Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A sajtószabadságot is vizsgálja a magyar jogszabályok kapcsán az EB!

Arra szólította az Európai Újságíró-szövetség az Európai Bizottságot hétfőn, hogy a magyar jogszabályok uniós joggal való összhangjának elemzésébe iktassa be a sajtószabadság témáját.
Brüsszelben kiadott közleménye szerint a több mint 30 országban 260 ezer újságírót képviselő szövetség elnöke, Arne König - a brüsszeli bizottság múlt heti nyilatkozatára utalva - "üdvözölte annak elismerését, hogy a sajtószabadság alapvető jog, amelyet a magyar kormány jelenleg nem garantál".

Múlt heti közleményében az Európai Bizottság "emlékeztetett arra, hogy egy jogilag stabil környezet, amely a jogállamiságon alapul, beleértve a sajtószabadságot, a demokratikus alapértékeket és az alapvető jogokat, a legjobb garancia a polgárok, partnerek és befektetők bizalmára is".

König úgy vélte, hogy amikor az Európai Bizottság javaslatokat tesz az általános jogi kerettel kapcsolatban, biztosítania kell azt is, hogy a sajtószabadság és a független újságírás uniós értékeit alapvető jogként alkalmazzák.

A szervezet azt is kéri, hogy a január 17-én nyilvánosságra hozandó elemzés "vegye figyelembe" a Lisszaboni Szerződés azon cikkét, amely lehetővé teszi, hogy az EU szankciókat léptessen életbe az EU-alapértékeket súlyosan és tartósan megszegő tagországok ellen.

A közlemény emlékeztet arra, hogy tavaly év végén az EFJ-nek két küldöttsége is járt Magyarországon.

Arne König fogalmazása szerint "sajnálatos módon beigazolódtak a médiatörvény bevezetésének kezdetekor keletkezett aggodalmaink".

Olvasóink írták

 • 4. Jozsoci 2012. január 17. 09:36
  „Elég megnézni a közszolgálati tv hírműsorait. A műsorok jó részét már az MTVA csinálja, amely vezetőjét a Hír tv-től hozták. Még szerencse, hogy (egyelőre még) van ATV, igy tud valami igazságot is hallani a néző.”
 • 3. klj-54 2012. január 17. 07:44
  „moderálva offtopic”
 • 2. klj-54 2012. január 16. 22:11
  „A szlovákok nem <moderálva> pökhendi módon Barossot sem mást az Unióból!
  nem kell csodálkozni a piszkálódásukért, hisz régi mondás szerint:
  "amilyen a mosdó, olyan a törölköző!"”
 • 1. bambinaXX 2012. január 16. 20:27
  „"az EU szankciókat léptessen életbe az EU-alapértékeket súlyosan és tartósan megszegő tagországok ellen"

  Szlovákiával nincs bajuk, h aki felvenné a M. állampolg.ot, az elveszti a szlovákot? ez rendben van?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a Darányi-keretterv előtt a stratégiát kellett volna elfogadni

Az LMP nem érti, hogy a hosszú társadalmi egyeztetésen átesett és régóta várt Nemzeti Vidékstratégia parlament elé terjesztése helyett miért "egy új, eddig senki által nem látott" tervvel állt elő a kormány. Tovább olvasom