Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A múzsa gyönge rántottát engedélyez reggelire

Vajon létezne-e ma C-vitamin-tabletta, ha hetvenegy-néhány évvel ezelőtt Demény Kornélia nem ad a férjének vacsorára paradicsompaprikát? Ez tudománytalan kérdés. Pedig arról, hogy mi mindent köszönhet – olykor véletlenül – az alkotó ember a feleségének, ismeretterjesztő filmet készíthetne a Spektrum vagy a Discovery.
Sokat mesélhetett volna erről Jókai Mór, Kosztolányi Dezső, Bohumil Hrabal. Jiri Menzel Oscar-díjas filmrendező – aki hatvan évig keresgélt, aztán megtalálta Olinkát – például mesél is.

„Este a feleségem paprikát adott vacsorára. Nekem nem volt kedvem megenni, de nem volt elég bátorságom ezt megmondani. Akkor jutott eszembe, hogy én ezt a növényt még sosem próbáltam ki. Azt mondtam a feleségemnek, hogy ezt inkább elviszem a laboratóriumba... Még aznap éjjel megtudtam, hogy ez a paprika a C-vitaminnak egy kincses háza. Pár héttel később másfél kilogramm vitamin volt a kezemben, addig csak ezredgramm mennyiségek voltak... Ennek köszönhető, hogy ma tonnaszámra gyártják, mint az emberi egészségnek a kútforrását". Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus visszaemlékezését most idézi a szegedi Szent-Györgyi Albert Emlékprogramok című füzet is, abból az alkalomból, hogy 1937-ben kapott Nobel-díjat. A feleség, akinek a neve itt nem említtetik: Demény Kornélia. Demény Károly államtitkár leányát 1917. szeptember 19-én vette feleségül Szent-Györgyi, amikor a világháborúból, az orosz harctérről sebesülése miatt hazatérhetett. A házasság huszonegy éven át tartott, és kívülről harmonikusnak látszott a házasságuk. Aztán 1938 szeptemberében az Egyesült Államokban tartottak előadókörutat, és Kornélia onnan nem tért haza: elváltak, a nő feleségül ment egy amerikai őrnagyhoz.

Szájon csókolta

Ennél jóval több időt, harmincnyolc évet töltött együtt Jókai Mór és Laborfalvi Róza. A pár 1848. március 15-én, a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt ismerkedett meg: a Nemzeti Színházban a felizgatott tömeget hiába próbálta csillapítani Vasvári, Irinyi és Petőfi. Jókai felment a színpadra, és akkor Laborfalvi Róza kokárdát tűzött a szónok mellére – a szemérmes életrajzok szerint. Más források szerint a nyolc évvel idősebb színésznő gyakorlatilag szájon csókolta Móricot, és Móric sorsa ezzel el lett igazítva.

Bezárta a felesége

Az írót nem zavarta az sem, hogy családja eltávolodik tőle, hogy Petőfi társaságban Laborfalvi Mórnak nevezi. Csak mese lehet, hogy Jókai Mórt bezárta a felesége az írószobába, és addig nem engedte ki, míg a megbeszélt mennyiségű oldal el nem készült. A még rosszindulatúbb pletyka szerint azért született mintegy száz regény, mert a férjnek kellett eltartania Róza rokonságát is. Mindegy. A lényeg az, hogy aki ma Jókai-regényt vesz a kezébe, elevenen élő történetbe lép be, a mesélő hangját isteni derű és nagyvonalú, megbocsátó irónia hatja át, ami a legmélyebb szomorúság ellenszere.

Lulának tetszik Szegvár

Idén májusban megírtuk, hogy Szegvárra látogatott Szász Endre festőművész özvegye, hogy megnézze a kastélyt, amely esetleg helyet adhat a Szász-hagyatéknak. Szász Lulát Gémes László polgármester hívta meg. A hölgy töviről hegyire végignézte a házat, tetszett neki a levegő illata, kérdéseket tett fel az épület állagáról, majd kolléganőnknek azt tanácsolta, hogy viseljen széles karimájú kalapot, mert az állna jól neki. Azt is elmesélte, a minap neki szegezték a kérdést, hogy még mindig szerelmes-e Szász Endrébe. „Azt válaszoltam: utolsó pillanatomig térden állva imádom a művészetét" – mondta. Gémes László most lapunknak elmondta, Lulának tetszett a ház, és abban maradtak, hogy hamarosan találkoznak. Azt még nem mondta ki a hölgy, hogy Szegvárra hozza a hagyatékot. De azt se mondta, hogy nem. 
„Lenge lány, / aki sző, / holdvilág /mosolya: / ezt mondja / a neved, / Ilona, / Ilona." Akihez ezt a verset írta a férje, valószínűleg tapintatosabb társ, ugyanakkor jobb színésznő is volt, mint Jókai Rózája. Kosztolányi Dezső Ilonájáról, Harmos Ilonáról följegyzi az irodalomtörténet, hogy neki köszönhető az Édes Anna című remekmű ötlete. Ugyanakkor az is tudható, hogy Kosztolányit nála senki sem ismerte jobban – így a szerelmi életéről is mindent tudott. „Valamelyik este a társalgóból a Dunára pillantok, s észreveszem, hogy a holdvilágos éjszakában, az üveges ajtó mellett, a falhoz támaszkodva ott áll a fiúcska édesanyja... Előbb azt hiszem, hogy egymagában ábrándozik, de azután, mintha az uram alakjának egy vékony szeletét látnám a közelében" – írja Kosztolányi Dezsőné. A költő megígérteti a feleségével, hogy barátságot köt új szerelmével, és az asszony, hogy betegeskedő férjét kímélje, mindenbe beleegyezik.

A 28 éves Eliska Plevova 1955-ben ismerkedett meg Bohumil Hraballal, egy év múlva összeházasodtak. Hrabalt az esküvő előtti három napra szabadságot vett ki a munkahelyén, arra hivatkozott, hogy gyászeset történt a családban; kocsmáról kocsmára járt, és majdnem lekéste saját esküvőjét. Pedig az asszony elhatározta: mindent megtesz azért, hogy férje minden idejét az irodalomnak szentelhesse.

Eltartotta az írót

Gyakorlatilag eltartotta az írót, akinek 1963-ban, 49 éves korában megjelenhetett első novellás kötete. A Szigorúan ellenőrzött vonatokat 1965-ben adták ki – a következő évben Jiri Menzel filmet készített belőle, és el is nyerte a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat. Menzel maga is tagja a klubnak. Amikor Budapesten járt, és Koltai Róbert, Dés László társaságában ebédelt, elmondta a Konyhaművészet című újságnak, hogy több mint hatvan évig kereste az igazit, mire megtalálta Olgát. Olinka az egészséges táplálkozás híve, ezért nem szabadna tudnia, hogy ő néha titokban bablevest eszik sok kolbásszal és füstölt hússal. Olinka nem engedélyezte a három tojásos ham and eggs-et sem, csak a két tojásosat, igaz – ismerte el felesége szigorú pillantására –, ez is elég volt. Elég kellett, hogy legyen. – Nekem minden desszert, amit Olinka főz – mondta végül. – Eláruljam, miért vettem feleségül? Mert szakácsnőként is helyt állt. Nemcsak szeretni, főzni is tud!... Igen. Megvártam, míg megszületik és felnő, s mivel ügyesen csináltam, hagyta, hogy elcsábítsam."hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapja él egy hondurasi repülőtéren a múlt nélküli nő

Hondurasi hivatalnokok próbálják megoldani a rejtélyét annak a nőnek, aki egy repülőtéren él már… Tovább olvasom