isten azt terheli, aki bírja. De az én vállamat már nagyon húzza ez a sok teher – hallottuk Nedelka Mártától. A szegedi nőt gerincbetegsége miatt kétszer műtötték, először 11 évvel ezelőtt, majd tavaly októberben.

Egy hónappal ezelőtt nőgyógyászati műtéten esett át: kivették a méhét. Mivel a hashártyából is kivágtak, diétáznia kellene, abból a néhány ezer forintból azonban, amit ennivalóra költhet, nem tud elég választékosan étkezni. Márta élettársával és 16 éves fiával lakik. Egy fizetésből élnek. A férfi biztonsági őrként 100 ezer forintot keres. Mire kifizetik a kétszobás albérletet és a rezsit, alig marad néhány ezer forintjuk, ezért kisebb lakásba költöznek. Addig könnyebb volt a helyzetük, amíg Márta is dolgozott. Második gerincműtéte után azonban hetekig a párja ápolta, fürdette, hiszen nem tudott mozogni. Néhány hét után erőt vett magán, fájdalomcsillapítókkal tompítva a kínt visszament dolgozni. Munkahelye azonban megszűnt. Dolgozott saslikkészítő gyárban, de október óta újra kényszerpihenőre került a műtét miatt. Összegörnyedve nyitott ajtót. Még mindig fájdalmai vannak, de nem teheti meg, hogy otthon marad, kell a pénz. Ételre. Alkalmi munkát vállalt, kürtőskalácsot fog sütni a karácsonyi vásárban.

A gerincbeteg Nedelka Márta párjával és fiával kénytelen kisebb lakásba költözni kétszobás albérletükből. Fotó: Karnok Csaba
A gerincbeteg Nedelka Márta párjával és fiával kénytelen kisebb lakásba költözni kétszobás albérletükből. Fotó: Karnok Csaba

– Harmincnyolc éves vagyok, de annyit megéltem már, mint egy hetvenéves – sóhajtott. Márta Csíkszeredán nevelkedett, 8 évesen veszítette el édesanyját, ezután ő látta el három fiútestvérét és édesapjukat. Emellett rendszeresen sportolt, díjugratott. Egy baleset miatt fejezte be: olyan szerencsétlenül esett, hogy bokától térdig felszakadt a lába, a jobb karja pedig lebénult. Öt évig tartott a rehabilitáció.

– Imádom a lovakat, és mindent, ami velük kapcsolatos. Ott van a szerencsepatkóm – mutatott a fejem fölé. – Sajnos már nagyon berozsdásodott. Jó ideje nem hoz szerencsét.

Jótékonyság, nem előfizetés

Sárga csekket talált minden előfizetőnk és vásárlónk a múlt szombati lapszámban: bár az első oldalon írtuk, hogy újonnan létrehozott jótékonysági alapítványunk számlájára lehet ezen befizetni, mégis többen azt hitték, az újság előfizetésére szolgál. Lapunkat átutalással, a kézbesítőnél és sárga csekken is előfizethetik, de ez utóbbit mindig névre szólóan kapják ügyfeleink. A múlt szombati újságba helyezett sárga csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítvány számlájára lehet befizetni: december 10-éig gyűjtünk 20 család számára, addig mindennap bemutatunk közülük egy-egy segítségre szorulót az alapítvány emblémájával, amelyen megtalálható a számlaszám is. Az összegyűlt pénzt maguk az erre vállalkozó adakozók adják át nekik december 16-áig – így építjük a jóakarat hídját olvasótól olvasóig –, majd természetesen az átadásról is beszámolunk.

Olvasóink írták

 • 7. egynemszegedi 2011. november 28. 12:01
  „Akárhonnan is jött büszkébb lehet magára. mint némelyik magyar!”
 • 6. jq 2011. november 23. 11:00
  „Csíkszereda (és egész Hargita megye) lakosságának túlnyomó többsége magyar (gyakorlatilag a rendőr, csendőr, katona román, akit oda vezényeltek). A legutóbbi népszámlálás adatai szerint csökkent is a román lakosság aránya.
  Egyébként akinek az anyanyelve és az állampolgársága is magyar, az miért ne lenne magyar?”
 • 5. .suhym. 2011. november 23. 07:14
  „1. papika56 2011.11.22. 09:33

  MAGYAR!

  Pár napja egy riportban hangzott el a rádióban, hazánkban 100 ezer(!) betöltetlen álláshely van!

  "Csíkszeredán élt, mit remélt,majd itt jobb lesz?"
  Igen, biztosan azt remélte, ugyanúgy, ahogyan a külföldre távozott és napjainkban is távozó hazánk lányai/fiai is azt remélik. Azért mentek/mennek el!”
 • 4. jozko 2011. november 22. 17:53
  „Öreg hiba nemzetiség viszályt szítani ebből a kérdésből.

  Ám - ettől teljesen függetlenül - azt a választást nem tartom jó döntésnek.”
 • 3. sebajtóbiás 2011. november 22. 12:53
  „Mindig felháborít, ha valaki "lerománozza" az erdélyi magyarokat. Pedig nincs is családi kötődésem. Az ilyen gondolkodású embernek csak egy hetet kéne úgy élnie, hogy kissebség, és nem szólalhat meg az anyanyelvén, nem intézhet hivatalos ügyeket, még a boltban is csúnyán néznének rá.
  Én egy olyan kisvárosban nőttem fel, ahol az idősebb emberek közül még sokan beszéltek tótul az utcán, a piacon, bárhol. Sőt, az apai nagyszüleim is. Senki soha nem akadt fenn ezen, teljesen természetes volt mindenkinek. Senki nem mondta, hogy nem magyarok. Kiráz tőle a hideg, ha valaki a magyarságán "lovagol".
  Kíváncsi lennék papika56 felmenőire.”
 • 2. Kézbesítő 2011. november 22. 12:33
  „Tisztelt papika56!

  Ő is MAGYAR, mint mi s nem román. Több mint 16 éve jött át ide. Ő is teljes jogú Magyar Állampolgár. Azt hiszem Ön nem tanult Történelmet! Hisz Erdély hiába része Romániának sok MAGYAR él ott a Trianoni döntés szakította el őket az Anyaországtól! Ők akkor is Magyarok ha Romániához csatolt Erdélyben élnek! Példát vehetnénk a kint élő Magyarok összetartásáról és kitartásából! Itt Magyarországon a egyik magyar kivájná a másik magyar szemét itt nincs összetartás, mint ott kint! Ezt vedd figyelembe s ne románozz! ha kérhetem! Köszönöm! Ő is megérdemli a segitséget és nem mindig volt ilyen beteg!

  Tisztelettel egy Székelymagyar származású ember!”
 • 1. papika56 2011. november 22. 09:33
  „Nagyon sajnálatos a fiatal asszony élete. Csíkszeredán élt, mit remélt,majd itt jobb lesz? Elég sok betegsége van--nyugodtan elmehet és leszázalékolják ennyi betegséggel ! min.67%-ra. Rengetegen vannak akik egészségesen is kapnak ilyen ellátást !
  Nem is magyar--román , örüljön ,hogy talál még alkalmi munkát is ilyen betegen.
  Amikor a magyarnak, teljesen egészségesnek sincs ma munkája !!!!!!
  Több családot is ismerek --akik az ő jövedelmének egy töredékéből senyvednek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerítést és pónit szeretnének halláskárosodott kisfiuknak

Összeállításunkban bemutatjuk azoknak a családoknak az élethelyzetét, amelyeket a Lapcom Média Alapítvány kuratóriuma kiválasztott a segítséget kérők közül. Tovább olvasom