Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtés a 3 csapásért Debrecenben is

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Fidesz azért, hogy a parlament tűzze napirendre a "Három Csapás" törvényjavaslatot. Az MSZP és az SZDSZ eddig nem támogatta a büntető törvénykönyv ezirányú módosítását.
Debrecenben hétfő óta a főtéren felállított standon várják az embereket az aláírásgyűjtő ívekkel. Pósán László fideszes országgyűlési képviselő kedden azt mondta, hogy ez nem népszavazási kezdeményezés. Az aláírásosoknak nincs kötelező ereje a parlamentre nézve bármennyit is gyűjtenek, de egy olyan fajta társadalmi népakarat lehet, amit egy demokratikus országban a törvényhozóknak illik figyelembe venni.

A "három csapás" javaslat lényege, hogy ha a visszaeső harmadszor kerül bíróság elé erőszakos bűncselekmény miatt, duplázódik a büntetése, súlyosabb esetben pedig tényleges életfogytiglani büntetést kap. A javaslatban a Fidesz kezdeményezi a 2003-ban eltörölt középértékes ítélkezési gyakorlat visszaállítását is. Ez azt jelenti például, hogyha egy bűncselekményt 10 és 20 év közötti ítélettel lehet sújtani, akkor a bíró ne a büntetési tétel minimumából, hanem középről kiindulva mérlegeljen.

Pósán szerint az Egyesült Államokban kidolgozott modellt azokban az országokban ahol már bevezették, ott a statisztikák szerint jelentősen csökkentek az erőszakos bűncselekmények száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bajnai program bővülni fog

A Bajnai-kormány válságkezelő programja még bővülni fog újabb elemekkel, azonban azok már inkább szerkezeti átalakítások lesznek, nem pedig fájdalmas intézkedések. Tovább olvasom