Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

A Külügyminisztérium nyitott a párbeszédre Szlovákiával

A magyar Külügyminisztérium kész a szlovákiai magyar közösség sorsát érintő nyitott kérdések megtárgyalására.
A magyar Külügyminisztérium nyitott az intenzív párbeszédre, bízik a sikeres együttműködésben, kész a szlovákiai magyar közösség sorsát érintő nyitott kérdések megtárgyalására - közölte a tárca sajtófőosztálya a szlovákiai parlamenti választások kapcsán.

A Külügyminisztérium az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a Szlovák Köztársaság választói által egyértelműen kinyilvánított akarat folytán minden esély megvan arra, hogy olyan erős támogatottságú kormány alakuljon Szlovákiában, amely képes a politikai ígéretek és megállapodások érvényre juttatására.

Mint hozzátették, a minisztérium nyitott az intenzív párbeszédre és reméli, hogy az elmúlt években tapasztalt bíztató együttműködés, a közös regionális, infrastrukturális és energetikai projektek folytatódni fognak. "Készek vagyunk a szlovákiai magyar közösség sorsát érintő nyitott kérdések megtárgyalására" - olvasható a közleményben.

A szombati előre hozott szlovákiai választásokat elsöprő fölénnyel, több mint 1 millió 134 ezer szavazattal nyerte meg a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD). A Smer a választók voksainak 44,41 százalékát szerezte meg, így a pártnak 83 képviselője lesz a 150 tagú szlovák parlamentben.

A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak az egyik, a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Most-Híd 6,94 százaléknyi szavazattal 13 parlamenti mandátumhoz jutott. A Magyar Koalíció Pártja (MKP), Berényi Józseffel az élén a 2010-es választásokon elért 4,3 százaléknál ugyan jobban szerepelt, de a választók az MKP-ra most leadott voksainak százalékaránya - 4,52 százalék - ezúttal sem lett elegendő a törvényhozásba való bejutáshoz.

Szlovákiában azt követően tartottak előre hozott parlamenti választásokat, hogy 2011 októberében Iveta Radicová jobbközép kormánya gyakorlatilag megbuktatta önmagát, mert az eurómentőöv elfogadásáról szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással kötötte össze. A bizalmi szavazáson akkor csak 55 képviselői voksot kapott a kabinet.

Olvasóink írták

 • 3. reader 2012. március 11. 23:19
  „2. bambinaXX 2012.03.11. 22:14

  Semennyire. Az ilyenekkel szemben felesleges is "nyitni" mint amilyenek a fickóék. Jó példa amikor még a másikak kormányoztak, aztán akkor is így ment. Szóval ezt nem lehet "orbánováék" kontójára írni!”
 • 2. bambinaXX 2012. március 11. 22:14
  „és Szlovákia mennyire nyitott..?”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. március 11. 19:45
  „Merem remélni hogy nem abban a stílusban tárgyalnak, mint anno a két söpredék, a Sólyom affér után !
  pro memoria: a pápaszemes hazaárulónk a határon nyalta ki mocskos tót s....t ! aki nyitott ajtajú mikrobuszban, géppisztolyos kommandósokkal grasszált Magyar földön ! Azt is remélem hogy ezt fico nevű vadbarmot soha nem hívják meg hazánkba hivatalosan...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ vasárnap nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 11-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom