Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Orbán: a 2010-es büdzsé egy fiktív költségvetés

Orbán Viktor szerint egyértelművé vált az a gyanú, hogy a hétfőn elfogadott jövő évi büdzsé egy fiktív költségvetés.
A Fidesz elnöke ezt azután mondta, hogy pénteken találkozott a költségvetéssel kapcsolatos nyílt levelet aláíró közgazdászokkal.

Orbán Viktor a konzultáció utáni budapesti sajtótájékoztatón közölte: arra kérte a közgazdászokat, állítsanak össze egy olyan kiadványt, amelyből kiderülne, mit jelentenek a "trükkök százai", hogyan verik át az embereket, a külföldi befektetőket, a nemzetközi szervezeteket.

Olvasóink írták

 • 5. Tömeg 2009. december 05. 13:03
  „3.Unknown! Én is! és még annyit tennék hozzá,Hogy érdemes összehasonlítani a gazdasági mutatókat.
  A számok nem hazudnak.”
 • 4. kispanda84 2009. december 05. 09:23
  „3. unknown teljesen egyetértek veled :-)”
 • 3. unknown 2009. december 05. 04:30
  „Kedves comet, ha nem bízol abban, hogy bárki más leválthatná Fletót és liberális hiénáit, s nem bízol abban sem, hogy az Orbánék oldalán álló szakértő közgazdászok, értelmiségi kör alkalmas lenne egy jobb munkára az ország gazdasági rendbetételéhez, stabilizálásához, akkor kiben bízol? Kiben reménykedsz? Kiben látod azt, hogy nem csak a saját jólétük ügye a lényeg? Látom Te is reménykedsz, hogy legyen jobb, más, szervezettebb és gazdaságilag erősödő hazád. De ezért bíznod kell valakiben, valaki másban. Mely szervezett erő van most kéznél még akkor is, ha nem hiszel bennük? Most nincs más alternatíva, csak a Fidesz. Mert valakiknek kézben kell tartani a demokráciát, hogy álljon meg az ország eladósodása, az emberek elszegényedése.”
 • 2. comet 2009. december 04. 22:34
  „először is Orbán Viktor két választáson is alulmaradt az MSZP-s csőcselékkel szemben, még ha Fletó hazudozásai ebben közrejátszottak is, a lényeg hogy Viktor kevés volt.
  Orbán Viktor akkor is tehetetlen volt amikor Fletó bandája tönkre lopta az országot, törvénytelen módszerekkel szétverette a hazugságai ellen tiltakozó tömegeket, ill törvénytelenül cimboráját, a 9 vállalkozó haláláért felelős Bajnai Gordont juttatta hatalomra.
  Mit akar Orbán Viktor elhitetni a lakossággal. Itt nem csak az MSZP-s sáskahadról van szó, hanem a mögöttük álló, az országot gyarmati sorba süllyesztő Wall-Street-i és egyéb nemzetközi keselyűkről, akik a hazáruló MSZP-s banada által kivéreztetett országból akarnak minél nagyobb darabot kihasítani.
  Orbán Viktor ugyanúgy benne van ebben a körben mint Fletóék.
  Orbán Viktor nem megoldás, hanem egy újabb átvágása az országot fosztogató pénzügyi köröknek.”
 • 1. achilleus 2009. december 04. 17:06
  „Nagyon le lett zanzásítva ez az egész. Akkor egy kicsit részletesebben:

  A Fidesz elnöke pénteken, a büdzsét nyílt levélben bíráló közgazdászokkal való találkozó után elmondta: az átadás-átvételnél először gyorsan át kell venni a "folyó ügyeket", a "régi ügyeket" pedig ki kell vizsgálni.

  Orbán Viktor úgy fogalmazott: "addig nem veszünk át semmit, amíg az összes kétes ügy nincs kivizsgálva". Szerinte a pénzügyminiszternek és a gazdasági miniszternek a gazdasági élet szereplőinek bevonásával gyors leletet kell majd készítenie a költségvetés állapotáról.

  Ezt követően kell majd eldöntenie, hogy a büdzsét módosítani kell, vagy újat kell benyújtani; a Fidesze elnöke azonban - mint mondta - ez utóbbira hajlik.

  Kifejtette: a Fidesz középtávú, 2-3 éves gazdaságfejlődési pályát szeretne elrajzolni, ennek lesz hatása a költségvetésre; ehhez a pályához kell majd igazítani a "magyar gazdaság hajójának iránytűjét" a következő években.

  Orbán Viktor kitért arra, hogy olyan európai gyakorlatokat tanulmányoz, amelyek a kiszámíthatóságot biztosítják több évre előre a gazdaságban.

  Fix pontokhoz igazodó gazdasági tervezésre van szükség, de ez nem veszi el a képviselők jogát attól, hogy évről évre a konkrét tételeket megvitassák - közölte a pártelnök.

  A 2010-es büdzsé egy fiktív költségvetés

  Egyértelművé vált az a gyanú, hogy a hétfőn elfogadott jövő évi büdzsé egy fiktív költségvetés, s ezért meg kell találni annak lehetőségét, hogy felelősségre lehessen vonni azokat az embereket, akik "nyilvánvalóan, szándékosan, valótlan számokra építve, fiktív költségvetést" fogadtatnak el a parlamenttel. A Fidesz elnöke ezt azután mondta, hogy pénteken találkozott a költségvetéssel kapcsolatos nyílt levelet aláíró közgazdászokkal.

  Orbán Viktor a konzultáció utáni budapesti sajtótájékoztatón közölte: arra kérte a közgazdászokat, állítsanak össze egy olyan kiadványt, amelyből kiderülne, mit jelentenek a "trükkök százai", hogyan verik át az embereket, a külföldi befektetőket, a nemzetközi szervezeteket. "Mi nem akarunk ezen a nyomtávon haladni tovább" - tette hozzá. Szerinte egy ilyen, valós számokat tartalmazó füzet nemcsak a mostani kormány számára lehet mementó, hanem figyelmeztető lehet következő kabinetek számára, és emlékeztető mindenkinek, aki Magyarországon érdeklődik a közügyek iránt.

  Mint közölte: világossá kell tenni, hogy nem Magyarország hazudik, hanem a szocialista kormány. Magyarország megbízható, csak a mostani kormánya nem - fűzte hozzá.

  A pártelnök úgy fogalmazott: a büdzséről - még mielőtt működésbe lépne - meg lehet állapítani, hogy hiányzik mögüle a valóság, egy "futóhomokra épített" költségvetés. Hangsúlyozta: a költségvetés nem gyerekjáték, nem lehet vele szórakozni, trükközni, ugyanis ha trükköket tartalmaz, veszélybe sodorja az ország gazdaságát, az emberek gazdasági és szociális biztonságát.

  Orbán Viktor szerint fontos, hogy a pénteki találkozó megtörtént, mert a mai napig gyakran működik egy rossz kompromisszum, egy rossz üzlet, mely szerint Magyarországon a közgazdász-társadalomban nem szokás nyíltan és egyenesen beszélni; "állandóan elkennek, mismásolnak". Most van néhány közgazdász, aki ezt a magatartást felmondta - jegyezte meg.

  A Fidesz elnöke kifejtette: amikor meghallotta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal foglalkozó képviselőjének azt a mondatát, hogy a 2010-es költségvetési hiány mértéke a következő kormány gazdaságpolitikájától függ, "akkor, ha Almunía iskoláján nem estem volna át 2006-ban, akkor lehet, hogy a meglepetéstől hanyatt esek".

  Mindezzel kapcsolatban kijelentette: a következő évi büdzsé hiányszámaiért azok felelnek, akik ezt a költségvetést elkészítették, és akik nemzetközileg legitimálták a valótlan számokat. "Mi az IMF-fel megállapodásra törekszünk (...), de azt nem lehet múltbeli bűnök alapján megtenni" - tette hozzá.

  "Rács mögé azokkal, akik ellopták a Malévtől a pénzt!"

  Orbán Viktor a Malév állami tulajdonlására vonatkozó felvetésre reagálva szólt arról is, hogy szerinte a Malév nemzeti érték, de egy következő kormánynak, akármilyen megoldást választ is a cég megerősítésére, először "rács mögé kell juttatnia azokat, akik ellopták onnan a pénzt".

  Mint mondta: nem folytatható azt a gyakorlat, hogy gyanús körülmények között privatizálnak egy céget, utána kilopják belőle a pénzt, majd az állam visszaveszi azt az adófizetők pénzén.

  Rács mögé kell kerülnie azoknak, aki a Malévből "kitalicskázták a pénzt", felelősségre fogjuk őket vonni; aki lopott, börtönbe fog menni, akkor is, ha a legmagasabb Malév-vezető vagy a vezetők egyike volt - fogalmazott Orbán Viktor.

  Azon felvetésre, hogy sajtóhírek szerint az osztrák állam jelentősen növelné befolyását a GYSEV-ben, a pártelnök úgy reagált: ha igaz az a hír, hogy a GYSEV-en belül egyharmad tulajdonnal rendelkező osztrákok extra jogokat kapnak, a magyar állam vagyonértékű jogait pedig csökkentik, és ellenszolgáltatás nélkül az osztrákokét növelik, az bűncselekmény, "disznóság". Ha bekövetkezik, nem fog következmények nélkül maradni - mondta.

  "Kapuzárási pánik van, ami pénzt még lehet, kilapátolni, ami gyanús ügylet van még, végigvinni" - összegezte a jelenlegi helyzetről kialakult véleményét Orbán Viktor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV-s számla- és nyugtatömböket loptak el

Több BKV-s számla- és nyugtatömböt loptak el ismeretlen tettesek a Volánbusz egyik pénztárából -… Tovább olvasom