Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Adóügyek: az idei a változások éve

Az APEH- nál változnak a határidők, többek között az szja eddigi elszámolási módjai egy újabbal bővülnek.
A tizenhetedik adózó év 1988 óta az idei, s ezalatt szinte csak a hivatal neve nem változott, de annyi módosulás nem volt még, mint 2005-ben. Változnak például a határidők, az szja eddigi elszámolási módjai egy újabbal bővülnek.

A szokásos év eleji közlendőinél sokkal több mondanivalója van neki és kollégáinak – ezzel kezdte szerdán Győrben tartott sajtótájékoztatóját Varga Lászlóné, az APEH megyei igazgatóságának vezetője.
Győr-Moson-Sopron megye gazdasága az óesztendőben is a már korábbi években megszokott növekedési folyamatokat mutatja.

Az üzleti forgalom 5,3 százalékkal bővült, a megyében termelt áruk több mint felét exportálta, s a kivitel 3,5 százalékkal emelkedett, míg a belföldi értékesítés növekedése 7,2 százalékos volt. A 48,6 milliárd forint szja-bevétel 1 százalékkal haladta meg az előző évit, míg a költségvetési szervezetek befizetései 7,3 százalékkal alatta maradtak annak. Tavaly az szja-kiutalás összege az előző évi 2,6 milliárdról 3,8 milliárd forintra nőtt. A megye 2004-ben is nettó áfa-visszaigénylő volt.

A megyéből befolyt 89,7 milliárdos társadalombiztosítási bevétel 5,4 százalékos növekedésnek felel meg, s egyben jelzi a megye vállalkozásainál a jövedelemkiáramlás nagyságát. Az adóhatóság megyében dolgozó munkatársai tavaly 352 ezer bevallást dolgoztak fel, amiből 117 ezer volt az szja. Az adózók 54,2 százaléka tavaly már az internetes APEH-honlap segítségével nyújtotta be bevallását.
Az új évtől az szja kétkulcsos lett, ami érezhető, mintegy 100 milliárd forintos, egyénileg hozzávetőleg 56 ezer forint adócsökkenéssel jár.

A többféle címen igénybe vehető adókedvezmény összege maximálisan százezer forint lehet. Változás az adóügyintézésben, hogy adó- és jövedelemigazolást bármelyik adóirodában kérhet az adózó polgár.
A legnagyobb változások egyike az, hogy a magánszemélyek adózási módjai új lehetőséggel bővülnek.

Adózhat a munkáltatóján keresztül, maga töltheti ki a bevallást, internetről letöltve juttatja el postán az adóhatósághoz, s az idéntől kérheti az adóhatósági adómegállapítást is.

A magánszemélynek a 04530-as számú nyilatkozat kitöltésével lehet jelentkezni az adómegállapítás új módjára. A nyomtatvány letölthető az internetről és kaphat az adózó ilyen nyomtatványt az ügyfélszolgálati irodákban is.

A nyilatkozatot február 15-ig kell az adóhatósághoz eljuttatni, s fontos tudnivaló, hogy a nyilatkozathoz zárt borítékban kell küldeni az adó 1+1 százalékáról szóló rendelkező nyilatkozatot is. Nem kérheti az adómegállapítást az APEH-től az egyéni vállalkozó, a hatszázezer forintnál több bevételt szerző őstermelő, a Sulinet- és tandíjkedvezményt érvényesíteni kívánó, az ingatlan-bérbeadó vagy külföldi jövedelemmel rendelkező.

Amennyiben igénylik, az adatszolgáltatások feldolgozása alapján az éves összesítést és az adókiszámítást az APEH végzi el a magánszemély helyett, s az eredményről május 20-ig tájékoztatja. Amennyiben az elszámolással az adózó egyetért, nincs más dolga, mint hogy a kitöl tött összeget befizeti vagy a visszajáró adót felveszi.

Az adózók eligazodását megkönnyítendő, januártól központi ügyfélszolgálatot hoztak létre. Az APEH Call Centere a 06-40/42-42-42-es központi számon érhető el. Mobilonhálózaton belüli tarifával hívható a 20-as, 30-as vagy 70-es körzetszámról is a 3395-888-as telefon. Az egyéni vállalkozásoknak és gazdasági társaságoknak február 15-ig kell eleget tenni adózási kötelezettségeiknek, s akik maguk készítik el szja-bevallásukat, számukra a korábbi években megszokott március 20-i határidő két hónappal kitolódott május 20-ra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelmes csábító

A Kísértés egyik csábítója a való életben megtalálta az igaz szerelmet és megkérte kedvese kezét. Tovább olvasom