Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

A parlament női kvótájáról vitáznak idén németül a magyar diákok

Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő II. országos döntőjében április 17-én négy versenyző vitázhat arról, hogy bevezessék-e a kötelező női kvótát a magyar parlamentben.
Meggyőzően érvelni, meghallgatni a másik felet és vitába szállni vele – ilyen képességekkel kell rendelkezniük a diákoknak, hogy érvényesülhessenek a német nyelvű vetélkedőn - olvasható a verseny közleményében.

A vetélkedőben Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna vesz részt, mindenütt az országos döntő a vetélkedő csúcspontja.

Magyarországon Budapestről, Pécsről és Bajáról ebben a tanévben összesen közel 200 diák nevezett be a vetélkedőre. A diákok a tanórákon vagy projektcsoportokban tanulták és gyakorolták a német nyelven való vitázás fortélyait, majd az iskolai és regionális fordulókban, később az országos elődöntőben választották ki azt a négy legjobb diákot, aki bejutott a döntőbe.

Az országos döntő fővédnöke Kassai Viktor, akit 2011-ben a világ legjobb játékvezetőjévé választottak.

A vetélkedő a közép- és kelet-európai középiskolák németül tanuló diákjait szólítja meg. A projekt hozzájárul a politikai műveltség fejlesztéséhez: arra ösztönzi a fiatalokat, hogy fontos politikai és társadalmi témákról kritikusan gondolkodjanak. A német nyelven folyó vitázás fejleszti a tanulók nyelvtudását, és növeli a tanulók aktivitását a tanórákon - állítják a szervezők.

A nemzetközi vetélkedő a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje, melyet Magyarországon Barbara Lochbihler német európai parlamenti képviselő támogat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány dolgozatát nem selejtezték le

Gyurcsány Ferenc dolgozatát nem selejtezték le - írta keddi számában a Magyar Hírlap. Tovább olvasom