Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

A kolbászmérgezés ritka, de halálos

A botulizmus, vagyis ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elő Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végződhet. A tragédia elkerülhető lenne, ha a házi disznóvágásokon jobban figyelnének az emberek a fertőtlenítésre, a tisztaságra és a megfelelő hőmérsékletre.
A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerű házi disznóvágásokkal. A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, a botulotoxin egy grammjának milliomod része is halálos lehet az emberre. A méreganyag jellemzően a nem megfelelően hőkezelt füstölt hurkában, sonkában, kolbászban és disznósajtban fordul elő, de volt olyan eset is, amikor a napokkal korábban készült és a kamrában tárolt, fel nem melegített pörkölt okozott bajt -írja közleményében a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH).

A botulizmus tünete, ha pár nappal az étel elfogyasztása után az ember levertnek érzi magát, izzad, izomfájdalmai, hasi panaszai vannak, látási zavart, szájszárazságot, nyelési és hangképzési zavart, rekedtséget, esetleg bénulásos tüneteket tapasztal. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni, és jelezni kell, hogy a beteg házi disznóvágásból származó terméket evett.

A botulizmust okozó baktérium rendkívül ellenálló a külső behatásokkal szemben. Az egyetlen "kedvező" tulajdonsága, hogy hőérzékeny: legalább 10 perces forralás során biztosan hatástalanná válik, vagyis alaposan átfőzött, átforralt ételtől nem lehet megbetegedni. Védelmet jelenthet a nitrites pácsó előírt mennyiségű adagolása is. A méreganyag hidegben nem termelődik, így célszerű lenne a régi szokásokhoz híven a fagyos téli hónapokra igazítani a disznóvágások időpontját.

A MÉBIH arra is figyelmeztet, hogy a házi disznóvágásból származó termékek más, ételmérgezés jellegű, hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseket is okozhatnak. Enyhe esetben a tünetek már az étel elfogyasztása után 1-2 órával jelentkeznek. A szalmonella csak 1- 2 nap múlva mutat tüneteket, és mivel gyakran akár 40 fokos lázzal jár, sokszor összetévesztik az influenzával.

A tragédiák és a megbetegedések könnyen elkerülhetők, ha disznóvágás közben is betartják a higiéniai szabályokat. A vágásra szánt sertést koplaltatni kell és egészségesnek kell lennie. Tilos ismeretlen eredetű állatból, nem hivatalos kereskedelemből származó húst, vagy félsertést felhasználni. A feldolgozást is csak egészséges emberek végezzék, és a környezetet, az eszközöket a munka előtt alaposan tisztítsák meg. Miután a hurka-és kolbásztöltés előtt alaposan megtisztították a gyomrot, arra is ügyelni kell, hogy a hús is tiszta legyen. Ha földdel vagy béltartalommal szennyeződött, nem elég letörölni, hanem vékony rétegben kell levágni a szennyezett felületet. A forró víz fertőtlenít és minden baktériumot elpusztít, ezért a műveletek között érdemes megtisztítani a késeket, illetve a feldolgozást végzőnek alaposan kezet kell mosnia szappannal, meleg vízben.

Olvasóink írták

  • 16. flexsnake 2009. január 12. 00:28
    „10. hozzászólás .suhym. 2009.01.10. 17:30
    A meséidre nem vagyok kíváncsi andersen :)

    Ellenőrzik különben már megpusztúltál volna valami jó kis kinaidögvészben :D

    13. hozzászólás imre30 2009.01.10. 19:11

    Flexsnake-nek üzenem, hogy nem érdemes a házi kolbászt kihagyni. Frissen sütve, puha kenyérrel, mustárral és savanyúsággal.

    Jóétvágyat hozzá.Nem érdemes kihagyni semmi olyat ami esetleg az utolsó vacsorád lehet.Nem eszek húst, zöldségeket kinzok halálra és oxigénsátorban alszom mint májküldzsekszon :D Sőt minden reggel norbiápdétezek meg figyelek oda hogy fitt legyek mint állat. :D”
  • 15. Kistorma 2009. január 11. 06:51
    „A hurkát is szokták füstölni?Mink abáljuk,fagyasztjuk,és megsütjük.”
  • 14. floridaimagyar 2009. január 11. 00:09
    „Nalunk hasonlo volt a mexikoi olcso zoldsegekkel, volt egy jo par szalmanella fertozes belole es paran belehaltak, nalunk is bevezettek hogy ra kell irni minden elelmiszerre hogy melyik orszagbol jott. Egyebbkent volt itt egy floridai haverom kepzett szakacs, itt vegzett iskolat a konyhamuveszetben, ok mindent fertotlenitettek, mindig leellenorizte az osszes beerkezett arut, naponta megnezte a hutot hogy eleg hideg legyen, 4 csillagos szakacs lett itt belole - csak hat gondolom a videki paraszt bacsi aki disznovagast csinal nem mindig mossa el a keseit meg a szerszamait. Szoval jo ra figyelmet felhivni.”
  • 13. imre30 2009. január 10. 19:11
    „Flexsnake-nek üzenem, hogy nem érdemes a házi kolbászt kihagyni. Frissen sütve, puha kenyérrel, mustárral és savanyúsággal.”
  • 12. KukoricaJancsi 2009. január 10. 17:50
    „"..Tilos ismeretlen eredetű állatból.."

    1.
    Látott már valaki ismeretlen eredetű állatot??
    Nem voltam jó biológiából.

    2.
    Az ismert eredet hogyan semlegesíti, az ismeretlen eredetű állat húsában (esetlegesen) található mérget/baktériumot???”
  • 11. KukoricaJancsi 2009. január 10. 17:40
    „Elég nagy botulizmus ez a félelemkeltés!!

    Na de "legalább" a botulizmusban már meghaltak néhányan Magyarországon. (ezért lehet jogos)

    Nem úgy mint madárinfluenzában! Amely elleni véfőoltásra a kormány már évekkel ezeleőtt 10 vagy 100 milliókat költött, holott még nem is volt madárinfluenzás vírus (emberre terjedő).
    Ez volt ám az igazi botulizmus!”
  • 10. .suhym. 2009. január 10. 17:30
    „Természetesen.....az EU-ban, és az onnan érkező húsokat a legteljesebb mértékig ellenőrzik....
    Meséljek neked........?
    1000 meg egy éjszaka is kevés lenne rá....!

    Sok propaganda kiadványt olvasol. Talán át kéne térned a klasszikus írókra....!:))”
  • 9. flexsnake 2009. január 10. 17:20
    „,,Félve kérdezem meg, hogy a boltokban árusított, esetenként importból származó félsertés, még élő állapotban történő tartási körülményeivel természetesen teljesen tisztában vannak, ugye?"
    Az EU-ba kizárólag olyan termék érkezhet amit előzőleg megvizsgáltak és azt egészségre ártalmasnak nem találták.
    Az EU-n belüli ellenőrzést pedig úgy oldják meg hogy a gyártást ellenőrzik, illetve szúrópróba alapján és bejelentésre is vizsgálódnak.
    Viszonylag ritka hogy boltok polcairól fertőzőtt terméket vásároljon az ember.A gond a házikolbászokkal, házi húsokkal van.Na én meg olyat tuti nem eszek.Mondjuk húst sem nagyon, inkább zöldségeket gyilkolok és mindenféle formában felfalom őket.”
  • 8. TELSTAR 2009. január 10. 16:00
    „gondolom, a gyesznósajttal keverték...”
  • 7. .suhym. 2009. január 10. 13:52
    „"...... Miután a hurka-és kolbásztöltés előtt alaposan megtisztították a gyomrot,arra is ügyelni kell, hogy a hús is tiszta legyen...."

    Elég nagy "butulizmus" ha a cikk szerzője a hurkát és a kolbászt s. gyomorba tölti!:)))))))))))))))

    "... Tilos ismeretlen eredetű állatból, nem hivatalos kereskedelemből származó húst, vagy félsertést felhasználni..."

    Félve kérdezem meg, hogy a boltokban árusított, esetenként importból származó félsertés, még élő állapotban történő tartási körülményeivel természetesen teljesen tisztában vannak, ugye?”
  • 6. Sziti 2009. január 10. 13:45
    „Jancsi és Juliska is így végezte, csak akkor még nem volt sajtó ami megírhatta volna.
    Ma is sokan kockáztatnák az életüket és elfogyasztanák ezt a mérget.
    Valamelyik mesében olvastam hasonlót.
    Öngyilkos jelölteknek nem ajánlanám.”
  • 5. KukoricaJancsi 2009. január 10. 13:26
    „Ja és kolbászból sehol ne legyen a kerítés, nehogy botulizmusban haljon meg az elbotult nép.”
  • 4. Piki 2009. január 10. 12:36
    „AGYrém, hogy mik vannak mááán...!!!!?”
  • 3. flexsnake 2009. január 10. 11:57
    „Mégegy érv a vegetáriánizmus mellett :)”
  • 2. oldboy 2009. január 10. 11:45
    „Valaki kolbászmérgezést kaphatott, mert a mai DM újság még mindig nem érkezett meg.Esetleg a kézbesítő se..e ráfagyott a bringára.:-) De akkor miért fizetek DM ?”
  • 1. bo 2009. január 10. 10:56
    „Ez a botulizmus olyasmi mint a kommunizmus csak ott kolbász nélkül csinálták! :-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi: kevesebb idő a jelentkezésre

Egy hónappal előrehozta az oktatási tárca a szeptemberben induló mesterképzések jelentkezési… Tovább olvasom