Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

40 milliárd veszteséggel zárja az évet a MÁV-csoport

Budapest - A MÁV-csoport a 2010-es évet mintegy 40 milliárd forint veszteséggel zárja - mondta Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden évértékelő rendezvényen, Budapesten.

Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a MÁV Zrt. az előzetes adatok alapján 43,1 milliárd forint veszteséggel működött a pályavasúti és központi szolgáltatásokból, a vasúti személyszállítást lebonyolító MÁV-START Zrt. 211 millió forint, a vontatást végző MÁV-Trakció Zrt. 1,64 milliárd forint, a járműkarbantartással foglalkozó MÁV Gépészet Zrt. 107 millió forint mérleg szerinti nyereséget könyvelhet el.

Szarvas Ferenc utalt arra, hogy a MÁV Zrt. az idén 23 milliárd forint költségtérítésben részesült, ez az összeg már befolyt. A pályavasút működtetéséhez szükséges beruházásokra 10 milliárd forint kötvényt bocsátanak ki állami készfizető kezesség mellett. Reményeik szerint a kötvénykibocsátásból még az ünnepek előtt meglesz a forrás - tette hozzá.

A MÁV Zrt. adatai szerint a személyszállításra a MÁV-START 149,1 milliárd forint közszolgáltatási költségtérítésben részesült.

A MÁV adósságát firtató kérdésre válaszolva Szarvas Ferenc elmondta, hogy az adósságállományon belül 180-190 milliárd forintot tesz ki a működést szolgáló hitel, amely az alulfinanszírozottság miatt szükséges.

Ezen túl 100-110 milliárd forint eszközökhöz kötődő hitel van.
Szarvas Ferenc szerint elsőként a működés miatt felvett hitel rendezésére lenne szükség, ez azonban vállalati önerőből elképzelhetetlen, csak az állam konszolidációjával képzelhető el 5-8 év alatt.

Olvasóink írták

  • 3. KolompárRómeó 2010. december 21. 21:54
    „Ezért milliós prémiumok és a végén - amikor az elftársak felfelé zuhannak - 30milliós önkielégítések is járnak.”
  • 2. dodó 2010. december 21. 20:42
    „Majd Gaskó elvtárs a havi 2,4 milliójával (13x) +prémium + 4-5 felügyelőbizottsági tagsággal átérezve az egyszerű nép nyomorát, szervez nekünk egy menetrendszerű karácsonyi sztrájkot.”
  • 1. frakk 2010. december 21. 20:02
    „Csak??? Többre számítottam. Időben jött a BKV balhé, nem tudták kivitelezni a..........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medián: nem érzékel alkotmányozási kényszert a közvélemény

Budapest - A Medián a HVG számára készített közvélemény-kutatása szerint nem érzékel … Tovább olvasom