Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

A rendvédelmiseknek is joguk van sztrájkolni

Szabó Máté szerint meghatározott feltételek mellett a rendvédelmi dolgozóknak is biztosítani kellene, hogy legyen joguk sztrájkolni; ezért az ombudsman felkérte a parlamentet az ezt tiltó törvény módosításának megfontolására. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának erről szóló állásfoglalását hivatala szerdán juttatta el az MTI-hez.


Szabó Máté vizsgálata során az igazságügyi és rendészeti miniszter álláspontját is kikérte a jelenlegi, teljes sztrájktilalmat tartalmazó rendelkezésről. Draskovics Tibor alkotmányosnak és megfelelőnek találta a szabályozást, mondván: közérdek, az alapjogok megfelelő érvényesülésének egyik garanciája, hogy folyamatos és zavartalan legyen a rendvédelmi feladatok ellátása.

Az ombudsman szerint azonban átmeneteket, fokozatokat lehet és célszerű is kialakítani a sztrájkjog teljes tiltása és teljes gyakorlása között. Példaként említette, hogy a hivatásos állomány nem minden tagja végzi a nap 24 órájában a rendvédelmi szerv rendeltetésének megfelelő, kötelező tevékenységet.

A biztos szerint mindemellett nem várható el a rendvédelmi dolgozóktól, hogy érdekérvényesítésük során - a sztrájkjog hiányában - hátrányosabb helyzetbe kerüljenek a magánszférában vagy az állami közszolgáltatásban sztrájkjoggal rendelkező alkalmazottakhoz képest.

Szabó Máté ugyanakkor állásfoglalásában utal arra is, hogy a rendvédelmi szervek esetén fokozottan vizsgálni kell az úgynevezett "még elégséges szolgáltatás" biztosítását.

Szerinte különösebb aggály nélkül akkor gyakorolható a sztrájkjog, ha a rendőrségi, polgári védelmi, vám- és pénzügyőrségi, büntetés-végrehajtási szervezet, az állami és hivatásos tűzoltóságok és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok állománya a sztrájkjog gyakorlása közben is készen áll alapvető feladatai ellátására, mások alapjogainak védelmére.

Olvasóink írták

 • 5. szgd-i 2009. október 14. 17:48
  „Kedves Logaritmus és mattil!
  Pont ilyen területen dolgozom és van rálátásom a témára.
  Nem mondanám hogy az ombudsman hülyeségeket írna, ő is az alapjogokból, jogszabályokból eu-s irányelvekből, normatívákból dolgozik mind ahogy mindenkinek ezekből kell az unión belül!!!
  Az eu tőlünk nyugatra eső oldalán igen is létezik a sztrájk jog a fegyvereseknek, ők már a demokrácia egy magasabb fokán állnak ezen a téren, igen is nekünk ez irányba kell menni. A szolgálati törvény egyértelműen leírja, hogy csak a legvégső esetben és a feltétlenül szükséges mértékben lehet a szabadság és egyéb jogokat korlátozni! Namost ebből kiindúlva a sztrájknak is bele kellene férni, beszélgetni arról kellene mi legyen a kötelező minimum szolgáltatás amit a sztájkolóknak a sztrájk idején is biztosítani kell. Erről kell itt beszélgetni, nem pedig a sztájk jog megkérdőjelezéséről! A kics komcsi Drazsé meg csak hallgasson mert épp elég törvénysértést követett már el eddigi ténykedése alatt. Most meg már remegve fél a várható tavaszi számonkérésektől! ( de ez egy másik történet)”
 • 4. mattil 2009. október 14. 15:56
  „Én ellenzem a rendvédelmi dolgozók sztrájkhoz való jogát! Egész egyszerűen a rendvédelmi szerv a világon mindenütt az állam és a társadalom erőszakszervezete. Éppen ebből az alapállásból kiindulva ha jól tudom a világon mindenütt tiltva van számukra a sztrájk mint érdekérvényesítési lehetőség. (Persze lehet néhány állam szabályt erősítő kivételként ahol mégis lehetséges az ilyesmi, de én még nem hallottam ilyenről. Ha mégis létezik, kíváncsi vagyok ott hogyan teljesülhet ez a joguk)
  Aki rendőrségnél, katonaságnál, tűzoltóságnál, katasztrófavédelemnél stb. nap mint nap helytáll, az nehezen összevethető számomra mondjuk egy esztergályossal aki ha sztrájkol akkor legfeljebb késik pár napot a késztermék leszállítása a cégnél. A betörő nem fog addig lemeredni és "nem a dolgát végezni" amíg a rendőr sztrájkol.
  A szabadidejében pedig nem sztrájkol a szó klasszikus értelmében.”
 • 3. Logaritmus 2009. október 14. 15:49
  „Az ombudsmannak ez hányadik hülyesége már?”
 • 2. IVY 2009. október 14. 15:45
  „Az én egyik haverom nem mer, mert fél, hogy kirúgják páros lábbal.”
 • 1. Kraftwerk 2009. október 14. 15:31
  „Tök jó lenne,ha most a sündőrök kezdenének el sztrájkolni.....
  Legalább fordulna a kocka:most a NÉP verné a csőcselék rendőröket!!!!
  Épp fordítva mint 2006-ban.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jön olaj Magyarországra - Tolhatjuk az autót?

Műszaki problémák miatt leállt a szállítás a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéken. Tovább olvasom