Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Flottaláz: tíz új autóból hét céges vásárlás

A pangó gépjármű piacon, a lakossági vásárlások drasztikus visszaesése mellett a flottacégek 30 százalékkal erősítettek – köztük a Lombard is.

Magyarországon az eladott új autók körülbelül 70 százaléka céges vásárlás, és ezeknek 25 százaléka flottakezelt autó. A finanszírozás speciális pénzügyi vonzatai mellett a csoportos vásárlás előnyeire egyre szélesebb vállalati kör épít.

Áttörés következett be a flotta-finanszírozási piacon, hiszen amíg korábban elsősorban a nemzetközi tulajdonban lévő nagyvállalatok láttak lehetőséget a konstrukcióban, az idén a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások is megjelentek a vevői oldalon. A lakossági vásárlások számának drasztikus visszaesése mellett ennek köszönhető, hogy a teljes új gépjármű finanszírozási piacon belül jelentősen nőtt a flotta-finanszírozás aránya, és mára eléri a 40 százalékot.

Anderle Ádám
Anderle Ádám
– A flottabérlet figyelembe veszi a kis- és középvállalatok saját erejét, és ehhez mérten reális költségterhet jelent. Ennek köszönhető, hogy a kkv-szektorban is terjed ez a finanszírozási konstrukció – hangsúlyozta Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese.

Amíg Nyugat-Európában akár a 70 százalékot is meghaladja a vállalati gépjárművek penetrációja, ez az arány Magyarországon nem éri el a 10 százalékot. A vevők az elmúlt 15 évben elsősorban nemzetközi cégek magyarországi leányvállalatai voltak, ám azóta a hazai piacon is bekövetkezett a fordulat: a kis- és középvállalkozások is nyitottak a lízingfinanszírozás és a flottakezelés szolgáltatások felé. A hazai piacon a tipikus flotta ügyfél 50-60 autóval, a kisebb cégek 15-20, a nagyok viszont 150-200 autóval rendelkeznek.

– A finanszírozóknál elérhető konstrukciók 30 és 150 autó esetén is hasonlóak, így a vállalkozások a csökkenő adminisztratív terhek, a tervezhető költségek, illetve az üzemeltetési kockázatoktól való szabadulás miatt választják a flotta bérletet – hangsúlyozta Horváth Péter, a Lombard Lízing Csoport flotta-finanszírozási üzletágvezetője.

Ezen szempontokon kívül a flotta-finanszírozás számos adminisztratív előnnyel jár: nincs szükség tárgyieszköz-nyilvántartásra, valamint a szerviz számlák ellenőrzésére, feldolgozására sem, és a szállítók tendereztetése sem a vállalkozás feladata. A flotta cég a jelenlegi piaci helyzetben már 10-15 autó esetén is árelőnyt tud elérni.

A flotta lízing esetén a lakossági ügyfelekre érvényes 20 százalékos kötelező önerővel szemben a jellemző mérték 10 százalék, de akár 0 százalék is elérhető. Az átlagos futamidő a nagyobb cégek esetén 3-4 év, a Lombard portfoliójának 80-85 százaléka ebbe a körbe tartozik. A hazai kkv-k esetén a jellemző futamidő 4-5 év.

A nagyvállalati kör számára a flotta-finanszírozás a hitelezési kockázat minimalizálása, a kis- és középvállalatok számára pedig a kedvező finanszírozási konstrukció miatt éri meg elsősorban. A finanszírozók az árat jellemzően a vállalkozások bevételeihez szabják, ha az ügyfelet kockázatosnak ítélik, inkább a fedezet arányát emelik meg.

A flottaszerződést kötő vállalatok – mérettől függetlenül – tudatosak a márkaválasztáskor, és elsősorban a megbízható európai személy- és kishaszon járműveket választják. A döntést az is befolyásolja, hogy melyik importőr mekkora figyelmet tulajdonít ennek a szegmensnek. A tipikus flottaautók Magyarországon elsősorban az alsó középkategóriába tartoznak – Németországban például eggyel magasabb ez a kategória – ilyenek a Ford Focus, az Opel Astra, a Renault Megane, vagy a Skoda Octavia.


A Lombard Lízing Csoport a magyarországi lízingpiac legnagyobb tapasztalattal rendelkező, bank- független piacvezető szereplője. A gépjármű-, termelőeszköz-, ingatlan-finanszírozás mellett teljeskörű flottakezelési és -finanszírozási szolgáltatásokat nyújt. A VR LEASING AG a cégcsoport közvetlen tulajdonosa és legfontosabb nemzetközi szakmai partnere, Németország  legnagyobb gyártó-független lízingtársasága, a német Volksbank és Raiffeisenbank csoport tagja.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy liter benzinnel már 2661 kilométernél jár a GAMF autója

2661 km/1 liter teljesítménnyel zárta a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata az üzemanyag-takarékos járművek a finnországi Nokiában megrendezett versenyét. Tovább olvasom