Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A parlamenti frakciók vezetőivel konzulál Orbán Viktor

A téma a az amerikai lehallgatási botrány lesz, ha ezek a konzultációk lezárultak, a Fidesz frakció javaslatot fog tenni egy a lehallgatási botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására.
Orbán Viktor miniszterelnök az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban levélben konzultációra hívta a parlamenti frakciók vezetőit - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Azt mondta: ha ezek a konzultációk lezárultak, a Fidesz frakció javaslatot fog tenni egy a lehallgatási botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására.

Kocsis Máté felidézte: a közelmúltban nyilvánosságra kerültek az amerikai központi hírszerző ügynökség, a CIA és az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA közös lehallgatásra szakosodott szervének adatai. Ismertté váltak a lehallgató és átjátszó központok helyszínei, melyek között több európai főváros, köztük Budapest is szerepelt. Az is kiderült, hogy az Egyesült Államok európai vezető politikusokat is lehallgatott.

Ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden a lehallgatási üggyel kapcsolatban a magyarországi szakaszolgálatok képviselőinek részvételével tartott zárt ülést. Kocsis Máté, a bizottság tagja azt mondta: az ülésen felmerültek olyan információk, amelyek további vizsgálatot igényelnek, mivel úgy vélik, nemcsak információ-, hanem befolyásszerzésre irányuló törekvések is lehettek a lehallgatások mögött.

A bizottsági ülésről konkrétumokat a képviselő nem árult el, mivel a zárt ülésen elhangzott információk minősített adatok, azok államtitoknak számítanak. Azt viszont Kocsis Máté kiemelte, hogy a lehallgatási botrány széles körű kezelést igényel, mivel nemcsak a nemzetbiztonsági, hanem a külügyi és a biztonságpolitikai területet is érinti. Ezért szükséges, hogy egy parlamenti bizottság átfogó vizsgálatot folytasson le - foglalt állást.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA )kiterjedt titkos adatgyűjtési programjáról Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa szivárogatott ki adatokat.

A WikiLeaks a napokban az NSA lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel. A hírre reagálva a Külügyminisztérium múlt szerdán közleményben tudatta, Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarább tisztázza a helyzetet, és adjon magyarázatot a történtekre.

Martonyi János aznap azt mondta, helyre kell állítani a bizalmat az Egyesült Államokkal, mert ez az együttműködés alapja. Közölte, még nem kapott választ arra a kérdésére, amelyet korábban feltett az amerikai nagykövetnek, hogy magyar embereket, intézményeket megfigyeltek-e.

Csütörtök este a külügyminiszter a HírTV Magyarország élőben című műsorában arról beszélt, egyebek mellett azt is tisztázni kell, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták-e Orbán Viktor miniszterelnököt.

A Külügyminisztérium múlt pénteken Martonyi János tárcavezető és Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár előző napi megbeszéléséről közleményben tájékoztatta az MTI-t. Azt írták: Martonyi János az amerikai helyettes államtitkárral folytatott megbeszélésén felvetette a lehallgatási ügyet, kérve az amerikai fél tájékoztatását annak esetleges magyar vonatkozásairól. Nuland válaszában utalt arra, hogy Barack Obama elnök sajnálatát fejezte ki, amiért az ügy beárnyékolja a transzatlanti szövetségesi viszonyt. Elmondta, hogy az amerikai elnök a történtek alapján az amerikai hírszerzési eljárások teljes körű felülvizsgálatát rendelte el, amelynek eredménye az év végére várható.

Olvasóink írták

 • 4. Pirát 2013. november 05. 22:28
  „nem tudni miért, de nekem mindig aláhúzza a gép ha valamit el-írok ...a szerkesztőt a piros hullámvonal nem zavarja ?”
 • 3. 3795639 2013. november 05. 18:49
  „Egy rakás szimatszolgálat működik itthon, hogy hogy nem vették észre? Vajon hozzájutottak minősített adatokhoz?
  Nincsenek korlátok, nincsenek fékek, ezért a politikusok addig játszadoznak ezekkel a szolgálatokkal, amíg a fejükre nem nőnek. Itt az intő példa.”
 • 2. zehn 2013. november 05. 18:29
  „Na tessék! Itt van ez a lehallgatási botrány is. Komolyan mondom, addig packáznak velünk, míg kénytelenek leszünk jól odacsapni! Aztán majd nézhetnek!”
 • 1. szatyi 2013. november 05. 17:02
  „Lehet, hogy ebből is hadüzenet lesz? :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkás: a tudomány nem lehet öncélú

A laboratóriumi eredményeket a gyakorlatban, a gazdaságban a társadalom javára kell hasznosítani -… Tovább olvasom