Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A Google alkalmazkodik a kínai cenzúrához

Az internetes keresőjéről ismert cég nemrég indította el híroldalát Kínában, amely alkalmazkodik az ázsiai ország cenzúrájához, és a találatok között nem mutatja a blokkolt weboldalakról származó információkat.
A korlátozást a Dynamic Internet Technology kutatócég szakemberei fedezték fel, miután a tesztek során bebizonyosodott, hogy a kínai hálózatra csatalakozott számítógépeken a Google oldala is megszűri a találatokat, míg az Egyesült Államokban indított hasonló lekérdezések jóval több eredményt tartalmaznak. "A kérdés rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen a kínai embereknek tudniuk kell, hogy léteznek a kormányzat álláspontjától eltérő nézetek is, és hogy a kormány egyes információkat tudatosan eltitkol saját állampolgárai elől. Egyáltalán nem meglepő, hogy a felhasználók elvárják a cégtől, hogy ne tegyen különbséget a kínai és amerikai felhasználók között" - jelentette ki Bill Xia, a Dynamic vezérigazgatója.
Xia véleménye szerint a Google piszkos megállapodást kötött a kínai kormányzattal, és a nagyobb profit reményében feladta az információ szabad áramlásáról vallott nézeteit. Emlékeztetett arra, hogy az ázsiai ország két évvel ezelőtt élesen szembefordult a céggel, és ideiglenesen letiltotta a keresőoldal elérését, de a közvélemény nyomásának engedve végül feloldotta a korlátozást.
A Google szóvivője elismerte, hogy a kínai nyelvű hírszolgáltatás kizárja a kormány által blokkolt weboldalakat, de hozzátette, hogy véleményük szerint a korlátozás nem akadályozza meg a vállalatot abban, hogy tovább bővítse, és tökéletesítse a keresőmotort. Hangsúlyozta, hogy a központilag letiltott weboldalakat akkor sem lehetne elérni, ha a híroldal megjelenítené a letiltott oldalakra mutató hivatkozásokat.
"Több alternatíva is felmerült a szolgáltatással kapcsolatban, de ez bizonyult a legjobb megoldásnak kínai felhasználóink számára" - jelentette ki Debbie Frost, a Google szóvivője.
sg.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premierfilm: A falu

Pennsylvániában, egy erdő közepén fekszik a békés kis falu. Első pillantásra tökéletes képet nyújt,… Tovább olvasom