Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Eltört apa lába – fáj az egész családnak

Ambrózfalva - Három helyen törött el az ambrózfalvi Nagy Pál bokája, tavaszig biztosan nem tud dolgozni a nemzeti park segédgulyása. Élettársával közösen 9 gyermekről gondoskodnak, és a család azonnal megérezte, hogy kevesebb a pénz. Végül el kellett adni a motort is, amivel apa eddig munkába járt.
Nagy Pál és családja sohasem unatkozik, az esti fürdés és a reggeli készülődés is katonás rendben zajlik, hogy mindenki időben sorra kerülhessen. Pálnak élettársával, Gál Ildikóval összesen 10 gyermeke van, kilencen még itthon laknak. Először születtek a lányok: Nikoletta (20), Dóra (17), Regina (15), Szimonetta (12), aztán jöttek a fiúk: Gergő (11), Kevin (7), Krisztofer (5), az ikrek, Szebasztián és Máté (3). A legkisebb gyerek, a 3 hónapos Damarisz kislány. Ez görög eredetű keresztnév feleséget, fiatal lányt jelent. Valaki a rokonságban farmgazdaságot tart fönn az interneten, és az egyik szomszédját hívják így. Ez mindenkinek megtetszett a családban.

Családi fotó Nagyéknál. Egy pillanatra sem unatkoznak. Fotó: Schmidt Andrea
Családi fotó Nagyéknál. Egy pillanatra sem unatkoznak. Fotó: Schmidt Andrea

Nagyéknak nincs internete, sem farmja. A Bethlen Gábor utcai házhoz tartozó kis konyhakertben lucerna nő. Ildikó napszámba jár, nyáron is eljárt, amikor a kislánnyal volt terhes. Pál viszont olyan gazdaságban dolgozik, amelyhez fogható nincs az interneten. A Körös–Maros Nemzeti Park Csanádalbertin lévő szürkemarha-tenyészetéről van szó, amely fontos munkaadónak számít a környéken. A Csanádi-pusztákon élő mintegy 30 túzoknak köszönhető ez az álláslehetőség. A védett madár élőhelyének fönntartása, gondozása végett telepítette ide a jószágokat a park. Pál segédgulyás, ez pedig nem veszélytelen. A magyar puszta jelképének tartott jószágok ugyanis nem a szelídségükről híresek. – Nagyon kell velük vigyázni. Megesett, hogy az egyik bika elől hárman ötfelé ugrottunk – magyarázza Pál. – Bárki a közelükbe megy, nagyon kell figyelnie, etetéskor is.

Pál tud vigyázni magára – nem is munka közben törte el a bokáját, hanem, mint mondja, itthon, még szeptemberben. Egy rossz lépés elég volt. – Az orvos azt mondta, három darabba tört. Sínbe rakták, négy hétig volt rajta, és amikor levették, kiderült, hogy nem forrt össze rendesen. Most gipszben van. Az egyik nap elég jól tudok menni a mankóval, máskor alig, a bokám most már reagál az időjárás-változásra. Nem tudom, mikor tudom rendesen használni.

Vadkerti Attila karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent sztárvendége a mai napon Vadkerti Attila lesz. A Pick Szeged kézilabdacsapat csapatkapitánya és felesége is a családból hozott mintát követve nagy jelentőséget tulajdonít a karácsonyi készülődésnek: – Advent első vasárnapján már feldíszítjük a lakást, hatéves kislányom a saját szobáját önállóan intézi. Így készülünk az ünnepre. Az utolsó időszakban már az ajándékokkal sem kell foglalkoznunk, hiszen előre beszerzünk mindent, hogy ne a kapkodásról szóljon ez a pár hét, hanem nyugodtan tudjuk tölteni. A karácsonyfa viszont nálunk speciálisan nem 24-én érkezik. Mivel az ünnepek idején, sőt egészen január végéig nem vagyok itthon, ahhoz, hogy még én is lássam, hamarabb feldíszítjük forralt borozás és zenehallgatás közben. Pár napon belül nálunk már állni fog a fa, így tesszük teljessé a ráhangolódást erre az időszakra.

A családfő nagyon szereti a munkáját, és mint mondja, a keresetet illetően nincs oka panaszra. Most viszont hamar megérezte a család, hogy kevesebb a pénz. A kis háznak volt központi fűtése, de a vegyes tüzelésű kazán tönkrement, nem lehetett megjavítani. Kályhával fűtenek, de most már gondot okoz a tüzelő megvásárlása is. Amit lehetett, eladtak, hogy a télre felkészüljenek, nemrég vettek három mázsa fát. A fűtenivalóval még lehet spórolni, az étellel azonban nemigen, ott, ahol ennyi gyereket kell ellátni. – Anyósomék Kardoskúton laknak. Elmentünk hozzá, vágtunk tyúkokat, adott krumplit, hogy legyen, és kapjuk az önkormányzattól a lakásfenntartási támogatást – mondja Ildikó.

– Ezzel együtt odáig jutottunk, hogy amikor meg kellett venni a kicsiknek az angol és a német nyelvkönyvet, bementem az önkormányzathoz, hogy segítsenek. Szimonetta és Gergő osztálytársak, nekik egy könyv elég volt. Szégyelljük ezt a helyzetet, főleg a nagylányok, de nincs mit tenni. Öten iskolába, hárman óvodába járnak.

Ha átvészelik ezt a telet, és apa megint el tud menni dolgozni, könnyebb lesz, ebben bíznak. Addig mindenesetre venni kell egy újabb közlekedési eszközt, praktikusan egy motorbiciklit. Amivel ugyanis eddig Pál járt a gulyához, azt nemrég muszáj volt pénzzé tenni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurász Vilmos és családja átvette a Lapcom Média Alapítvány támogatását

Gyurász Vilmos és családja hétfő délután vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatását a Klauzál téren. Tovább olvasom