Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Klíma: a legtöbben az autóban kapcsolják be

Bár a felnőtt lakosság többsége szerint sokan túlzásba esnek a klímahasználat során, mégis 63 százalék választja a hűsölés ezen formáját - derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából.

Az utóbbi hetekben a hőmérő higanyszála sokszor kúszott harminc fok fölé, így nem meglepő, hogy egyre több helyen zúgtak fel a klímaberendezések. A légkondicionálók használatának ugyanakkor a kellemes hűsítő hatás mellett számos negatív következménye is van: így például rengeteg energiát fogyaszt, emellett szemkiszáradást, megfázást is okozhat. A KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából kiderült, hogy ennek ellenére a 18-64 évesek közel kétharmada választja a hűsölés ezen formáját, elsősorban a 25-35 év közöttiek és a fővárosban élők.

A klímát használók közül a legtöbben az autóban kapcsolják be a légkondicionálót (64%), de minden második a munkahelyén vagy az iskolában, minden negyedik pedig otthon is. A válaszadók 38 százaléka szerint az autóban, 27 százaléka szerint pedig mindenhol elviselhetetlen lenne a hőség klíma nélkül.


Munkahelyen elsősorban a 25-35 év közöttiek és a felsőfokú végzettségűek veszik igénybe a légkondicionáló berendezéseket, míg otthon az 54 év felettiek, a nagyvárosban és fővárosban élők, valamint a felsőfokú végzettségűek. – Míg az előbbi csoport jellemzően egy irodában tölti a munkaideje nagy részét, addig utóbbiak azok, akik megengedhetik maguknak a klímaberendezés otthoni beszerelését és fenntartását – magyarázta az eredményeket Györfi Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere. Az autóban elsősorban a férfiak és a kisvárosban, falvakban élők kapcsolják be a légkondicionálót.

Nem szeretjük, mégis bekapcsoljuk

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek kétharmada használ légkondicionálót, jellemzően negatívan ítélik meg a hasonló berendezéseket: 60 százalék gondolja úgy, hogy a nyári hónapokban sokan túlzásba viszik a használatát, 42 százalék egyetért azzal, hogy túl sok energiát fogyasztanak, 39 százalékuk pedig az egészségre károsnak találja. Ugyanakkor a válaszadók 38 százaléka szerint az autóban, 27 százaléka szerint pedig mindenhol elviselhetetlen lenne a hőség klíma nélkül.

A felmérésről

Az 1166 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás július 15. és 20. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a hazai 18-64 éves magyar lakosságot.

A leginkább a 18-24 évesek utasítják el a légkondicionálót: elsősorban ők gondolják úgy, hogy a klíma túl sok áramot fogyaszt, és hogy néhány hét kánikula miatt felesleges otthonra beszerelni. Ugyanakkor az autóban már leginkább ők tartják indokoltnak a bekapcsolását.

A klímahasználattal kapcsolatos attitűdök nemek szerinti bontásban is eltérést mutatnak: az egészségre káros hatás miatt inkább a nők aggódnak, míg a férfiak közt többen vannak, akik szükségesnek tartják a használatát. Így az erősebb nem körében jellemzőbb az a vélemény, hogy a légkondicionálók megérik az árukat, és hogy nélkülük elviselhetetlen lenne a hőség.

Olvasóink írták

  • 1. Carlo 2010. augusztus 29. 19:26
    „én igenis szeretem, és be is kapcsolom ha kell
    Nem szeretjük, mégis bekapcsoljuk..jóduma”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le Mans Series 1000 km a hétvégén a Hungaroringen

Augusztus 21-22-én, története során először, a Hungaroringre látogat a hosszú távú autóversenyzés csúcsának számító Le Mans Series. Tovább olvasom