Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A PSZ tudomásul vette, de nem támogatja a Magyar Pedagógus Kar létrehozását

A Pedagógusok Szakszervezete tudomásul vette a Magyar Pedagógus Kar létrehozásának szándékát, de közlésük szerint ez nem jelenti azt, hogy támogatják is.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az intézmények állami fenntartásba vétele, az intézményvezetők munkáltatói jogainak korlátozása, a pedagógusok minősítési rendszere, "a rossz emlékeket idéző" szakfelügyeleti rendszer újraélesztése már így is félelemben tartja a pedagógusokat.

Hozzátette, a kar létrehozása, a pedagógustársadalom "beterelése kötelező jelleggel" a testületbe, valamint a majdani etikai kódex elkészítése azt az üzenet hordozza, hogy a pedagógusok munkáját és a magánéletet is folyamatosan megfigyelés alatt tartják majd.

Szólt még arról a Zöld könyvről, amely az állami szerveknél érvényesítendő etikai követelményeket rögzíti. Szerinte a pedagógusoknál is mint állami alkalmazottaknál az etikai kódexben érvényesítik majd, hogy az alaptörvényhez hűen kell viselkedni, a nemzet érdekében kell dolgozni, valamint, hogy a munkahelyen és azon kívül példamutató módon kell betartani a vonatkozó jogi és morális előírásokat. Az etikai kódexben azokat a viselkedési formákat is előírják majd, hogy a magánéletben hogyan viselkedjenek a pedagógusok.

Az érdekvédő jelezte: a PSZ nem látja azokat a garanciákat, hogy a létrejövő pedagóguskar független testület lenne, amely kifejezetten szakmai feladatokkal foglalkozna. Kifogásolta, hogy a kar tagsága nem önkéntes, felülről vezényelt, és működését a miniszter ellenőrzi majd.

Hozzátette: a pedagóguskar létrehozására a kormány részéről olyan erős szándék volt, amelytől nem lehetett eltéríteni. A sztrájktárgyalásokon hiába jelezték, hogy nem tartják időszerűnek a kar létrehozását - jegyezte meg.

Galló Istvánné kifejtette: módosító javaslatokat tettek a törvényjavaslathoz, ugyanis egyértelművé kellett tenni, hogy a szakszervezetek szerepét nem veheti át a kar, és a klasszikus munkavállalói érdekeket továbbra is az érdekvédelmi tömörülések képviselhetik. Emellett ha etikai eljárás alá vonnának például szakszervezeti vezetőt, akkor arról a szervezetet értesíteni kell - jelezte. Ha szakszervezeti tagnál történne ilyen, akkor ő kérheti azt, és lehetőséget kell adni, hogy a szakszervezet képviselje őt - fűzte hozzá.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár a keddi budapesti kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: javaslattevő és véleményformáló szerepe egyaránt lesz az újonnan alakuló Magyar Pedagógus Karnak. Közölte: eddig soha nem volt nevesítve, hogy melyek az oktatást irányító miniszter szakmai partnerei, és hogy az egy-egy jogszabály előkészítésekor milyen szervezetekkel egyeztessen. Az államtitkár a Magyar Pedagógus Kar feladatai között említette még, hogy kidolgozza a pedagógusok etikai kódexét.

A pedagóguskar és szervezetei jövő áprilisra jöhetnek létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni kettős gyilkosság: 20-20 év a két lövöldözőnek

Harmadik társuk 11 év fegyházat kapott. Az utolsó szó jogán mind a három vádlott bocsánatot kért … Tovább olvasom