Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

A Magyar Szélenergia Társaság sürgeti az új pályázatot

Sürgeti a Magyar Szélenergia Társaság új pályázat kiírását szélerőmű kapacitások létesítésére - közölte a társaság az MTI-vel.
A Magyar Energia Hivatal csütörtökön jelentette be, hogy visszavonta a 2008 augusztusában 410 megawatt szélerőmű kapacitás kiépítésére kiírt pályázatát a nemzeti fejlesztési miniszter rendeletére hivatkozva.

A rendelet az előző kormány közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszteri rendeletének módosítása. A módosítás lényege, hogy vissza kell vonni a pályázatot akkor, ha nem érkezik a kiírásban szereplő mind a 410 megawatt kapacitásra ajánlat.

Az MTI a Magyar Szélenergia Társaság elnökétől, Tóth Pétertől úgy értesült, hogy a márciusban az előminősítő szakaszra beadott ajánlatokból annyit kellet kizárni, hogy a fenti feltétel nem teljesülhet. Az ajánlatok jelentős része ugyanis nem felelt meg a kiírási feltételeinek - tette hozzá Tóth Péter, aki részt vett a bíráló bizottság munkájában.

A tenderre 68 pályázótól 1.117,75 megawatt szélerőmű kapacitás kiépítésére érkezett ajánlat. A pályázati kiírás szerint a meghirdetett 410 megawattból 280 megawattot az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az Émász Hálózati Zrt. területén hirdettek meg, azaz észak-dunántúli és észak-magyarországi területekre, 130 megawattot pedig az ország többi részére.

A szélerőmű társaság azért javasolja az új tender mielőbbi kiírását, mert ez elősegítené a Nemzeti Cselekvési Tervben foglaltak teljesíthetőségét, a zöldáram-termelés magyarországi elterjedését, és a magyarországi szélenergetikai ipar régóta várt fellendülését. A társaság közlése szerint a 410 megawatt szélerőmű kapacitás létrehozása nagyságrendileg 200 milliárd forint értékű beruházást jelentene.

A hivatalos statisztikai adatok szerint 2009 végén 200 megawatt szélenergia kapacitás működött abból a 330 megawattból, amire a Magyar Energia Hivatal korábban engedélyt adott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrnőt értek lopáson Gyöngyösön

Tolvajt fogtak az egyik nagy gyöngyösi áruház biztonsági őrei, akiről hamar kiderült: rendőrként… Tovább olvasom