Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

85 ezren érettségiznek hétfőn magyar nyelvből

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik hétfő reggel 8 órakor az idei érettségi időszak. Az érettségizők helyesírási szótárt használhatnak, amit a szervező intézmény biztosít.
A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik hétfő reggel 8 órakor az idei érettségi időszak. Az első vizsganapon középszinten 83 ezer 109, emelt szinten 2 ezer 357 diák méreti meg magát, összesen 1185 iskolában - tájékoztatott az oktatási tárca. Az érettségizők helyesírási szótárt használhatnak, amit a szervező intézmény biztosít.

A vizsga felépítése az előző évekhez képest nem változik. Középszinten egy szövegértési feladatot kell megoldani 60 perc alatt, valamint egy fogalmazást megírni - erre 180 perc áll rendelkezésre. A szövegértési feladat alapja többnyire egy-egy ismeretterjesztő cikk, publicisztika vagy esszé: a diákoknak a szöveggel kapcsolatban feltett kérdésekre kell válaszolniuk, vagy az előre megadott válaszok közül a megfelelőt bejelölniük. A vizsga másik részében három - különböző műfajú - téma közül választanak egyet az érettségizők, az arról szóló fogalmazás terjedelme 500-1500 szó lehet.

Az emelt szint egyrészt három szövegalkotási feladatból áll, amely három adott műfajú, önálló fogalmazás megírását jelenti. A vizsga másik részében egy nyelvi-irodalmi-műveltségi tesztet kell megoldani, amely egy alkotáshoz kapcsolódik.

A tavaszi érettségi kedden a matematika írásbelivel folytatódik.

Olvasóink írták

 • 6. megerto 2008. május 04. 22:30
  „Nyilván nem néznek meg minden szót. Nincs idő rá. Az is tudás, ha valaki tudja, hogy mit kell megnéznie. A lényegi részt, a szövegalkotást nem befolyásolja.”
 • 5. A magyar nyelv csodáloja és szerelmese 2008. május 04. 19:58
  „Helyesírási szótárt! Nem hiszek a szememnek! Akkor a matematika irásbelin pedig engedjék meg, hogy használják a szorzótáblát is, meg a számológépet, majdcsak menni fog valahogy. Az általános iskolában sem felelnek csak könyvből írnak dolgozatot - tisztelet a kivétel- . Amúgy meg mindenféle baromságot be kell vágniúk! Nem a helyesírás volna a leglényegesebb, s utána a többi a szép magyar nyelvben! Észveszejtő!”
 • 4. ANY 2008. május 04. 19:42
  „nagyon félek holnap magyar!! remélem jó témák lesznek!!”
 • 3. sevenof9 2008. május 04. 19:33
  „elirigyeltek a ttks targyaktol a fuggvenydeszkat. na majd akkor mi meg ezt adjuk segedeszkozkent. na bravo!”
 • 2. magyartanár 2008. május 04. 18:51
  „Az érettségizők helyesírási szótárt használhatnak....nevetséges. Aki érettségizik legalább tudjon már annyira magyarul, hogy helyesen ír.”
 • 1. hellólány 2008. május 04. 17:28
  „Üdv! Hát lassan eljön a holnap is, nem ússzom meg.. :)

  Sok sikert Mndenkinek Előre is!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel fenyegetőzött egy beteg a mentőben Békés megyében

Késsel támadtak egy mentőtisztre szombaton késő este Békés megyében, egy beteg esett neki a… Tovább olvasom