Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szegedi kulturális ikonok a nyolcvanas évekből

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a nyolcvanas évek kulturális ikonjait lessük meg munka közben. Tartsanak velünk: képek annó.
Márta néni sok ecsettel az első fotón. Kopasz Márta magyar festő-és grafikusművész hosszú életútja során sokféle módon kapcsolódott Szeged kulturális közéletéhez. Enyedi Zoltán sajtófotós munka közben kapta lencsevégre 1982-ben.

Ihletet merítve. Péter László irodalomtörténész Vasváry Ödön amerikai magyarság-kutató portréja előtt az 1980-as évek elején a második képen.

Igazgató kardigánban a harmadik fotón. Trogmayer Ottó a felvétel elkészülésének időpontjában, 1982-ben a Móra Ferenc Múzeum igazgatója volt. A neves régész, muzeológus, egyetemi tanár idén kapta meg a Szeged Díszpolgára kitüntető címet.

A szeretett Matyi bácsi a negyedik felvételen. Varga Mátyás nevéhez leginkább a Szegedi Szabadtéri Játékok díszleteit, színpadképeit kötik, de ő ugyanakkor kiváló grafikusművész és tanár is volt. Enyedi Zoltán sajtófotós az 1980-as évek elején fényképezte le a műtárgyak között.

Művészbejáró az utolsó képen. Varga Mátyás Kossuth-díjas grafikusművész, díszlettervező otthonában fogadta Enyedi Zoltán sajtófotóst az 1980-as évek elején.

Nézzenek be hozzánk, képek annó!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi tudásbázisok a nyolcvanas évekből

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a nyolcvanas évek Somogyi-könyvtárát nézzük meg,… Tovább olvasom