Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól

Budapest - Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól: a korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének lehetséges maximuma, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét.
A minimálbér kétszerese jelenleg havi bruttó 156 ezer forint, amely nettó 124 ezer 301 forintot jelent. A táppénz folyósításával kapcsolatos változtatásokkal a kormány célja az volt, hogy a táppénzcsalások mértéke jelentősen visszaszoruljon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottság és az Európai Tanács számára elküldött aktualizált konvergenciaprogramban azt közölte, hogy táppénz-folyósítás szabályozásának felülvizsgálatával már az idén 3 milliárd forint takarítható meg, a következő két évben pedig 10-10 milliárd forint. A táppénzzel kapcsolatos változás az is, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság.

A bruttó 290 ezer forint alatt kereső veszélyeztetett terhes nők eszerint a táppénzzel még jobban is járnak, mint a korábbi rendszerben a betegszabadsággal, hiszen a táppénz után nem kell járulékot fizetni - érvelt korábban a miniszterelnök szóvivője. A kötelező egészségbiztosítási törvényben ugyanakkor változatlan az első limit, vagyis az, hogy két évi biztosítási jogviszony után a táppénz a jövedelem 60 százaléka, míg ennél rövidebb biztosítási idő - illetve kórházi ápolás esetén - 50 százalék.

A táppénzt érintő változtatások heves ellenkezést váltottak ki a szakszervezeteknél, április 9-én Budapesten a hat szakszervezeti konföderáció közös demonstrációt tartott, amelyen az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése mellett a táppénz csökkentése miatt is tiltakoztak.

Olvasóink írták

 • 9. bánki 2011. május 02. 11:43
  „Hát !

  Viszonylag két komoly gyomorműtétem volt az elmúlt években.
  Vállalkozóként még a táppénzem egy-két hónapját is én fizettem ! Szerencsére ritkán élvezem a vendéglátásukat, de az is lóvés !

  Klasszikus zsidó mondás jut eszembe ! Még jó hogy szombaton ,,sabat" van !”
 • 8. queenmargareth 2011. május 01. 17:16
  „még jó, hogy végigolvastam, mert majdnem dühöngeni kezdtem......”
 • 7. antikos 2011. május 01. 15:21
  „Na végre! A politikusoknak is dolgozniuk kell??? Vagy ők kivételek???”
 • 6. allegro 2011. május 01. 14:54
  „"A minimálbér kétszerese jelenleg havi bruttó 156 ezer forint, amely nettó 124 ezer 301 forintot jelent."

  A bérkalkulátor szerint 109.101,-Ft

  Ebből az összegből is ugye nagyszerűen lehet építkezni, lakni valahol és azután még le is becsmérelnek, miért veszel fel te hülye magyar hitelt.
  De ha kénytelen voltál/vagy mégis, hogy ne a híd alatt lakjál, vagy a városszéli bozótban, akkor a táppénz meg különösen gyermekvállalás idején nem kell lakhatási/hitel költségeket fizetni...ezt még nem vezették be!!, de miért is születik ilyen kevés gyerek, az utcán vagy a híd alatt olyan jól ellakhatnak...
  enyhén szólva is nem értem ezt a gyerekvállalást elősegítő politikát!
  Látszik ugye, hol szaporodik az ember, ahol megelégszenek városszéli putrival is...miért vannak nekünk ennél kicsivel nagyobb igényeink?”
 • 5. Lacusch69 2011. május 01. 14:30
  „Vállalkozóként arra sem emlékszem, hogy mikor voltam utoljára táppénzen. Talán 8 éve, amikor a motorbalesetem volt...”
 • 4. Zsoltee0716 2011. május 01. 10:44
  „Akik 4 vagy 6 órába vannak bejelntve azok mit mondjanak...”
 • 3. deszkás 2011. május 01. 10:40
  „És "továbbra "érdekelt a csalásban.”
 • 2. zorka 2011. május 01. 10:06
  „Gábor, szerintem a magasabb beosztásban lévőknek sem a táppénzre járás volt a hobbijuk,legalábbis a versenyszférában biztos nem.Nehéz ugyanis megtartani egy jó állást,jó fizetéssel ha az ember nem dolgozza ki a lelkét is.Kérdem én, ezek után miért lesz érdeke bárkinek is egy bejelentett ,magasabb bér?Táppénz nuku ha véletlen úgy hozza a sors,nyugdíj nuku,Gyed maximálva...Sem a munkavállalónak,sem a munkáltatónak nem lesz érdeke a járulékfizetés.”
 • 1. PipiczGabor 2011. május 01. 09:50
  „Rengeteg tappenzcsalo van az orszagban, ugy kellett nekik.A viccet elfelejtve nem mernek mar reg ota orvoshoz az emberek mert felnek a kirugastol.Igy ugye sokszor betegen mennek dolgozni amely, teljesitmeny annyit er amennyit.Gondolom nem a melos csalt tappenzt hanem a magasabb beosztasban elok inkabb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn a magyar írásbelikkel kezdődnek a vizsgák

Hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődik a 2010/2011-es tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Tovább olvasom