Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

2020-ig szóló tervekről vitázik az MSZP-kongresszusa

Piacgazdaságon alapuló szociális Magyarországot tervez az MSZP - derül ki abból az állásfoglalás-tervezetből, amelyet a szombati rendkívüli MSZP-kongresszuson vitatnak meg a párt küldöttei és amely a Független Hírügynökség birtokába került. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című írásán alakuló program 2020-ig határozza meg Magyarország hosszú távú céljait.
A dokumentumot a több mint 600 küldött zárt ülésen vitatja meg szombaton a Budapesti Kongresszusi Központban, majd szavaznak is annak elfogadásáról. Az állásfoglalás - amennyiben elfogadják azt - lényegében megerősítést ad az egypárti és kisebbségi MSZP-kormánynak és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a kormányzás folytatásához.

A Független Hírügynökség információi szerint ugyanakkor várhatóan nem szavaz a kongresszus a miniszterelnök által korábban hangoztatott másik két lehetőségről: az esetleges új választásokról, vagy egy új kormányról az SZDSZ-el való koalíció újrakötése jegyében. A kongresszuson csak akkor szavaznak a három lehetőségről, ha azt valamely küldött-csoport felveti a szombati rendezvényen.

A Szekeres Imre vezette kongresszusi dokumentumszerkesztő bizottság által készített állásfoglalás kitér a Fideszre is. A dokumentum szerint az ellenzéki párt "erőszakos és gyáva háborús logikája" a magyar demokrácia fő veszélye.

Az állásfoglalás szerint ugyanakkor az MSZP és az SZDSZ közötti stratégiai együttműködés "fenntartása az ország és mindkét párt közös érdeke." A dokumentum szerint a koalíció felbomlásának oka, hogy a március 9-i népszavazás után a két párt alapvetően különbözően látta a folytatást: az MSZP a reformok társadalmi bázisát szélesítette volna, az SZDSZ pedig határozottabb reformokat sürgetett - írja az állásfoglalás.

A dokumentum szerint a következő években elsősorban az oktatásra, kutatásra, tudományra és képzésre fordítana a kormány többet a nemzeti jövedelemből, az egészségügyre a GDP-növekedésével arányosan fordítana, a nyugdíjaknál megtartaná a svájci, vagyis vegyes indexállást, a szociális ellátásoknak pedig megőriznék a reálértékét.

Az MSZP tervei szerint ha ezeket betartják és a felszabaduló forrásokat "munkahelyteremtő gazdasági növekedés élénkítésére" fordítják, akkor az újraelosztás mértéke a jelenlegi 48 százalékról 2020-ra 40 százalékra, az adócentralizáció pedig 39 százalékról 12 év alatt 35 százalékra csökkenhet. A tervek szerint a reálbérek évi 2-3 százalékkal növekedhetnek, a foglalkoztatottság 70 százalék, az aktivitási ráta pedig 74 százalékra emelkedhet.

Az adók tekintetében a dokumentum úgy számol, hogy a jövedelmek több mint nyolcvan százaléka adózhat húsz százalék, vagy annál kisebb kulccsal és a munkáltatói járulék is erre a szintre csökkenhet, megszűnhetnek a kisadók és a helyi iparűzési adó, az önkormányzatok bevétel-kiesését pedig a központi költségvetés pótolná.

Az állásfoglalás változatlanul is úgy számol, hogy Magyarország 2010-2011-re teljesíti az euro bevezetésének feltételeit, ezt követően pedig már döntés kérdése az uniós valuta bevezetésének dátuma.

Olvasóink írták

 • 7. brave 2008. október 11. 21:08
  „2020-optimizmus az van!nem kérünk tovább belőletek qrcsány!!!”
 • 6. flexsnake 2008. október 10. 14:54
  „bakker ez ekkora idióta nem lehet :D Én nem tervezek 2020ig pedig engem tized annyian sem utálnak mint a gyurmásferit meg a bandáját :D”
 • 5. hekaté 2008. október 10. 12:40
  „szavak,szavak,szavak.......”
 • 4. Natasha 2008. október 10. 12:08
  „infantilis bagázs! 2020???? Na nem röhögtessetek!”
 • 3. demokrácia 2008. október 10. 10:46
  „2020-ban már csak a rossz emlékük fog például szolgálni a társadalomnak!”
 • 2. szegediensis 2008. október 10. 08:45
  „Impotens hülyék gyülekezete! Itt a nyakunkon a válság, ezek a magyar tarkák meg 2020-ról nyamvadoznak. Ez lenne az MSZP programja, szerencsétlen agyalágyultak.”
 • 1. LukSzusz 2008. október 10. 07:33
  „2020-ig?????????????? akkor fognak kedvezménnyel szabadulni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diktatúra, kamaszok és picsafüst - egy regényről

Mint egy pohár vizet, úgy hajtottam föl Dragomán György A fehér király című regényét. A könyv eddig… Tovább olvasom