Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

A Fidesz átfogó stratégiát sürget a graffitik ellen

A Fidesz átfogó stratégiát sürget az önkormányzatoknak évente több száz millió forintos kárt okozó, az épületek falát elcsúfító festett képek, falfirkák, az úgynevezett graffitik ellen.
Nagy Gábor Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője, a főváros I. kerületének polgármestere sajtótájékoztatón, kedden Budapesten elmondta: benyújtotta az Országgyűlésnek a Büntetőtörvénykönyv módosítását tartalmazó indítványt, ami a rongálás fejezet alatt önálló tényállásként nevesítené a graffitit, és a kár okozás mértékétől függően akár több évig tartó szabadságvesztéssel is büntetné a rajtakapott elkövetőket.

Nagy Gábor Tamás közölte: elképzelésük szerint a 20 ezer forint feletti károkozás esetében, első alkalommal elkövetett vétség esetében közérdekű munkavégzést illetve pénzbüntetést rónának ki az elkövetőre. A 200 ezer és 2 millió forint közötti kár okozáskor akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is lehetne sújtani a rajtakapott festőket.

A Fidesz átfogó startégiát sürget a graffitik ellen. Fotó: MKKP
A Fidesz átfogó startégiát sürget a graffitik ellen.
Fotó: MKKP

A Fideszes képviselő szerint súlyosbító körülmény lenne a visszaesőként, csoportosan, kulturális javak, vagy a világ örökségi védettség alá tartozó épületeken, hidakon elkövetett rongálás. Javaslatuk szerint a 2 millió forint feletti károkozás már büntettnek minősülne, és ehhez igazodva súlyosabb büntetési tétel is vonatkozna rá.

A polgármester utalt arra, hogy az I. kerület évente 5 millió forintot fordít a graffitik eltávolítására. Ennek része egy a társasházak részére kiírt pályázat, melynek keretén belül az önkormányzat ingyen megtisztítja a lakóház falát a falfirkáktól, és vállalja, hogy ha újabb graffiti kerül a falra, akkor ezt 5 év ig még újra megteszi. A kerület a közelmúltban így megtisztította a Miko, és a Csalogány ucát, a Moszkva tér és a Vérmező környékét, míg az idén folytatják az Attila úttal és a budai Duna parttal.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Graffiti Blog 2008. július 16. 18:17
  „http://graff.blog.hu/2008/07/15/enyhebben_buntetne_a_fidesz”
 • 20. Firkász 2008. július 13. 10:54
  „Egyes emberek talán sok milliós károkat okoznak "pályafutásuk" során. Mégha csak a károkat kellene megfizetniük akkor is éveket kapnának a sitten. Azt akarjátok hogy itt is olyan legyen mint külföldön, hogy egy rabló vagy nemi erőszakot elkövető könnyebben megússza mint egy falfirkáló? Akkor had kérdezzem már meg, titeket mi bosszantana fel jobban, ha megerőszakolnák a lányotok, vagy ha összefirkálnák a garázsajtót?
  Na akkor szarjunk a külföldi példákra, és találjunk ki inkább valami okosabbat.”
 • 19. wtf 2008. július 08. 22:50
  „Attól,hogy a kölyök egy idióta,még nem a szüleit kell megbüntetni.a kölyök ugyanolyan hülye marad az után is.”
 • 18. indulatos maGYAR 2008. július 08. 21:21
  „de jó, hogy pont a város legszarabb kerítését találta meg a fotós. a boross j. u. sarkán ugyanez a kerítés szanaszéjjel van törve. A trianon és a pajesz pedig ugye azért összekapcsolódik egyes körökben. Na mindegy, a lényeg, hogy a fotó már önmaga is provokáció, mi mást is várhatnánk az ojvékoló délmagyartól. sebaj, szítsátok csak az indulatokat...”
 • 17. dodó 2008. július 08. 21:02
  „Évek óta mondom, hogy semmi törvénymódosításra nincs szükség, csupán az okozott kár megtéríttetésére! Az pedig, hogy nincs munkája, nem lehet kifogás! Ahogy a munkáltató "mill" lapra vezeti a tartozást, úgy az önkormányzat is megtehetné! Valamikor csak fog dolgozni, akár közmunkán is!
  De mit várhatunk olyan liberális büntetőjogtól, ahol pl-ul (idei megtörtént eset), amikor Borsodban(!) tettenérték a hídtolvajokat - működő, de kevesek által használt acélszerkezetes híd - és mivel még nem szállították el, csak feldarabolták, a lopás alól felmentették a tetteseket, csupán rongálás vétségét(!) mondták ki! A szegény megélhetésiek 40-40 ezer ft pénzbírságot kaptak! Tudnivaló, hogy a segílykíbül tilos levonást eszközölni! A kár több millió forint!
  Éljen az SZDSZ!!!”
 • 16. Ful 2008. július 08. 20:36
  „Ott a megoldás - amit a 7.Firkász írt!
  Hasznot hajt és az okos haverok is elgondolkoznak,miután jól kiröhögték.”
 • 15. tobikamama 2008. július 08. 20:04
  „Hátha ebből is kifog valamit mert most sürget aztán meg ha hoznak intézkedést akkor meg cáfol kedves grefitisek kérdezetek már a Fideszre mit akar mert aztán azt mondja mindenki hogy az MSZP hozott rossz döntést hát akkor ki kavarja a sz..t”
 • 14. nemértem 2008. július 08. 18:23
  „Mi az hogy triaNON és paJESZ?
  Mit akarnak ezzel mondani?
  A zsidók csinálták trianont????
  Vagy hogy értik?”
 • 13. Ésszerűen is lehet 2008. július 08. 17:45
  „Teljesen jó amit az "ipafai papi pipa" mondott Londonnal kapcsolatban. A cikk a Btk újabb módosításáról szól ami HÜLYESÉG! A graffiti már most is büntethető de fabatkát sem ér az akármilyen szigor a tipikusan 12-20 év körüli falfirkálókkal mert egy részük még annyira gyerek hogy nem büntethető, más részük meg a bírságot ki sem tudja fizetni mert még oskolába jár.

  Erre jó megoldás a büntetőjogi MEDIÁCIÓ amit 2006-ban vezettek be, a megyében évente 100-190 ügy van, és a lényege hogy az elkövető és a sértett megegyezését követően az elkövető nem kap klasszikus büntetést, nem csapják ki a suliból, nem lesz priuszos, a fideszes képviselő álmaival ellentétben nem kerül dutyiba a falfirkáló gimnazista 1-2 évre hanem helyette bevállalja hogy egy hétig csak firkát mos le a falról, padokat fest a játszótereken, stb. Sokkal nagyobb a visszatartó ereje ennek mint bármilyen be nem hajtható pénzbüntetésnek vagy börtönnek ahol csak a rosszat tanulná el a kamasz.

  Ráadásul a mások munkája és vagyona iránti tisztelet is megnőne.
  Tehát MEDIÁCIÓ!!!”
 • 12. kollektiv 2008. július 08. 16:43
  „Szerintem az lenne a legjobb, ha nemcsak börtönt kapnának, és nem csak kollektíven a családot ítélnék közmunkára hanem alapból az egész családot (visszakeresném a rokonait is 4 generációig) megjelülnék mondjuk sárga csillaggal! Sőt, az elkövetőt és közvetlen családját, azaz az anyját apját és testvéreit alapból lekéne csukatni, hiszen ők nevelték ijenre! A graffiti ojan köztörvényes bűn, ami akkora esztétikai gondokat kelt, hogy aki már mondjuk 3 évesen az első tanult betűt falra irja tollal is lecsuknám. Lényegében a világ problémáinak a nagyrészét a graffiti okozza, hiszen ezért vannak ekkora adók, hogy legyen miből lemosni; ezért késnek a vonatok mert nem bírják el a megnövekedett súlyt a firkák miatt, és amúgy is....miért ne lehetne az emberek figyelmét azzal magára vonnia egy pártnak, hogy kiszúrja az emberek szemét a graffitival, hogy felfigyeljenek rá....hiszen az emberek csak azt látják ami közveltlenül a szemük előtt van, ez pedig a graffiti....azaz ezzel lehet szavazókat biztosítani. Tanuljunk a történelemből és használjuk az eddig is jólbevált módszereket....”
 • 11. qsdfdf 2008. július 08. 15:33
  „Érdekes, amikor Szegeden akartak rendeletet hozni grafiti-ügyben, a fidesz akkor nem támogatta a dolgot.”
 • 10. Emberke 2008. július 08. 15:23
  „Kollektív büntetést kell kilátásba helyezni. Az elkapott kölök családostul kell, hogy közmunkára menjen. Mert a család a gyökere mindennek. Ha nem nevelik a kölköt, azért, ha rosszul nevelik, azért, ha erősebb a hülye haver tekintélye, akkor is otthon, a családban kell keresni a probléma megoldását. Ha az agyatlan vabankja nem akarja az ősével együtt napi 4 órán át, egy héten keresztül takarítani a Mars teret, majd visszafogja magát, ha dühöng benne az alkotókedv.”
 • 9. joy 2008. július 08. 15:04
  „- Elsősorban a gonviselői felelősségvállalás körét kellene sörgősen a magyar törvénykezésben rendezni!
  A tak.ny tinik, büntethetetlenségük tudatában lazán rondítanak össze mindent környezetünkben, mint ahogyan zseplopnak, garázdálkodnak, randalíroznak!
  - Az okozott kárt, a teljes helyreállítási költséget, bírságot, rendőrségi és perköltséget fizettessék meg velük, vagy a gondviselőikkel /szüleikkel/! Ha nem tudják, közmunka az utolsó forintig!

  A börtön csak még keményebb bűnözőket nevel a hülyegyerekekből! NGT el akarja árasztani az országot magasan kvalifikált köztörvényes gazemberekkel?”
 • 8. Emberke 2008. július 08. 14:55
  „6!
  ibafai, bével, ok?”
 • 7. Firkász 2008. július 08. 14:12
  „Simán, "Falfirkáló vagyok" feliratú kukásmellényben lehet szépen gereblyézni 2 hétig, meg szemetet szedni, padokat újrafesteni, stb. Iskolaidőben órák után, akkor 1 hónapig.”
 • 6. Az ipafai papnak fapipája van mert az ipafai papi pipa papi fapipa (=műbroki) 2008. július 08. 13:52
  „Londonban a következő szabály érvényes:

  - ha felfújnak a homlokzatra egy graffitit, az 15 napon belül le kell szedetni
  - a ház utcai homlokzatát 5 évente le kell mosatni megfelelő szakemberrel
  - a ház utcai homlokzatát 20 évente kötelező átfestetni

  Ehhez az önkormányzat nem ad pénzt, ez a lakók, a tulajdonosok kötelessége amit ha nem tesznek meg bírságot kell fizetniük. Ettől (is) olyan szép London belvárosa, de sok más helyen is ez a szabály.”
 • 5. CsImre 2008. július 08. 13:39
  „A meg ne lássanak felirat az én értelmezésemben pont ezzel kapcsolatosan üzen. Sok rongálást ugyanis látnak emberek, mégis letojják.
  A filccel, meg festékszóróval 1-2 firkálmányt nyomó tahók nem graffitiznek., csak mint a kutyák, odateszik a jelüket, amiről a többi állat felismerheti őket, meg kijelölhetik, hogy hol jártak.”
 • 4. dork 2008. július 08. 13:19
  „Én úgy vettem észre, hogy az MKKP-sok odafigyelnek rá, hogy hova és mit festenek, nem velük van a gond. Szerintem a "csak meg ne lássanak" a rakparton egyszerűen zseniális :)

  Az a sok tizenéves viszont tényleg csak tag-nek nevezett ostoba firkákat képes odahányni minden falra (ráadásul főleg lakóházakra), nem vesznek figyelembe semmilyen - főleg nem esztétikai - szempontot, csak legyen ott minél több helyen az ostoba hárombetűs nevük.

  A közmunka nagyon jó ötlet!”
 • 3. atomboy 2008. július 08. 13:02
  „MKKP-bol csak az tetszik, ami nem graffiti... Najo, a "Meg ne lassanak" otletes volt, de azert megse kene.
  A grafitti-maniasnak kene egy falat allitani, ahol kedvukre firkalhatnak, valahol a varos hataraban.”
 • 2. rg 2008. július 08. 12:51
  „a kétfarkú kutya szegedi tevékenysége a legjobb példa arra, hogy lehet ezt jól csinálni.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csíkszereda mellett kiégett a pesti diákokat szállító busz

Huszonnégy budapesti diákkal és két oktatóval a fedélzetén gyulladt ki kedd reggel egy autóbusz… Tovább olvasom