Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

2014-ig marad a választókerületi beosztás

A parlament fenntartartja a következő, 2014-es országgyűlési választásig a jelenlegi egyéni választókerületi beosztást- mondta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője szerdán.
A Fidesz elnöksége és a kormánypárti frakciószövetség szeptember elején Hajdúszoboszlón tárgyal az új választójogi szabályozásról.

Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa az MTI-nek nyilatkozva felidézte, az Ab - az egyes választókerületek lélekszámának aránytalansága miatt - 2011. december 31-i hatállyal semmisítette meg a választókerületek beosztásáról szóló rendeletet, s azt a jövőben törvényi szinten kell szabályozni.

Az új választójogi törvényt még ősszel a Ház elé terjeszti a Fidesz-KDNP, ugyanakkor az egyéni választókerületek kialakításával összefüggésben az ebben a parlamenti ciklusban esetlegesen szükséges időközi választásokra vonatkozóan az Országgyűlés nem tud mást tenni, mint hogy fenntartja a jelenlegi, az Ab által az év végével megsemmisített kerületi beosztást - közölte.

Gulyás Gergely ezt azzal magyarázta: mivel az új választójogi szabályozás a tervek szerint 200 tagú Országgyűlést és a jelenlegi 176-nál kevesebb, méretét tekintve pedig nagyobb egyéni választókerületet rögzít majd, a 2012-2014 közötti időközi választásokon előfordulhatna, hogy egy választópolgárnak két egyéni parlamenti képviselője lenne a körzetek átalakítása miatt.

Így az új választókerületi beosztást először csak a 2014-es parlamenti választásokon alkalmazzák majd.

A fideszes képviselő hozzátette, "nehezen érthető", hogy az Ab miért nem 2013. december 31-i hatállyal semmisítette meg a választókerületek beosztásáról szóló rendeletet.

A Fideszben a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő, Áder János július 9-én azt közölte: egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol a Fidesz elnöksége. Akkori sajtótájékoztatóján a politikus is felhívta a figyelmet az egyéni választókerületek közötti aránytalanságra, és elmondta, hogy a legnagyobb kerület a 74 ezres szigetszentmiklósi volt, míg a legkisebb a 26 ezres veszprémi.

A választójogi reform a Fidesz-KDNP szeptember 7-én kezdődő évadnyitó hajdúszoboszlói frakcióülésén is téma lesz. Az MTI úgy tudja, a Fidesz-elnökség még a frakcióülés előtt összeül a helyszínen, és tanácskozik a választójog kérdésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: saját luxusára költ a kormány

Felháborítónak tartja a Jobbik, hogy véleményük szerint a valódi gondok kezelése helyett a kormány sokmilliárd forintot költ saját jólétére és luxusára. Tovább olvasom