Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A metró másik arca - hadrafogható az ötös szektor

Hadrafogható, vagyis műszakilag jól vizsgázott a 3-as metró alagútjaiban az Arany János utcai és a Nyugati pályaudvari megállók között elhelyezkedő óvóhely, az úgynevezett ötös szektor. A 2-es és 3-as metró területén 12 szektorra osztva helyezkedik el összesen 20 kilométernyi óvóhely.
A területet folyamatosan ellenőrzi a Polgári Védelem és a Katasztrófavédelem, illetve a BKV, hogy bármikor alkalmas legyen a metró második feladatának: tömegóvóhelynek. Péntekre virradó éjjel az ötös szektort ellenőrizték.

A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, a BKV, a Katasztrófavédelem, a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi lakossági energia- és kommunális szolgáltatók képviselői, és újságírók jelenlétében péntekre virradó éjjel tartottak ellenőrzést az ötös szektorban.

A szektorellenőrzés előtt a BKV és a Polgári Védelem szakemberei ismertették a metró alagútjainak és építményeinek működését: a 2-es és 3-as metró 26 kilométernyi alagútjaiban 20 kilométernyi terület alkalmas óvóhelynek. A 2-es metróban 3 szektorban, 7200 méternyi alagútban 82400 embert tudnak elhelyezni. A 3-as metróban 9 szektorban, 15700 méternyi alagútban 137 600 ember fér el baj esetén. A metró összesen 220 ezer embert tud megvédeni. Három napig még abban az esetben is, ha tömegpusztító fegyverrel - atomfegyverrel, biológiai, vagy vegyi fegyverrel - támadják meg a fővárost. A metró ezen felül katasztrófahelyzet esetén alkalmas arra, hogy segítségével kiürítsék Budapestet.

Az ötös szektor 1031 méter hosszú, 14220 embernek biztosít védelmet veszély esetén. A szektor személyzete 106 fő, ők gondoskodnak egy esetleges vészhelyzet esetén a menekülőkről. Az óvóhely rendszernek - az összes szektornak - négy üzemmódja van: a mozgólépcsők egyirányúsítása után a betelepítési üzemmód az első. A léglökésvédett üzemmódban az állomás alagútjai már le vannak zárva a szomszédos szektorok felé.

A gáz- és sugárvédelmi üzemmódban hermetikusan le van zárva a szektor és az alagutakban 5-600 pascal túlnyomást csinálnak a turbinák, hogy a külvilágból ne kerüljön be esetleges mérgezett levegő. Ha tömegpusztító fegyverrel támadnak a városra, akkor következik a teljes elzárkózás üzemmód, amikor még a szektor két, egyenként 480 kilowatt energiát termelő dízel generátorának gázait is az elzárt területen keringetik. Ez az állapot mindössze három napig tartható fenn, a generátorokhoz is csak ennyi, 72 órára elegendő üzemanyagot tárolnak az óvóhelyen.

A szektor berendezései péntekre virradó éjjel jól vizsgáztak. A fővárosban összesen 490 ezer ember számára van biztonságos óvóhely. Ebből 220 ezret Budapest egyetlen tömegóvóhelye, a metró tud befogadni. Évente körülbelül 100 millió forintba kerül, hogy mindig hadrafogható állapotban tartsák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyitják a Sió zsilipet

Péntek délelőtt 11 órakor kinyitják a Sió zsilipet. Erre azért van szükség, mert a meleg miatt a… Tovább olvasom