Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Fürdőszoba nélkül él 10 éves kisfiával Szántó Imre

Hódmezővásárhely - 10 éves kisfiával él Hódmezővásárhely Öreg-Kishomokon Szántó Imre. A 66 éves férfi nyugdíjából vonják a devizahitel törlesztőjét, így nem marad sok ételre és tüzelőre. A családfő 7 éve vett fel kölcsönt, hogy kifizesse egy korábbi tartozását és bővítse házát: fürdőszobát akart, de nem jött össze, így a mai napig egy műanyag gyerekfürdőkádban tisztálkodnak.
Szántó Imre nevelt lánya, Angéla kereste meg szerkesztőségünket, hogy édesapjának szeretne segítséget kérni. Elmondása szerint ők is rossz helyzetben vannak, de mégsem magukat, hanem apját és kisöccsét
Játékokat, könyveket gyűjtünk

A Klauzál téren felállított Délmagyarország-szeretetkuckóban ezen a héten a szegedi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Déli Apró szintén az itt élőknek szeretne segíteni, így december 20-áig a Szilágyi utcai irodájukban is gyűjtenek játékokat, tartós élelmiszert és ruhákat. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.
ajánlotta, hogy a Lapcom Média Alapítvány olvasóink segítségével szebbé tegye karácsonyukat. Szántó Imre felesége halála miatt 4 éve egyedül neveli 10 éves fiát, Pétert. Az öreg-kishomoki telken egy másfél szobás házban élnek, valamint egy különálló épület is van a portán, amit konyhának használnak. – Fürdőszobánk nincs. Szerettünk volna, a nagyobbik fiammal neki is láttunk a munkának, de anyagi okok miatt nem tudtuk befejezni – mondta elkeseredetten Imre, aki 2007-ben vett fel szabad felhasználású hitelt. A 2,2 millió forintból egy korábbi adósságát fizette ki, illetve a házát bővítette volna. – 14 ezer forinttal kezdtük a törlesztést, ami mára több mint 50 ezer forintra ugrott – tette hozzá a családfő, majd elmondta, volt, amikor nem tudta fizetni, így jelzálog került a házra.

– Víz- és szemétdíj-elmaradásom is van, mert muszáj sakkozni a számlákkal. Az áramot feltöltéssel vesszük, de ez így jó. Péter is megtanulta már, ha kimegy az udvarra játszani, akkor lekapcsolja a villanyt, kikapcsolja a tévét. Nincs fölösleges áramfogyasztás – magyarázta az apuka, aki 33 év után egészségügyi problémák miatt hagyta ott a MÁV-ot. – Szétcsúsztak a csigolyáim. Nem műtöttek meg, de elmagyarázták, hogyan kell ezzel együtt élni – tette hozzá a férfi. A házukat fával fűtik, de nem sok tüzelőjük van. Az önkormányzattól igényeltek: talán kapnak 5 mázsát. A már említett fürdőszoba sincs kész, és egyelőre úgy tűnik, egy ideig nem is lesz. Egy műanyag gyerekfürdő-
kádban tisztálkodnak. Imre nyugdíjának, illetve Péter árvaságijának a nagy részét elviszi a hitel, így közel 40 ezer forint marad, amiből a rezsit fizetik ki, valamint ételt és nagy ritkán ruhát vesznek. Peti kosárlabdázik is, ami szintén költséggel jár.

Fürdőszoba nélkül él 10 éves kisfiával Szántó Imre. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

A kisfiú a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 4. osztályos diákja. – Jó tanuló. Nagyon szereti a számítástechnikát, úgy látom, érti is, de itthon nem tud gyakorolni. Szeretnék neki egy számítógépet, amin a tanulás mellett kicsit szórakozhatna is, de most nincs rá pénzünk – zárta könnyekkel küzdve az apuka.

Délmagyarország–Rotary Advent

A keddi lapunkban bemutatott Balog Károlynak és családjának tegnap délután átadtuk a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló ígérvényt. Szántó Imre és családja ma délután veszi át adományozó oklevelünket a Klauzál téren. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Illés Andrea és családja vehet még át adományt – élelmiszert és tisztítószereket –, amelyet Szeged város képviselője ad át. A 17 órakor kezdődő ünnepségen fellép a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola.
Hevesi Tamás karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent mai sztárvendége 17 órától a Klauzál téren Hevesi Tamás énekes, labdarúgóedző lesz, aki középiskolás éveit a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban töltötte.
– A karácsony az egyetlen olyan ünnep, amelynek a család összetartozásáról kell szólnia. Míg egy névnap vagy születésnap ünneplésekor vagy összejön mindenki, vagy nem, karácsonykor ez nem kérdés. Éppen ezért számomra ez az egyetlen igazi ünnep. Gyerekkorom óta ott vannak az orromban az illatok: a fenyőé és a csillagszóróé, no meg az akkor még csak pult alól beszerezhető narancsé, banáné, fügéé. Szeretem azokat a pillanatokat is, amikor gondolok valakire, és személyre szabott ajándékot találok neki. Amikor pedig közösen éneklünk a fa körül, gyertyafényben, annak igazán különleges a hangulata. Ilyenkor azokra is szoktam gondolni, akiknek nincs senkijük vagy sose volt karácsonyuk. És hálát adok azért, hogy nekem minden évben boldog ünnepem van.
Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 19-i lapban található, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabados Ágnessel jótékonykodtunk

Kedd délután 5 órakor tizenhatodjára nyílt ki adventi naptárunk egy ablaka, és ismét két rászoruló családnak adtunk át ajándékot a Klauzál téren, a Délmagyarország-Rotary Adventen. Tovább olvasom