Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A TFSZ bíróságon támadja meg a médiatanács végzéseit

Nagy Navarro Balázs szerint a hatóság nem vizsgálja a TFSZ beadványait az úgynevezett hírhamisítási ügyekben.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának több végzése ellen is a Fővárosi Törvényszékhez fordul a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) - mondta pénteki sajtótájékoztatóján a szakszervezet egyik alelnöke.

Nagy Navarro Balázs a többi közt azt kifogásolja, hogy a hatóság a közlésük szerint hatáskör hiányában nem vizsgálja a TFSZ beadványait az úgynevezett hírhamisítási ügyekben.

Ahogy a szakszervezeti vezető elmondta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) esetében a hatóság azért utasította el a vizsgálatot, mert szerinte az MTVA nem minősül médiaszolgáltatónak, a Duna TV és az MTV Nonprofit Zrt.-k esetében pedig azért, mert állításuk szerint a szakszervezet nem tartotta be az eljárási utat, és elsőként nem magához a médiaszolgáltatóhoz fordult.

Nagy Navarro Balázs elmondta azt is: az NMHH szóvivője arról tájékoztatta őt, hogy mivel az MTVA nem médiaszolgáltató, ezért munkatársai nem rendelkeznek szerkesztői felelősséggel. A TFSZ alelnöke szerint ha ez az állítás igaz, akkor az azt jelenti, hogy a közszolgálati televíziókban úgy készülnek tartalmak, hogy azokért annak előállítói nem tartoznak szerkesztői felelősséggel.

A szakszervezeti vezető a sajtótájékoztatón kijelentette azt is: valótlant állított az MTVA szóvivője akkor, amikor a szakszervezet által megtámadott csoportos létszámleépítéssel kapcsolatban hozott elsőfokú ítéletet úgy kommentálta, hogy a bíróság szerint törvényes és szabályos volt a leépítés. Mint mondta, a bíróság a leépítés törvényességét nem is vizsgálhatta, mert a TFSZ-nek arra nincs jogosultsága, hogy ezt megtámadja.

Nagy Navarro Balázs szerint az állítással szemben a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a TFSZ keresetének részben helyt adott, és kimondta, hogy jogszabályellenesen állt fel az Ideiglenes Üzemi Tanács, ezért az általa kötött megállapodás a leépítésről semmis.

A TFSZ alelnöke hozzátette: az elsőfokú döntést megtámadják, mert a szakszervezet szerint arra is tekintettel kell lenni, hogy megfelelő érdekképviselet hiányában senkinek nincs perbeli legitimációja arra, hogy a leépítést megtámadja.

Nagy Navarro Balázs arról is beszámolt: a MTV gyártóbázisa előtt sztrájkolókkal szemben az MTVA által indított összes eljárást elutasították a hatóságok, valamint arról is, hogy a TFSZ másik alelnökével együtt december 27-e óta máig nem kapták meg írásban a rendkívüli elbocsátásukról szóló iratokat, és továbbra sem jutnak be a TFSZ Kunigunda úti irodájába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte

Bár a kommunizmus áldozatainak emléknapja hivatalosan február 25-én, szombaton lesz, már pénteken… Tovább olvasom