Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Afganisztánból érkezett katonákat fogadtak Szolnokon

Az afganisztáni NATO-misszióból hazatért katonákat fogadtak, illetve Ciprusra induló ENSZ-békefenntartókat búcsúztattak kedden ünnepélyes keretek között, hozzátartozók jelenlétében Szolnokon, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison.
A mintegy háromszáz katonát köszöntő Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy a külföldi katonai szolgálatokba mindig a Magyar Honvédség (MH) legjobbjait választják ki, mert különleges küldetésük a legmagasabb képzettséget és rátermettséget követeli meg.

Külön szólt az afganisztáni Baglán tartományból, a MH Tartományi Újjáépítési Csoportjából visszatért katonákról, akiknek - mint mondta - nagyon nehéz feltételek között sikerült az ország és a honvédség hírnevét öregbíteniük.

A sok veszéllyel járó missziós munkában lehet a legtöbbet tanulni, és olyan tapasztalatokat gyűjteni, amelyek később a haza fegyveres védelme érdekében kamatoztathatók. Ennek a nehéz küldetésnek másik haszna, hogy "ezen területen tudunk a legjobban együttműködni szövetségeseinkkel a világbéke és saját biztonságunk megőrzéséért fontosnak tartott közös ügyekben" - tette hozzá Hende Csaba.

Megjegyezte, hogy a német honvédelmi miniszter néhány héttel ezelőtt előre be nem jelentett látogatást tett a magyarok afganisztáni táborában, mert nem a "kirakatra"volt kíváncsi, hanem a mindennapi valóságra, a nagyon nehéz körülmények közötti helytállásra. "A vizit után megkeresett, és rendkívül büszke voltam az elismerő szavaira" - mondta.
MTI Fotók: Mészáros János

Hende Csaba szólt arról is, hogy miközben az ország elvárja a tisztességes helytállást a missziósoktól, igyekszik mindent megtenni életük védelméért. Példaként elmondta: Afganisztánban pilóta nélküli felderítő repülőgépeik a mostani váltás ideje alatt többet repültek, mint a korábbi időszakokban, így az őket érintő területekről percre pontos információkkal rendelkeztek.

A miniszter az ENSZ-békefenntartók kék sapkáját viselő, Ciprusra induló 36 katonát azzal búcsúztatta, hogy hasonló módon szolgálják hazájukat, mint az Afganisztánból most visszatérők.

Magyarország 2003 januárjától vesz részt az afganisztáni NATO-misszióban. Az ázsiai ország Baglán tartományában lévő Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT) 2006 októbere óta vezetik a magyarok. Ennek feladata egyebek között, hogy szavatolja a civil-katonai együttműködés területén a biztonságos környezetet, és bizalmi kapcsolatot alakítson ki a helyi emberekkel.

Az ENSZ ciprusi békefenntartó műveletében a Magyar Honvédség 1993 augusztusától vállal szerepet. A magyarok egy szlovákokkal közös zászlóaljban tevékenykednek, hogy elejét vegyék a szigetországban élő török és görög közösség közötti konfliktusoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 86 ezer embert érint az idei egészségügyi alapbéremelés

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerint a fizetések emelése az egészségügy sorsfordító… Tovább olvasom