Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

A tűzoltóságok állami kézbe vételét javasolja a kormány

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami kézbe vételére tesz javaslatot a kormány a katasztrófavédelemhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló parlamenti előterjesztésében. A kabinet emellett egy iparbiztonsági hatóság felállítását, illetve katasztrófavédelmi bírság bevezetését is indítványozza.
A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett, az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés úgy fogalmaz, hogy az önkormányzatiság megteremtésével párhuzamosan nem került megfelelően tisztázásra a tűzoltóságok feletti szakmai felügyelet kérdésköre, ami azt eredményezte, hogy "ellehetetlenült a szakmai hibák korrigálása, a hibázók felelősségre vonása". A tárcavezető szerint ezért sérült az az elv is, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóság az egységes rendvédelmi szervezet része lenne.

A kormány javaslata szerint a hivatásos önkormányzati tűzoltóság helyébe egy egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lépne. A módosításokkal egy helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer jöhet létre, amely hatékonyabb tűzvédelmet eredményezhet a meglévő kapacitások jobb hatásfokú kihasználásával, illetve az erő- és eszközállomány optimális tervezésével.

Az előterjesztés az önkormányzati tűzoltóságok vagyonát is át kívánja adni az államnak, ugyanakkor megjegyzi, hogy továbbra is szükség van az önkéntes, köztestületi tűzoltóságok munkájára.

A belügyminiszter a törvényjavaslatban indítványozza még egy a katasztrófavédelmi szerven belüli iparbiztonsági hatóság felállítását, illetve katasztrófavédelmi bírság bevezetését is. Utóbbi akkor válhatna kiszabhatóvá, ha az egyes üzemek nem tartanák be a veszélyes anyagokkal összefüggő súlyos balesetekhez, vagy üzemzavarokhoz köthető megelőző és helyreállító intézkedéseket, továbbá katasztrófavédelmi engedély nélkül végeznének engedélyköteles tevékenységet, illetve jogszabályban, vagy hatósági kötelezésben foglalt előírásokat mulasztanának el.

A javaslat indoklásában kitérnek arra is, hogy az előterjesztés előkészítésével párhuzamosan kidolgoztak egy kormányhatározat-tervezet is, amelynek értelmében a Nemzeti Alaptanterv részévé válhatnak a katasztrófavédelemmel összefüggő alapvető ismeretek és fejlesztési feladatok.

Olvasóink írták

 • 8. Yaqy 2011. június 12. 13:33
  „"ellehetetlenült a szakmai hibák korrigálása, a hibázók felelősségre vonása". Nem értem ezeket. Csak a büntetés a fenyegetettség érzet fokozása. Mást nem tud az aki fél. Miért nem olyanokkal jönnek, hogy így javitani tudnak a felszerelések minőségén a munkakörülményeken, stb ?”
 • 7. frakk 2011. június 12. 09:59
  „Talán egy 30%-s leépítéssel , összevonással kezdeném. Ezen intézmények vezetői létszámát kb 60% al csökkenteném. Az meg annyira mind1 hogy is nevezzük őket éppen. Tűzoltóság- katasztrófavédelem??? Kb egy terület a két feladat.”
 • 6. pistimolnar 2011. június 12. 08:50
  „moderálva”
 • 5. Egyolvasó 2011. június 12. 06:51
  „Nagyon helyes, így legalább ugyan úgy tudja korlátozni a tűzoltók jogait is mint a rendőrökét, vagy a közszférában dolgozókét.”
 • 4. X_Y 2011. június 11. 21:48
  „Lehet egyszerűbb lenne rögtön államosítani az önkormányzatokat is :)”
 • 3. unknown 2011. június 11. 20:51
  „1. véleményhez: ne a fent olvasható hebehurgyán fogalmazott, így is-úgy is érthető híranyag alapján ítélj. MTI szinvonal. Azt gondolom nem rossz irány újra visszatérni a szocializmusban volt állami és vállalati, továbbá települési önkéntes tűzoltósághoz. Több évtizeden át voltam részese e rendszernek. A rendszerváltozáskor e szervezet is belekerült ama fürdővízbe, amivel kiöntötték a gyereket.”
 • 2. pistimolnar 2011. június 11. 20:44
  „1.! A szavahihetőség az ő esetükben ismeretlen fogalom.
  2.! Igen, őelmeháborodottsága.”
 • 1. queenmargareth 2011. június 11. 19:33
  „mindenkit maga mellé állítani!Félelem a köbön, ezt így teszik diktatúrában is.
  Sokadjára kérdem, 89-ben nagy pofával szidta Kádárt, rendszerét, most uazt teszi, csak sokkal embertelenebbül.
  A félelem az emberekben azért is megtalálható, mert a rángatózásai, lelassult beszéde, dagadt arca, gyógyszerezésre utal.Én elhiszem, hogy beteg, de több beteg elme vezetett országot és mi lett ugye a következmény?
  Könyörgöm, erősen pszichés beteg!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ponton módosítaná a médiatörvényt Rogán

Rogán Antal adók módjára behajtandó köztartozásnak minősítené a NMHH-nak fizetendő díjakat, a médiatörvény által kiszabott bírságokat. Tovább olvasom