Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

15 évre csökkentik a tankötelezettséget

A jövő év szeptemberében életbe lépő közoktatási törvényben tizennyolcról tizenöt évre csökkentik az oktatási kötelezettség felső korhatárát.

Ez a Széll Kálmán Tervből derül ki, amelyet kedden ismertettek. A dokumentum szól arról is, hogy az államnak vissza kell térnie az oktatás világába: nem függhet az oktatás színvonala az önkormányzatok helyzetétől és eseti döntéseitől. Az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát évről évre a gazdasági lehetőségek függvényében állapítaná meg a kormányzat.

A Széll Kálmán Tervben az olvasható, fel kell kínálni a 15. évüket betöltő fiataloknak: választhassanak, folytatják tanulmányaikat vagy munkába állnak. Ezért a jövő év szeptemberében hatályba lépő közoktatási törvény a tankötelezettség felső határát 15 évre szállítja majd le.

A dokumentum helyzetértékelése szerint a közoktatásban problémát okoz, hogy az általános iskolák gyakran olyan tudással bocsátják el a tanulókat, ami nem elégséges a megfelelő munkavégzéshez. Felvetik azt is, hiányzik az egészséges arány a gimnáziumok, a szakközépiskolák és a szakiskolák között, ezt pedig súlyosbítja a 18 éves korig tartó tankötelezettség. Az adósság növekedésének egyik okaként a terv azt nevezi meg, hogy miközben a kétkezi szakmákban munkaerőhiány van, a gyerekeket sokszor feleslegesen hosszan és sokszor rossz irányba képzik.

A tervben a többi között az olvasható, hogy a magyar oktatási rendszer egésze távol esik a gazdaság és a munkaerőpiac tényleges igényeitől; jelentős közpénzáldozattal olyan intézmények működnek, amelyek nem szolgálják a gazdaság érdekeit, és az államadósság növekedéséhez járulnak hozzá. Az egyetemek, főiskolák tömegével és drágán juttatnak fiatalokat olyan diplomákhoz, amelyek nem segítik bekapcsolódásukat a munka világába, a képzése szerkezete rossz, a reáltudományok és a műszaki ismeretek túl alacsony szinten szerepelnek a kínálatban.

Ehhez társul, hogy a munkaerőpiac számára hasznos területeken végzett hallgatók gyakran elhagyják az országot, a magyar adófizetők támogatásával megszerzett képzettségüket más országban kamatoztatják és ott fizetnek adót. Az ő képzésükre szánt pénz az államadósságot gyarapítja, hiszen a kiadásokat nem követik az elvárt bevételek - írják.

Megoldásként a Széll Kálmán Terv azt javasolja: a felsőoktatási rendszerben tervszerűen érvényesítsék az ország egészének céljait, benne az államadósság csökkentését. A dokumentum alapján az államilag finanszírozott helyek számát évről évre a gazdasági lehetőségek függvényében állapítja meg a kormányzat, a képzés belső összetételéről pedig szintén a kormány hozza meg a szükséges döntéseket, szem előtt tartva, hogy nagyobb arányban szerepeljenek a programokban a munkaerőpiacon keresett reál és műszaki ismeretek.

(A felsőoktatási intézmények 53.450 hallgatót vehetnek fel idén államilag támogatott képzésre. A felvételi keretszám 2007 óta 56 ezer volt, 2006-ban pedig még 62 ezer diákot vehettek fel államilag finanszírozott képzésre az egyetemekre, főiskolákra.)

A terv alapján - mint azt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter közölte - idén szeptemberig elfogadják a közoktatási és a felsőoktatási rendszert szabályozó új törvényeket, 2012. szeptemberében pedig megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere és hatályba lép az új közoktatási törvény.

Olvasóink írták

 • 9. cyt 2011. március 02. 09:58
  „Van egy olyan érzésem, hogy egyesek FÉLREÉRTIK azt a bizonyos 15. életéves dolgot. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy aki akar, az nem tanulhat, hanem arról van szó, hogy akit semmilyen áron nem lehet tanulásra bírni, arról 15. áletéve után az állam IS leveszi a kezét oktatás szempontjából. Nagyon helyesnek tartom ezt. Ha a gyerek családja nem képes a gyereket születésétől fogva arra nevelni, hogy mik a helyes, európai normák, akkor miért kellene állami pénzen ezt még a 15. életév után is eröltetni????
  Szóval tessék megpróbálni MEGÉRTENI azt, amit a 15. életévvel kapcsolatban az állam szeretne -- ne pedig saját téves elképzelésekről locsogni.”
 • 8. palimadar 2011. március 01. 20:47
  „A 6. hozzászólás bevezetőjét visszavonom...
  A
  http://www.delmagyar.hu/hirek/15_evre_csokkentik_a_tankotelezettseget/2206204/
  cikknél még szerepel a hiányolt hozzászólás.

  Azonban a két cikk erőteljes hasonlóságot mutat.

  ???”
 • 7. hát 2011. március 01. 20:39
  „Ezek tényleg nem normálisak. Eddig minden hitvány gyerek diplomához jutott,(apucinak volt pénze) látszik a munkán.
  Most aki jól tanul, tovább tanulna, szeretne elérni valamit, van konkrét elképzelése az menjen segédmunkásnak?
  A legnagyobb lánya mehetne hagymát szedni vagy kukoricát kapálni. Hát szép jövő?”
 • 6. palimadar 2011. március 01. 20:36
  „Érdekes. Korábban nem moderáltak ki semmit tőlem...

  Pedig nagyon finoman fogalmaztam... No, fussunk neki ismét!

  "A dokumentum alapján az államilag finanszírozott helyek számát évről évre a gazdasági lehetőségek függvényében állapítja meg a kormányzat, a képzés belső összetételéről pedig szintén a kormány hozza meg a szükséges döntéseket, szem előtt tartva, hogy nagyobb arányban szerepeljenek a programokban a munkaerőpiacon keresett reál és műszaki ismeretek."

  Ép elmével hogy lehet megvalósítani a munkaerőpiac igényeinek kiszolgálását állami döntéssel. Dönt az állam és csettintésre, alig 7-8 év elteltével már van is képzett munkaerő. A munkaerőpiac meg addig vár arra?

  No, erre alapozva kérdőjeleztem meg a szerzők átgondolt gondolkodásra képességét.”
 • 5. szilléri 2011. március 01. 20:12
  „Valóvilág, Fásy mulató, szomszédok és hasonló kultur szennyhez még sok is !

  Amúgy is mi tartjuk el őket ! Legalább nem kell fűteni az iskolát a ,,gyagya képzőben"!”
 • 4. deszkás 2011. március 01. 20:00
  „Hát azért 17évesen a hetediket járni.”
 • 3. történész 2011. március 01. 19:18
  „ciki a tanult ember..nem kell nekünk.”
 • 2. sóska66 2011. március 01. 18:47
  „Akkor most ők majd munkanélküliek lesznek majd törvényesen lehet gyerekeket dolgoztatni? Nem sokkal jobb jutott az eszembe annyival kevesebbb családipotlékot fizetni- mert már nem lesznek iskolások. Ez bizonyos körökben majd igen csak nagy érvágás lesz.”
 • 1. ermim 2011. március 01. 18:41
  „Munkahelyeket kellene teremteni, nem munkanélkülieket "kedves" fidesz kormány! Rengeteg középkorú és nyugdíj előtt álló embernek nincs munkája, akkor majd pont szakma nélküli fiatalnak lesz?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megpróbáltak kirabolni egy utazási irodát

Megpróbált kirabolni egy utazási irodát egy ismeretlen férfi feltehetően fegyverrel kedd délután… Tovább olvasom