Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

A MOL megpróbálja védeni magát

Alapszabály-módosításra készül a MOL az április 23-iki közgyűlésen. A változtatások egy részének célja, a lopakodó felvásárlás elleni védekezés - derül ki a közgyűlési dokumentumokból, amelyeket a társaság korábban közzétett. Az osztrák OMV AG három hete jelentette be, hogy 21,2 százalékos részesedését eladta az orosz Szurgutnyeftyegasnak.
"A jelenlegi részvényesi átrendeződés és struktúra indokolttá teszi, hogy a Társaság lopakodó felvásárlása ellen megfelelő mechanizmusok működjenek" - áll az előterjesztésben. Ennek részeként a javaslat háromnegyedes határozathozatalhoz köti az igazgatóság tagjainak visszahívását és szigorítja az erre vonatkozó alapszabályi rendelkezést is: a közgyűlés korábban legfeljebb hat hónapon belül 3 igazgatósági tag visszahívásáról határozhatott, ez három hónapon belül 1 tag visszahívhatóságára módosul.

A lopakodó felvásárlások elleni védekezést szolgálná az a rendelkezés is, amelynek értelmében az igazgatóság felhívására a részvényes köteles haladéktalanul

nyilatkozni a tulajdonában álló részvények vonatkozásában a tényleges haszonhúzó tulajdonos kilétéről és amennyiben ezt nem teszi, vagy ha "alapos okkal feltételezhető, hogy a részvényes az igazgatóságot megtévesztette", a szavazati jogát felfüggesztik.

Ezen kívül a javaslat kiegészíti a "B" sorozatú részvényhez fűződő jogokat: ha az igazgatóság nem támogatja, a "B" sorozatú részvény tulajdonosának igen szavazata szükséges az igazgatóság, a felügyelő bizottság tagjainak, és a könyvvizsgálónak a megválasztásához és visszahívásához, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó döntéshez és az alapszabály egyes pontjainak módosításához.

Az egyetlen, meghatározott szavazatelsőbbségi jogokat biztosító B részvénnyel kapcsolatban az alapszabály úgy rendelkezik, hogy ezek a jogok csak addig kapcsolódnak a részvényhez, ameddig az a Magyar Állam, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság ("ÁPV Rt"), az ÁPV Rt. bármely jogutódja, vagy a Magyar Állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló más magyar szerv tulajdonában áll. Ezt a korlátozást az április 13-ra előterjesztett javaslat eltörli, mint ahogy megszűnik a különbségtétel a részvényesek között a vonatkozásban is, hogy a jövőben egyetlen részvényes - tehát a Magyar Állam, vagy az annak nevében tulajdonosi jogokat gyakorló más magyar szervezet, az ÁPV Rt illetve annak jogutódja - sem gyakorolhatja a szavazati jogok több mint 10%-át.

Az alapszabály módosításán kívül a közgyűlés elé kerül az igazgatóságnak az a javaslata is, hogy a társaság 2009-ben, a 2008-as üzleti évre vonatkozóan ne fizessen osztalékot, a teljes 2008. évi eredmény kerüljön az eredménytartalékba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkatársaitól, olvasóitól búcsúzik a Zoom.hu

"Talán kár értünk" - ezzel búcsúzott szerda este a megszűnő Zoom.hu internetes hírportál… Tovább olvasom