Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Mezőhegyes, a jég verte város

Mezőhegyes - Pénteken déltájban tornádószerű vihar söpört végig Békés megye déli részén – főleg a Mezőhegyes és Battonya térségében. Fákat csavart ki, épületeket rongált meg a hatalmas jégeső és szélvihar. Riporterünk a hétvégén a helyszínen járt.
A június 18-ára szervezett mezőhegyesi éves díjugratóverseny katasztrófába torkollott. A lovaspálya egy fedetlen terület, így a versenyre látogatóknak nem volt hova menekülniük a dió nagyságú jégdarabok elől. A vihartól megrettent lovak komoly sérüléseket okoztak a megnyugtatásukra a karámba siető gondozóiknak. Az Országos Mentőszolgálatnak 4 súlyos és 11 könnyebb sérültet kellett ellátnia. A viharnak nem volt halálos áldozata, a legsúlyosabb esetet a szegedi klinikán ápolják – tudtuk meg a mentésirányítási csoport vezetőjétől, Vajda Zoltántól.

Mezőhegyes, a jég verte város. Fotó: Csabai János, Farkas Anikó. (galéria)

Kiderült az is, OMSZ-tól független szervezet által biztosított mozgóőrség logisztikailag nem volt megfelelően felkészülve a sérültek önálló ellátásához, a békés megyei mentésirányításhoz sem érkezett meg – a mozgóőrség részéről kötelező – előzetes bejelentés a lovasrendezvény egészségügyi ellátásával kapcsolatban. A kárelhárítás azóta folyamatosan tart, a környék lakosai döbbenten veszik tudomásul a soha nem látott vihar okozta veszteségeket. A Ménesbirtok Zrt. 8000 hektáros termőterületének 80 százaléka ment tönkre, a társaság kára az elsődleges felmérés szerint meghaladja a 2 milliárd forintot. A vihar a betakarítási időszak előtt érte el a térségét, így az ehhez kapcsolódó munkalehetőségek is csökkennek.

Hétfőn Mezőhegyes benyújtja vis major igényét a kormányhoz, mert olyan jelentős károk keletkeztek a településen és környékén, hogy azokat a Békés megyei kisváros saját erejéből képtelen felszámolni.

Mezőhegyes, a jég verte város Fotó: Csabai János, Farkas Anikó (galéria)


Képeink pénteken a lovasverseny helyszínén, illetve a hétvégén a mezőhegyesi temetőben és annak környékén készültek. Előbbieket Csabai János, utóbbiakat a szerző készítette.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. QM 2010. június 21. 22:36
  „Krampampuli ... sajnálom, ha így érzed, pedig semmi olyat nem írtam, ami versengésre utalna. Mindenkinek a saját kára az igazi kár.
  Remélem mindenki gyorsan túl lesz rajta és előre tekint. Kitartást ebben mindenkinek és neked is!
  Őszintén... a DM-re vagyok mérges, hogy a saját megyéjében élőkkel nem foglalkozik. Ezt azért nem írtam, "mert bunkóság lenne azokkal", akik elszenvedték Mezőhegyesen (ott nem jártam).”
 • 25. Krampampuli 2010. június 21. 14:30
  „QM ezt te sem gondolhatod komolyan... Ne kezdjünk már versenyezni, hogy hol volt nagyobb pusztítás. Átmentem Albertin Pitvaroson hazaérve Mezőheygesre végig gombóc a torokban arról nem is szólva mikor az ember meglátja a szülőházát természetes, hogy az fáj legjobban. Épp elég energia kell feldolgozni és a jövőbe tekinteni...”
 • 24. utazó81 2010. június 21. 13:27
  „Ezért mondják le a falvakban többen az újságot,mert csak a város létezik a Dm-nak.”
 • 23. ERDÉLY 2010. június 21. 11:41
  „Az információ --- HATALOM ! ...........kiknek a kezében van a média?TV-k csak Mhegyes?
  A DM merre járt ? Mit írt szombaton?
  Makó-Rákos-Csanádalberti-
  Csanádalbertin nincs levél a fákon,bokrokon-ez nem szenzáció-csak a lovak !
  És az emberek !??????”
 • 22. rolend01 2010. június 21. 08:13
  „18. Orion Lehet, hogy m.hegyesen a legnagyobb a kár, de miért is? Volt a Gazdaságnak biztosítása? úgy tudom NEM! Na lehet ezért ott a legtöbb! Akik sajnálták azt a tízen-százezret (hektár függő) biztosításra az ...! Felesleges volt annyira kiemelni M.hegyest, miért? mert város? Ebből látszik ahonnan pénzt tud szerezni az állam azt futtatja a média! A mi kárunk is rengeteg (egy átlag embernek), de erőt veszünk magunkon és megoldjuk!”
 • 21. h65535 2010. június 20. 23:12
  „Ja tény, hogy az idokep.hu klasszisokkal jobb mint a többi. A met.hu is csak egy rakás sz@r...”
 • 20. h65535 2010. június 20. 23:07
  „A földeken majd jövőre újra vetni fognak, azzal nincs gond, de a sok kár, ami az emberek értékét, amelyet nehéz munkával hozta össze azt igen. Egy szarrávert tető a jéghegy csúcsa csak, utána jönnek a bajok, a beázás, stb.
  Erőt és energiát kívánok mindazoknak, akiket kár ért.
  A sok kisgazda most elgondolkozhat a jég elleni védekezésről, mert van. De azok úgyis kapnak majd segély, ellenben a sok kiskertessel.
  Egyébként szerintem Mezőhegyesről se lenne szó, ha a Ménesbirtoknak nincs kára... ez is csak politika.”
 • 19. ott_lakó 2010. június 20. 22:52
  „Ahhoz képest Pitvaroson több ház vált lakhatatlanná, én voltam Mezőhegyesen másnap hát.. látszott h vihar pusztított de nem annyira mint Pitvaroson. minden utcába minden második háznak elvitte a tatőt a vihar, az utcák olyanok mint ha tornádó ment volna végig rajtuk. minden házba több százezer a kár a kertek egyenlőek a földdel, csak erről senki nem beszél.
  hát szomorú, nagyon szomorú.”
 • 18. Orion 2010. június 20. 22:16
  „Én megemlítettem az elején, hogy a szomszédos településeket is érte kár, szerintem azért Mezőhegyest említik és említették meg a hírek, mivel, itt szabadult el igazán a pokol. És itt több száz milliós a kár, rengeteg szántóföld van a Ménesbirtok Zrt. tulajdonában, amelyek terméseit már nem kell betakarítani. Pontosan tudják az emberek, hogy Szeged, Makó, Csanádalberti és Pitvaros is kapott a viharból Mezőhegyesen kívül, de az anyagi és eszmei kár itt a legmagasabb, A vihar nem mindenhol egyforma, ahogy az eső sem esik mindenhol egyformán, nem mindenhol pusztít ugyanakkora erővel a vihar, változik, sajnos itt volt a legerősebb, bár ne itt lett volna, meg sem történt volna. Cervonak teljes mértékben igaza van.”
 • 17. QM 2010. június 20. 22:01
  „cervo ... de átérezzük... csak azt nem értem, hogy pl. a szomszédos Pitvarosról és a többi faluról miért nem szól senki. Ja... mert falu. Ott nem emberek élnek...”
 • 16. Mike3 2010. június 20. 20:27
  „14 Tóthkomlósi: Hát ez nem ilyen egyszerű. Gondolom te a Generalinál vagy, az SMS-t meg az Időképtől kapod. Az OMSZ rettenetesen féltékeny az Időképre, mert sokkal pontosabbak. Tehát az, hogy te kaptál SMS-t, pont semmit nem jelent, mert "hivatalos" forrásból (OMSZ) egy állami szerv sem kapott riasztást.”
 • 15. greg 2010. június 20. 20:07
  „Ez se semmiből jött. Üllője 100 km-re is ellátszott.”
 • 14. tótkomlósi 2010. június 20. 20:04
  „A másik, a biztosítótól kaptam délelőtt 9 körül SMS-t, hogy erős vihar, jégeső várható komlós környékén 1-2 órán belül. Tehát, nem hiszem, hogy az OMSZ nem riasztott, mert a biztosító automatája nem küldte volna magától az értesítést!!!!!!!!”
 • 13. Tóthimi 2010. június 20. 20:03
  „Makó?
  Ott is pusztított a vihar.
  Az a megyében van!”
 • 12. tótkomlósi 2010. június 20. 20:01
  „11 nek
  Akkor Csanádi ne nyilatkozna legalább marhaságot.

  Akkor mondja azt, hogy úgysem tudtunk volna semmit se tenni, mert olyan hirtelen jött.

  Sokkal hihetőbb lett volna”
 • 11. pityesz76 2010. június 20. 19:43
  „ha elisolvssák az imélt mit tud tenni?
  ez nem olyan vihar volt ami orákon kkersztül dörög és ecce ideér...
  2006 ban is aug 20 után ilyen marhaságga kenték rá valami sokadik aktatologatot...”
 • 10. cervo 2010. június 20. 19:31
  „Apukámnak igaza volt.Azt mondta meglátod kislányom,mindenki más aki nem itt él,aki újságban híradóban látja a tragédiánkat jobban fogja tudni mi történt itt,és mindenki okos lesz és tudni véli azt is amit tenni kellett volna.Ez itt a baj,hogy mindenki azt tudja csak mit kellett volna,de senki nem azt kérdezi,mit tehetnénk értetek-még ha ez a kérdés csak jelképes is.35 éve ott születtem,16 éve szegeden élek de Mezőhegyes az otthonom örökre,olyan mintha itt csak átutazóban lennék,és a hétvégén ez még inkább belém mart.Ami most ott van azt a városi ember el nem tudja képzelni,át nem tudja érezni,milyen az,mikor kilépsz az utcára és olyan érzésed van mintha egy nagy erejű bombával járó légnyomás elsöpört volna mindent.A kertek és bennük érő gyümölcsök,zöldségek minden eltűnt,a búza amiből a ti kenyeretek is az asztalra kerül,a napraforgó amelynek olajában a ti illatos ebédetek is készül,a kukorica mind-mind eltűnt a föld színéről.Emberek kerültek utcára pillanatok alatt,mert nincs szükség a munkájukra a vetőmagban,mert hát nincs semmi nem maradt semmi amit fel lehetne dolgozni.A képek által sem fogtok közelebb jutni ahhoz a látványhoz és tragédiához ami most ott van,és a városban is történhet ugyanez mert nem kivétel senki és a természet nem gondolkodik hogy hová csak lecsap. Üljetek vonatra,nézzétek meg akkor talán megértitek mi az ami ott elveszett, beszélgessetek emberekkel lássatok ne csak nézzetek!De addig is ne irkáljatok "okosságokat".”
 • 9. greg 2010. június 20. 19:28
  „Megelőzés, megelőzés, megelőzés...jégháló stb...”
 • 8. hecsedli 2010. június 20. 19:13
  „Nem tudom kinek lenne a hatásköre,de nem messze tőlünk, Szerbiában ezt úgy oldják meg hogy rakétákkal szétlövik a zivatarfelhőt és nem jég csak eső esik.Pedig csak Balkán, nekik mégis megy,ja és hozzáteszem már a nyolcvanas évek óta ezt teszik.”
 • 7. Krampampuli 2010. június 20. 19:07
  „4. hozzászólás tótkomlósi 2010.06.20. 18:08

  Igazad van valóban de én nem hiszem el. Sztem túlságosan kiemelt fontosságú ez a rendezvény és feltételezésem szerint hangsúlyozom az én véleményem, hogy lehet hogy úgy döntöttek hogy a riasztás ellenére megtartják a versenyt volt már ilyen. Miután ekkora lett a baj megy kencefice. Ellenőrizni kell, hogy valóban megérkezett e az email. Mellesleg nevetséges, hogy egy email-en él vagy bukik emberek élete. Totálisan rossz kommunikáció. Teljesen személytelen mi a garancia hogy olvasta is valaki? Nevetséges és ez országos botrány ha csak így van...”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halállal végződött egy vita Békés városában

Halállal végződött egy szerelemféltés miatt kialakult vita Békés városában - közölte a rendőrség… Tovább olvasom