Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

A támogatás a munkáltatóktól függ

Gyökeres változás történt az idén az üdülési csekkek adó- és járulékmentességének szabályozásában, így a munkáltatók – ha úgy akarják – komolyan hozzájárulhatnak dolgozóik s családtagjaik pihenéséhez.
illusztráció
Az üdülési csekk támogatási rendszerével kapcsolatos tájékoztatási és értékesítési tevékenységet kizárólag a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NUSZ) munkatársai jogosultak végezni – tudtuk meg Romanoczki Attila kereskedelmi igazgatótól.

A minimálbér összegéig adómentes

A teljesség igénye nélkül az üdülésicsekk-rendszer legfontosabb változásait említjük.
Eddig az üdülési csekk értékének fele volt adó- és járulékmentes, maximum 20.000 Ft-os összegig, idén január 1-jétől azonban a teljes csekkérték mentességet élvez a mindenkori minimálbér összegéig, azaz 50.000 Ft-ig.

Akár az egész család

A vállalatok 50.000 Ft értékű üdülési csekkel adó- és járulékmentesen támogathatják dolgozóik üdülését, s ugyanilyen értékben juttathatnak csekket a családtagoknak is. Az azonos nettó értéket képviselő pénzbeli juttatásokkal szemben így akár 90.000 Ft-ot is megtakaríthat egy vállalat személyenként, miközben a dolgozók 50.000 Ft értékhez juthatnak hozzá.
Egy jól menő vállalatnál dolgozó 2 gyerekes munkavállaló akár minden családtagja számára kaphat egy-egy 50.000 Ft értékű csekket, ami a család számára 200.000 Ft-os üdülési lehetőséget jelent, méghozzá – a vállalati ajándéknak köszönhetően – ingyen.
A vállalatok az új intézkedésnek köszönhetően több dolgozójukat nagyobb összegben tudják majd üdültetni, mint a korábbi években. Az általános gyakorlat ugyanis eddig az volt, hogy a cégek zöme csupán az adómentes részig vállalta fel az üdülés támogatását, az egyébként adóköteles 50%-ot a dolgozók önrészvállalása váltotta ki.
Dolgozói önrészvállalásra többé nincs szükség – bár alkalmazható –, a cégek a teljes csekkértéket adó- és járulékmentesen nyújthatják dolgozóiknak, amennyiben az nem haladja meg a minimálbér összegét.

Ezerötszáz szolgáltató

Az üdülési csekkek a rajtuk feltüntetett – a gyártástól számított 1 éves – érvényességi időn belül, tetszőleges időpontban és időtartamra használhatók fel azoknál a belföldi szállásszolgáltatóknál és utazási irodáknál, melyek az üdülési csekkeket forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálattal erre szerződést kötnek. Miután jelenleg több mint 1500 szolgáltató várja a csekkes vendégeket, nem könnyű a választás a nagy kínálatból.
A szolgáltatók felénél a szobaár nem haladja meg az 5000 Ft-ot személyenként, sok az olcsó, vidéki szálláshely Magyarország legszebb helyein. Részletesebb információ a NUSZ győri Csabai utcai irodájában (szakszervezeti székház) kérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan nő a szélessávú előfizetők száma

A Strategy Analytics piackutató csoport felmérése szerint Nyugat-Európában kétszeresére nött a… Tovább olvasom