Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A Képviselői Irodaházhoz vonultak a tüntető devizahitelesek

A tüntetők "le a bankokkal", "elég volt", "követeljük a devizahitelek eltörlését" jelszavakat kiáltozva vonultak.
A Képviselői Irodaházhoz vonult kedd délután az a mintegy 150 emberből álló csoport, amely korábban a Kúria előtt több száz demonstráló közül vált ki - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A menet eredetileg a Kúria Markó utcai épülete elől indult, ahol a Kúria felülvizsgálati eljárásban tárgyalta egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét, majd az Oktogonon és a Blaha Lujza téren át az Astoriához ért, és a Bajcsy-Zsilinszky úton át jutott vissza a Markó utcába.

A devizahitelek eltörléséért tüntettek. Fotó: MTI (galéria)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a Kúria épülete előtt bejelentett demonstrációt tartottak, ennek megfelelően indult el a tömeg egy meghatározott útvonalon. A tüntetők közül azonban kivált egy nagyobb csoport, ők más irányba indultak el, mint ami a bejelentésben szerepelt. Ennek a csoportnak a szervezőjét azonosították, és szabálysértési feljelentést tesz ellene a rendőrség.

A Kúria előtt másodszor összegyűlt tömeg "elkúrtátok!" felkiáltással az ellen tiltakozott, hogy a legfelsőbb bírósági fórum július 4-re halasztotta a döntését a devizahiteles ügyében.

A tömeget vezető autóról kihangosítón keresztül elhangzott Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című verse, majd Balog István, a tüntetőket vezető, a devizahitelesek megsegítéséért az interneten alakult Koppány Csoport alelnöke szólalt fel. Azt mondta: a demonstrálók törvénytisztelők, de szavai szerint nem tudják tisztelni a törvényt akkor, ha Magyarország legfelsőbb bírósága három-négy év után sem képes ítéletet hozni egy több százezer embert érintő ügyben.

Hangsúlyozta: megvédik otthonaikat, a jövőjüket és gyermekeiket, végül azt ígérte a Kúria képviselőjének, hogy egyszer "egy tisztességes magyar bíróság" fog dönteni az ügyben és "ennek kemény börtön lesz a vége".

A Képviselői Irodaház melletti parkba a devizahitelezés gyakorlata ellen meghirdetett demonstráció társszervezője, az Otthonvédelmi Tanács szóvivője, Tatár József arról tájékoztatta a jelenlévőket, mintegy ötven embert, hogy a demonstráció este 9 óráig van bejelentve a területen. Arra szólított fel mindenkit, hogy erre az időre táborozzanak le, illetve arra kérte a demonstrálókat, hogy utána vonuljanak át a Vértanúk terére, ahol július 5-ig folytathatják a demonstrációt, ugyanis - mondta - addig az időpontig szól a területfoglalási engedély.

A devizahitelek eltörléséért tüntettek. Fotó: MTI (galéria)

Elmondta, hogy a demonstráció folyamán egyik aktivistájukat előállították a VI. kerületi rendőrkapitányságra. Jogi segítséget nyújtanak neki - tette hozzá Tatár József.

Korábban Kovács Viktória, a BRFK szóvivője az MTI-nek elmondta: egy embert előállított a rendőrség egy devizahiteles ügyének bírósági tárgyalását követő demonstrációról. Tájékoztatása szerint a férfi kivált a vonulók közül, és festékkel két pénzintézet külső üvegét is lefújta az Oktogonnál. A 47 éves nyíregyházi férfit rongálás miatt előállították a VI. kerületi rendőrkapitányságra.

A Képviselői Irodaházhoz vonulnak a tüntető devizahitelesek

A Képviselői Irodaházhoz vonul az a három-négyszáz ember, aki eddig a Kúria épülete előtt demonstrált, miközben a legfelsőbb bírói fórum egy devizahiteles ügyét tárgyalta kedd délelőtt.

Szabálysértési feljelentés a bejelentés nélküli vonulásos demonstráció miatt

Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a devizahiteles ügy bírósági tárgyalása után kezdett, nem bejelentett vonulásos demonstráció szervezője ellen - közölte a BRFK szóvivője kedden.

Kovács Viktória elmondta: a Kúria épülete előtt bejelentett demonstráció zajlott, ennek megfelelően a tömeg elindult egy meghatározott útvonalon. A tüntetők közül azonban kivált egy nagyobb csoport, amely más irányba indult el, mint ami a bejelentésben szerepelt. Ennek a csoportnak a szervezőjét azonosították, és ellene tesz szabálysértési feljelentést a rendőrség - tette hozzá.

A tüntetők "le a bankokkal", "elég volt", "követeljük a devizahitelek eltörlését" jelszavakat kiáltozva vonulnak. A menet a Kúria Markó utcai épülete elől indult, majd az Oktogonon és a Blaha Lujza téren át az Astoriához ért. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint az egy magánszemély szervezésében kezdődött demonstráció erős rendőri biztosítás mellett halad.

A tüntetés útvonalán gyakorlatilag áll az autóforgalom, a menet résztvevői időről időre megállnak az útba eső bankfiókoknál, ahol "gyertek ki" felkiáltásokkal tiltakoznak a devizahitelek ellen. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a fiókokat is rendőrök védik.

A menetet felvezető gépkocsiból folyamatosan csatlakozásra szólítják fel a járókelőket.

Délelőtt a Kúria Markó utcai épülete előtt - ahol egy devizahiteles ügyét tárgyalták - több százan demonstráltak.

A Kúria július 4-ére halasztotta a döntést, ezt követően indultak el a tüntetők az Oktogon irányába.

A Kúria felülvizsgálati eljárásban egy devizahiteles OTP Bank ellen indított perét tárgyalja. A hitelfelvevő a szerződés semmisségének kimondását kéri azért, mert a bank nem tüntette fel az árfolyamrés, az átváltás költségét a hitelszerződésben.

A devizahitelek eltörléséért tüntettek. Fotó: MTI (galéria)

Több száz devizahiteles tüntetett a Kúria épülete előtt

Egy embert előállított a rendőrség egy devizahiteles ügyének bírósági tárgyalását követő demonstrációról.

Az MTI-nek Kovács Viktória, a BRFK szóvivője elmondta: a férfi kivált a vonulók közül és festékkel két pénzintézetnek is lefújta a külső üvegét az Oktogonnál. A 47 éves nyíregyházi férfit rongálás miatt a VI. kerületi rendőrkapitányságra előállították. Hozzátette: más intézkedésre nem volt szükség.

Az MTI munkatársai arról számoltak be, hogy a Kúria Markó utcai épülete előtt több százan demonstráltak, miközben a legfelsőbb bírói fórum egy devizahiteles ügyét tárgyalta kedden délelőtt.

A Kúria július 4-ére halasztotta a döntést, ezt követően tüntetők az Oktogonon keresztül a Blaha Lujza térre vonultak. Az MTI munkatársának becslése szerint több mint kétszázan demonstrálnak a Blaha Lujza térnél.

A Kúria egy devizahiteles OTP Bank ellen indított perét tárgyalja, a hitelfelvevő a szerződés semmisségének kimondását kéri azért, mert a bank nem tüntette fel az árfolyamrés, az átváltás költségét a hitelszerződésben.

A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődött 2012 februárjában, a bíróság áprilisban elutasította a keresetet. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2012. decemberi jogerős közbenső ítélete azonban azt mondta ki: érvénytelen a felek között létrejött kölcsönszerződés. A Kúriához az alperes nyújtott be felülvizsgálati kérelmet.

Korábban

A tiltakozók táblákkal, zászlókkal demonstrálnak, hangoskodnak, és voltak, akik egy akasztófára felfüggesztett bábut hoztak magukkal, akadályozzák a Markó utca gépjárműforgalmát.

Fotó: MTI/Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Kúria egy devizahiteles OTP Bank Zrt. ellen indított perét tárgyalja, ahol a magánszemély a szerződés semmisségének kimondását kéri azért, mert a bank nem tüntette fel az árfolyamrés, az átváltás költségét a hitelszerződésben.

A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődött 2012 februárjában, és a bíróság áprilisban elutasította a keresetet. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2012. decemberi jogerős közbenső ítélete azonban azt mondta ki: érvénytelen a felek között létrejött kölcsönszerződés. A Kúriához az alperes nyújtott be felülvizsgálati kérelmet.

Olvasóink írták

  • 2. spiler 2013. június 25. 17:58
    „otp-s CSÁNYI?????”
  • 1. Qllancs 2013. június 25. 12:30
    „Vajon Szász K. PSZÁF miért a bankokat védi ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Marsall László

A Kossuth-díjas költő 1933. november 3-án született Szegeden. Költői pályakezdését Weöres Sándor segítette. Tovább olvasom