Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

A végzettek harmada nem kap diplomát, mert nem beszél nyelveket

Hiába tette le a záróvizsgát a hallgatók 30 százaléka, nyelvvizsga hiányában nem kaphatott diplomát - írja a hétfői Népszabadság a Nemzeti Erőforrás Minisztérium összesítése alapján.
A lapnak Dux László, a tárca felsőoktatási helyettes államtitkára elmondta: az agrár- és a művészeti felsőoktatási intézményekben a legrosszabb a helyzet, ahol a hallgatók több mint fele nem vehette át oklevelét a nyelvvizsga hiánya miatt.

Az adatokat azonban nem szakonként, hanem intézményenként kérték be, így ebből csupán az derül ki, hogy miközben az egyetemek és a főiskolák többségén 30-40 százalék körül mozog a diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapott hallgatók aránya, addig tíz százalék alatti az arány az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Rendőrtiszti Főiskolán. A legjobb eredménnyel a Semmelweis Egyetem büszkélkedhet, ahol mindössze a hallgatók 3 százaléka nem vehette át ilyen okból diplomáját.

Olvasóink írták

 • 15. sevenof9 2010. augusztus 03. 00:46
  „legyen a nyelvtudas felveteli kovetelmeny.
  legyen az alap szak emelt szintu tudasa kovetelmeny. Megneznem,hogy egy mai TTKs meg tudna-e oldani egy 10 eves OKTV II. fordulos peldat...10 ev...koszi szdsz!
  vegezzen 15% egyetemet es 1% PhD-t. Igy lenne termeszetes.
  Zarjak be a bufeszakokat es az alibi egyetemeket.
  maradjon a 5 nagy allami egyetem a tobbi kuka. (elte,bme,dte,szte,pte),menjenek vissza szakiskolanak.

  A mi idonkben 5 evet <moderálva> el az orosz,de utana 4 ev alatt gimiben 2 nyelvvizsgat tettunk. Az egyetemen a nyelvi orak amugy is hot foloslegesek,ott mar a szakmai angolt kellene tanulni es gyakorolni.
  Sajnos ahhoz meg az egyetemi professzori kar angolja is gyenge,hogy egy phd-t angolul lehessen megirni es megvedeni (max a gyogyosoknal es a dokiknal lehetne). Marpedig en csakis a kivonatat tudom a phd-mnak angolul produkalni,ami innen nezve hiba volt.

  Amugy is a TTKs karok mostansag elemi matekot (kemiat,fizikat es biologiat) tanitanak elso evben,mert a gimik nem kepesek hozni azt sem. Szegyen.”
 • 14. SZEMOKA 2010. augusztus 03. 00:33
  „Szerintem pedig aki képes elvégezni egy fősulit, összehozni egy diplomát, annak legyen már ereje ahhoz is, hogy nem ezek az évek alatt kapar össze egy nyelvvizsgát, hanem már ált.isk-ban vagy gimiben. Szegeden több olyan ált isk. és középsuli van, ahol igenis megtanítják annyira a gyereket min. 1 nyelvre, hogy utána nem lesz gondja a nyelvvizsgával. Igenis jó, hogy kialakul egyfajta szórás a diplomaosztás előtt, nincs észnélkül fűnek-fának diplomája.
  Meg egyébként is lehet bármilyen végzettséged, szakmád, ha nyelvet nem beszélsz nulla vagy.”
 • 13. ERDÉLY 2010. augusztus 02. 21:45
  „Bolognai.......

  folyamat...

  csak arra volt jó ,hogy teljesen szétverje a még megmaradt régi, a
  hagyományokra épülő magyar oktatást!
  Magyar Bálint és tettestársai..szoc.lib.....
  A magyar Nóbel-díjasok többsége milyen iskolákba is járt ITTHON ?
  Többségük szeretettel és hálával emlékezik meg - volt magyar iskolájáról!”
 • 12. jozko 2010. augusztus 02. 21:23
  „A cikk írója fején találta a szöget-a címmel!
  Erről lenne szó! Diplomás ember beszéljen nyelveket! Többet is , és beszéljen is! És amelyikre a legnagyobb szüksége van-ne adj´ Isten amelyiket a legkönnyebbnek találja- abból nyelvizsgát is tegyen!
  A középkorban a jobb mesterségek céhei addig nem is adtak mesterlevelet a céhlegényeknek, amíg külhoni tapasztalatokat nem szereztek!
  "Írástudó" embereknél miért olyan nagy követelmény ez?
  Egyébként meg a diploma nem kötelező-sajnos nem is becsülik meg igazán!
  A munkáltatók sem-de sokszor úgy néz ki, az aspiránsok sem!”
 • 11. palimadar 2010. augusztus 02. 10:15
  „"A libás Gordonka ingyenes nyelvVIZSGÁT igért minden középiskolásnak!!!!!!!!!
  Akkor most mi a gond????????????????????????"

  Hol ilyen, hol olyan szinten megjelent az ingyenes nyelvvizsga. Természetesen ez azt jelentette, hogy a sikeres nyelvvizsga díját visszatérítik. (Volt ez önkormányzati szinten egyes helyeken, volt ez állami szervezésben is.)

  Azonban ingyenes nyelvtudást (!!!) senki nem ígért! (Természetesen a legtöbb esetben a tudással van a gond és nem a vizsga díjával.)”
 • 10. palimadar 2010. augusztus 02. 10:13
  „"A hallgatók rövid idő alatt rájönnek, hogy ha nem halmozzák el magukat a szabadon választható szakmai tárgyakkal, akkor fabatkád sem fog érni a diplomájuk."

  Elhalmozni csak úgy halmozhatják el, ha fizetnek érte. Ugyanis nem csak a támogatott félévek száma megszabott, hanem az is, hogy összesen hány kredit.

  "A bolognai rendszerű diploma önmagában töredékét sem éri a régi magyar rendszerben szerzett diplomának."

  Beszélj legalább jövő időben, mert a normál ütemben haladók még nem végeztek.”
 • 9. LV-426 2010. augusztus 02. 10:07
  „7. ERDÉLY

  A Nagy Politikus (N.P.) elhalálozott. Az új helyzetben N.P. úgy érezte, nincs mitől félnie. Amikor végre Szent Péter elé került, határozottan kopogott és szinte megállás nélkül akart bevonulni a Mennyek Országába.
  - Tetteid és szavaid nem mindig fedték egymást, ezért nem is tudunk egyértelműen dönteni rólad - mondta a nagy kapus. Ezért újszerű megoldást választottunk. Egy-egy napig leszel a pokolban és a mennyben, sutána te magad döntesz, hová akarsz menni. Döntésed végleges, sőt az örökkévalóságra szól.
  - Minek ez? A mennyet választom.
  - Teheted, de csak a két próba nap után.
  N.P. ezért elment a pokolba, s igen meglepődött. Ott voltak barátai és barátnői. Joviális öregúr fogadta, vicceket mesélt és camparit ivott. Meg kínált is, enni, inni bőven volt, s a felszolgáló leányok mellett más hölgyek is voltak, akik szemmel láthatóan készek voltak minden gondot eluzni N.P. homlokáról. A golfpályán is vidám volt az élet, a zene pedig vérpezsdítően hatott a klubban. Hamar vége lett a napnak, s N.P. alig akarta hinni, hogy nem a mennyben volt, hanem a pokolban.
  Másnap a mennyben járt. Tetszett a nyugalom, a felhőkön repkedő angyalkák kacagása, az áhítatot sugalló zene. Jó volt - de mégis más, a korábbi életétől teljesen eltérő dolog.
  A harmadik napon Szent Péter megkérdezte:
  - Nos, hogyan döntöttél?
  - Szégyellem egy kicsit, és ne is engedd le a hírt a Földre, de a tapasztalataim szerint mégis inkább a poklot választom.
  - Legyen, ahogy akarod.
  N.P. tehát bevonult a pokolba. A klub helyén hatalmas szeméttelep, s barátai némi ételmaradék után kutattak, ha ugyan nem a golfpályán elhelyezett üstökben főttek. Az üstök alatt a tüzet maga a főördög rakta, s N.P. azonnal egy fortyogó üstbe került.
  - Hogyan? Hiszen tegnap minden más volt!
  - Az volt a kampány. Most már szavaztál - felelt az ördög.”
 • 8. LV-426 2010. augusztus 02. 10:01
  „Azon sem csodálkoznék, ha a nyelviskolák többsége a Don Viktorunk vagy haverjai érdekeltségi körének tulajdonában lenne.”
 • 7. ERDÉLY 2010. augusztus 02. 09:55
  „Valami nem világos !

  A D-209 ügynök

  A libás Gordonka ingyenes nyelvVIZSGÁT igért minden középiskolásnak!!!!!!!!!

  Akkor most mi a gond????????????????????????”
 • 6. LV-426 2010. augusztus 02. 09:38
  „A nyelvvizsga és az arra felkészítő tanfolyam sem ad önmagában valódi nyelvtudást.

  Javítás az 5-höz: "fabatkád" helyett: fabatkát”
 • 5. LV-426 2010. augusztus 02. 09:33
  „Tanár az van, még hely is van. De az nem megoldás, hogy egy-egy csoportban 25-30 fő próbál nyelvet tanulni.

  A főiskolákban a kötelező tantárgyaknak több, mint a fele nem a szakmához kapcsolódik, illetve elavult tudásanyagot tartalmaz. A hallgatók rövid idő alatt rájönnek, hogy ha nem halmozzák el magukat a szabadon választható szakmai tárgyakkal, akkor fabatkád sem fog érni a diplomájuk. Ez viszont egyértelműen a nyelv rovására megy. Sokan úgy vannak vele, hogy először legyen belőlük jó szakember, és csak aztán jöjjön a nyelvtudás, minthogy teljesítik a kötelező szintet a tanterv szerint, nyelvvizsgával, aztán a munkaerőpiacon kitörölhetik a diplomával a valagukat.
  Ezen kívül nap mint nap meg kell küzdeniük azokkal az egyetemi és főiskolai tanárokkal, akiket még a szocialista rendszer ültetett pozícióba, tanítani nem tudnak, kérdezni nem lehet tőlük, jegyzetük nincs, isten tudja, mit követelnek a zárthelyiken, és a legjobb szórakozásuk a hallgatók szívatása, és 90%-os buktatási arány tartása.

  A bolognai rendszerű diploma önmagában töredékét sem éri a régi magyar rendszerben szerzett diplomának. És a fentiekből adódóan még nehezebb is.

  Nem lenne szükség ennyi diplomásra, ha többet érne az érettségi, a szakközépiskolai, szakiskolai tudás. A kétkezi munkás szakembereket adó szakmák pedig sajnos gyűjtőhelyei lettek a magatartási problémákkal küzdő diákoknak, ezért oda senki sem akarja íratni még a gyakorlatiasabb gyermekét sem.”
 • 4. achilleus 2010. augusztus 02. 09:11
  „Érthetetlen, hogy miközben a középiskolákban preferálják a nyelvtanítást, nem képesek a tanulóikat egy vacak középfokú nyelvvizsga szintjére, vagy annak közelébe eljuttatni. A felsőoktatási intézmények képtelenek ekkora számú hallgatónak szervezett oktatás keretében, a képzés részét képező (azaz ingyenes) eredményes, kiscsoportos képzést biztosítani. Se tanár, se hely.”
 • 3. palimadar 2010. augusztus 02. 09:06
  „"2. hozzászólás Zs 2010.08.02. 08:16
  Az oktatásé legalább annyira, mint a hallgatóké..."

  Mivel a hallgatók érdeke elsősorban, ezért mindenképpen övék a nagyobb szelet.”
 • 2. Zs 2010. augusztus 02. 08:16
  „Az oktatásé legalább annyira, mint a hallgatóké...”
 • 1. jozko 2010. augusztus 02. 08:00
  „Szégyen!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú a kórházi hiányosságok listája

Hiányosságokat tárt fel az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálata: a kórházak 22 százalékában nem… Tovább olvasom