Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A KDNP elsősorban nemzetpolitikai kérdésekben él majd kezdeményezésekkel

További nemzetpolitikai kérdésekben, így például a határon túli magyarság támogatásának egységesítésében, a gyes és a gyed újraszabályozásában, illetve a családi adózás bevezetésében várhatók többek között kereszténydemokrata javaslatok a parlament hétfőn kezdődő őszi ülésszakán - mondta el a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az MTI-nek adott interjújában.
Harrach Péter megerősítette, hogy az egyházi iskolák még idén egymilliárdos kárpótlásra számíthatnak, s szeretnék, ha a jövő évi költségvetés egyik kiemelt területe a családtámogatás lenne.

Harrach Péter azt mondta, a tavaszi ülésszakhoz képest a mostaniban a kormányzati és az egyéni képviselői indítványok aránya várhatóan megfordul az előbbiek javára. A parlament őszi ülésszakán elsősorban azokon a területeken várhatóak önálló KDNP-s kezdeményezések, ahol kormányzati szerepet is vállaltak a kereszténydemokraták - mutatott rá.

A várható KDNP-s kezdeményezésekre példaként említve a nemzetpolitikai területet, kifejtette: a határon túli magyarok támogatásának egységesítését és újraszabályozását tervezik, szeretnék felszámolni a jelenlegi átláthatatlan, szétaprózott rendszert.

Megszólalnak és várhatóan javaslattal élnek majd a kereszténydemokrata politikusok pénzügyi és gazdasági kérdésekben is. Harrach Péter fontos lépésnek nevezte az egykulcsos adó és ezzel párhuzamosan a családi adózás bevezetését, illetve - a kilakoltatások megelőzésére - a Nemzeti Eszközkezelő Társaság tervezett létrehozását.

Jelentős változások várhatók az oktatásügyben is, a nevelés szempontjának megerősítése lesz a következő időszak feladata. Az egyházi iskolák a zárszámadási törvény elfogadásával pedig még idén egymilliárdos kárpótlásra számíthatnak - erősítette meg a frakcióvezető.

Szociális területen a gyes és a gyed újraszabályozását és az intézmények problémáinak rendezését említette kiemelt kérdésként a családpolitika egészének újraformálása mellett.

A KDNP-frakció vezetője arra számít, hogy a szabad vasárnapról szóló kereszténydemokrata javaslatot az őszi ülésszakon még nem tárgyalják, de - mint mondta -, erről a kezdeményezésükről nem mondtak le, azt magukénak tekintik. Arról, hogy multinacionális cégek ellenkampányt indítottak, azt mondta, nagy pénzek állnak a kampány mögött, azon dolgoznak, hogy feledtessék, egyetlen céljuk a profitmaximalizálás. "Töretlen határozottsággal folytatjuk a harcot, hiszen a munkavállalók védelme a legfontosabb" - fogalmazott Harrach Péter.

Olvasóink írták

 • 4. Léni 2010. szeptember 12. 17:05
  „Milyen az a párt, akinek a vezetője pap létére elvállalta az " AMORTIZÁLÁS" fontos tevékenységét,
  kígyón-békán kívül más ki sem jött a száján évekig!
  Lehetnek ők most akármilyen magos poszton, az én szememben csak mocskolódó hataloméhes társaság!”
 • 3. történész 2010. szeptember 12. 16:22
  „Véletlenül sem fontos a bérmunkás a kizsákmányoló kapitalista rendszer egyik fő támaszának,aki isten nevében kezd el uralkodni mindenkin , még a fidesz-en is..ki kell várni a végét..”
 • 2. jozko 2010. szeptember 12. 15:23
  „A munkavállalók érdeke a legfontosabb....
  Bizony! És ezért tenni kell valamit! Alkotni, létrehozni! A multik, vagy akár más munkáltatók dolgába beleszólni-kevés!
  Ámbár, ha jól belegondolok, a vasárnapra szabaddá tett dolgozókat milyen szépen be lehetne terelni a templomokba, a vasárnapi misékre!
  Mert hogy a családdal töltött szabadidős programok, krándulások, rendezvénylátogatások bizony pénzízűek!
  Ennek a pénznek az előteremtésében kellene előbbre lépni ahelyett, hogy a keresztet hánynák magukra....
  És nem költségvetési pénzeket pumpálni az egyházi intézményekbe...amit nem a papok adójából szednek be...”
 • 1. deszkás 2010. szeptember 12. 14:10
  „Gratulálok! Másra úgyse képesek. Az önkormi iskolák meg le vannak sarva!Tudja valaki meddig tart a "KÁRPÓTLÁS"? És miért? Hadd nőjön az államadósság. Bár ha jól belegondolok ez az 1(!) millárd nyúlfarknyi az ECLIPSE cégbe fektetett és a mai napig egy forintot nem érő "beruházásába" ami után még adót se fizettek a mai napig!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP a frakció kabinetstruktúrájának megszilárdítására készül

Az LMP képviselőcsoportjának munkájában a fő cél, hogy a költségvetési vitára a frakció… Tovább olvasom