Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

A WHO szakértőket küld Magyarországra

Genf - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bejelentette: szakértőket küld Magyarországra, hogy segítsen a magyar hatóságoknak annak felmérésében, milyen hatást gyakorol az emberek egészségére a vörösiszapömlés.
"A WHO szakértői csapata ma indul Magyarországra, hogy további segítséget nyújtson a kormánynak annak felmérésében, hogy rövid, illetve hosszú távon milyen következményei lehetnek az egészségre az október 4-én bekövetkezett hatalmas iszapömlésnek" - áll a WHO kedden kiadott közleményében.

Az ENSZ szakosított szervezete úgy látja, hogy az emberek egészségére gyakorolt hatás "kezdetben súlyos volt, de az adott helyszínre korlátozódott", azaz nyolc ember halt meg, több száz pedig megsérült meg, elsősorban a lúgos kémhatású iszaptól szenvedtek égési sérüléseket.

Mindazonáltal felméréseket kell végezni annak megállapítására, hogy milyen hosszabb távú következményei lehetnek az emberek egészségi állapotára, ha olyan port lélegeznek be, vagy olyan vizet és helyi élelmiszereket fogyasztanak, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak nehézfémeket - mutatott rá a WHO, hozzátéve, hogy a magyar hatóságok szoros figyelemmel követik a helyzet alakulását, és minden egészségügyi intézkedést megtettek, amelyekre a jelenlegi stádiumban szükség van.

Az Egészségügyi Világszervezet kevéssé tartja valószínűnek, hogy rövid távon bármilyen egészségügyi kockázat fenyegetné a Magyarországgal szomszédos államokat. Ugyanakkor jobban nyugtalanítják azok a közepes és hosszú távú potenciális következmények, amelyek akkor jelentkezhetnek, ha a táplálkozási láncba nehézfémek kerülnek be.

Az ENSZ-ügynökség elhanyagolhatónak tekinti a fertőzött por terjedésével járó kockázatokat a szomszédos országokra nézve.

Olvasóink írták

  • 2. keiner 2010. október 13. 09:11
    „Hm, nem bízik a WHO a magyar kormányba. Inkább maga nész utána. :-))) Érthetö!”
  • 1. geza 2010. október 13. 08:24
    „Remélem a WHO majd előír Magyarországon valami kötelező oltást (H12N343).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat elé vetette magát a pszichiátriai centrum vezetője

Kaposvár - A somogyi pszichiátriai centrum vezetőjét gázolta halálra a vonat Kaposvár és Taszár… Tovább olvasom