Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Alakíthat-e frakciót a Demokratikus Koalíció?

Egyelőre nem tudni, hogy az MSZP-ből távozó tíz képviselő alakíthat-e vagy frakciót vagy sem.
Kövér László házelnök csak azután kezdeményezi az üggyel kapcsolatban szükséges döntések meghozatalát, hogy a hét végén hazatér latin-amerikai útjáról. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők viszont közölték: ha kedden sem működhetnek frakcióként, tiltakozásul nemzetközi szervezetekhez fordulnak.

Molnár Csaba vasárnap levélben arról tájékoztatta Kövér Lászlót, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokrata Párt parlamenti frakciója. A politikus akkor úgy nyilatkozott: mivel nem kiléptek vagy kizárták őket az MSZP-frakcióból, hanem új képviselőcsoportot alakítottak, nem kell fél évre a függetlenek közé ülniük, így arra számítanak, hogy a hétfői ülésnapon már fel is szólalhatnak a Házban napirend előtt.

A Jobbik szerint a DK nem alakíthat frakciót

A Jobbik álláspontja szerint egyértelmű a helyzet és a házszabály vonatkozó szakaszai szerint hat hónapig a Demokratikus Koalíció (DK) nem alakíthat frakciót. Mirkóczki Ádám a Jobbik szóvivője szerint ráadásul Gyurcsány Ferencnek és társainak vissza kellene adniuk a mandátumukat.

Az ellenzéki politikus leszögezte: a 17/2006-2010 számú általános érvényű - vagyis jelenleg is hatályban lévő - ügyrendi bizottsági állásfoglalás egyértelműen kimondja, hogy "a kilépett vagy kizárt képviselőnek mind a már meglévő képviselőcsoporthoz való csatlakozására, mind a megalakulásban való részvételére csak a korábbi frakciójából való távozását követő hat hónap elteltével kerülhet sor."

A Jobbik álláspontja szerint ezért a Demokratikus Koalíció nem alakíthat hat hónapig frakciót. Mirkóczki Ádám hozzátette: azt kérik Kövér László Házelnöktől is, hogy a házszabály rendelkezéseit maradéktalanul tartsa be és ne adjon lehetőséget a DK-nak frakcióalapításra.

Emellett a jobbikos politikus szerint Gyurcsány Ferencnek és az MSZP-ből kilépett társainak vissza kellene adniuk mandátumukat, hiszen az emberek nem rájuk szavaztak 2010-ben, hanem az MSZP listáira. A Jobbik szerint ha nem mondanak le mandátumukról, akkor létrejötte esetén a DK-é egy "hazug, illegitim frakció lesz".

Mirkóczki Ádám hozzátette: nem értik, hogy miért fontos Gyurcsány Ferencnek a frakcióalapítás és a parlamenti munka, ugyanis eddig az egyik legtöbbet hiányzó képviselő volt: ebben a ciklusban eddig lezajlott 766 szavazásból 366-szor nem volt jelen, 31-szer pedig jelen volt, de nem szavazott.

A politikus a hétfői parlamenti ülés megkezdése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egy új frakció megalakulása csak technikai feladatokat állít az Országgyűlés vezetése elé, jogi-politikai teendőket nem. Közölte, ha a Ház vezetése nem teremti meg a frakció működéséhez szükséges feltételeket, nem tudnak részt venni az ülésén és máshol fogják elmondani a véleményüket. Ha pedig ez a helyzet keddre sem változik meg, tiltakozásul nemzetközi szervezetekhez, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz fordulnak.

Molnár Csaba kifejtette: az alkotmányügyi bizottság 1996. márciusi állásfoglalása és a Ház akkori döntése jogszerűnek ismerte el, hogy az MDF-ből távozó képviselők létrehozták a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját, és kimondta, hogy az MDNP-s politikusok korábbi frakciótagsága nem kizárással vagy kilépéssel, hanem az új képviselőcsoport megalakításával szűnt meg. Véleménye szerint ebből kiindulva a házvezetésnek most nincs egyéb teendője, mint biztosítani az új frakció működésének feltételeit.

Kitért arra is, hogy bár a házelnök hivatalos brazíliai látogatáson tartózkodik, Lezsák Sándor alelnök helyettesíti őt, neki kell megoldania a problémát, elfogadhatatlan, hogy a házvezetés "az időt húzza".

A tízek végül nem vettek részt az Országgyűlés hétfői ülésén, arra hivatkozva, hogy képviselőcsoportjuk működési feltételei nem biztosítottak. Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője időközben arról tájékoztatta a házvezetést, hogy tíz képviselő - Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván - kilépett az MSZP képviselőcsoportjából. Ezt az elnöklő Lezsák Sándor jelentette be a parlament plenáris ülésének kezdetén.

Az Országgyűlés sajtószolgálata pedig azt tudatta az MTI-vel: Kövér László házelnök azután kezdeményezi az MSZP-ből kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát, hogy október 30-án hazatér latin-amerikai hivatalos útjáról. Lezsák Sándor az ülésteremben bejelentette: a szükséges döntések meghozataláig a házszabályban meghatározott jogokat az Országgyűlés megalakulásakor létrejött frakcióknak garantálják.

A házelnöki közlés után a - változás bejegyzéséig még Demokrata Párt néven működő - Demokratikus Koalíció közleményt küldött az MTI-nek. Ebben azt írták: Kövér Lászlónak "szövegértési problémái vannak", frakciójuk ugyanis annak megalakulásával jött létre, tagjai az MSZP képviselőcsoportjából nem léptek ki és onnan nem zárták ki őket. "Jó turnézást kívánunk Kövér Lászlónak Dél-Amerikában, de mihamarabb térjen vissza, hogy mihamarabb (...) frakcióként folytathassuk parlamenti munkánkat" - közölték.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján viszont szintén arról beszélt, hogy Gyurcsányék kiléptek a szocialista frakcióból. Arról azonban nem kívánt állást foglalni arról, hogy a távozó tíz képviselő alakíthat-e frakciót vagy sem.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy az MSZP-ből kilépve Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alapítanak. Elmondta, hogy pártjukat a már létező Demokrata Párt bázisán hozzák létre, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. Közölte továbbá, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták a párt parlamenti frakcióját.

Az Országgyűlés házszabálya a frakciók megalakításával kapcsolatban azt rögzíti, hogy az ugyanazon párthoz tartozó képviselők - legalább tízen - képviselőcsoportot hozhatnak létre. Rendelkezik arról is, hogy a valamely frakcióból kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni, s aki függetlenné vált, csak hat hónap elteltével csatlakozhat képviselőcsoporthoz.

Az alkotmányügyi bizottság 2009 márciusában általános érvényű állásfoglalást fogadott el, amely szerint a féléves kötelező függetlenség nemcsak a már létező frakcióhoz való csatlakozásra, hanem egy új frakció megalakulásában való részvételre is vonatkozik.

Ugyanakkor 1996-ban volt már példa arra, hogy új frakció alakításakor a képviselőknek nem kötelező fél évet a függetlenek között tölteniük: az MDF-ből kiváló honatyák így azonnal létrehozhatták a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját.

Olvasóink írták

 • 15. vidékipolgár 2011. október 25. 21:50
  „Továbbá korlátok tudomásúlvételét rendeld már el a legproblémásabb etnikumnak is mert azok miatt hamarabb lesz élhetetlen a mi hazánk!
  Köszönöm!”
 • 14. vidékipolgár 2011. október 25. 21:37
  „13. klj_54 2011.10.25. 17:11
  Na ja ! Csak az említett országokban nem egy önjelölt elqúúróó hazug pojáca kormányozta a szakadékba a nemzetet
  és nem csinált amolyan jópofa füllentéseket, hogy újra megválasszák őket!
  Mindössze ennyit az acélmagvasról, amit Thaiföldön is csak a végső stádiumban használtak a sokadik napja tüntető erök keménymagja ellen. Európában nem hiszem, hogy tömeget oszlathatnak efféle módszerekkel, sokkal nagyobb tapasztalata van ebben a világ legerkölcsösebb hadseregének (az maszop elit cimboráiknak) az izraeli-palesztin határon.”
 • 13. klj_54 2011. október 25. 17:11
  „5. Csecs 2011.10.24. 21:40
  Ne akard rám kényszeríteni az ide nem illő véleményed!

  De ha már előhoztad: (Hogy is jön ide a rendőrök által elintézettek ügye?)
  Egy demokráciában kellenek a jogkövető állampolgárok!
  Ők nem a szabályokon lovagolnak, hanem végrehajtják a rendőr utasítását!
  Ha ez nem valósul meg akkor nincs miről beszélni!
  Aki egy feloszlatott tüntetésen gumilövedéket kap az örüljön annak, hogy nem acélmagvas volt!
  Én bizony elsősorban azokat venném elő akik megsérültek!
  És a ma reklamálóknak javaslom ballagjon el egy nálunk kevésbé jogállamba Franciaországba és mondjuk Bajonne-ban nézze meg mi a válasz?
  Ott ugyanis éles lőfegyvert használhat a rendőr.
  De A sokak által ismert Pamplonában hasonlóan!
  Nem az a demokrácia ahol lehet gyújtogatni, rendőrt verni, hanem az ahol tudomásul vesszük a korlátokat önként és dalolva!”
 • 12. bambinaXX 2011. október 25. 05:20
  „Szerintem etikátlan, ha vki vmely "színekben" kerül megválasztásra, majd utána vált! Tudta előre, h mit vállal.. vagy ha nem: köszönjön le!”
 • 11. acidrain 2011. október 25. 00:05
  „Fél év múlva alakíthat, ennyi.

  Ez ők is tudják, mindenki tudja, ellenben így hatalmas hírveréssel tudtak megalakulni,
  már rögtön az igazságtalanság áldozatai lettek, ami ellen majd fellépnek!!!”
 • 10. csergemerge 2011. október 24. 23:17
  „Alakíthat-e frakciót a Demokratikus Koalíció?

  Fél év múlva alakíthat.”
 • 9. babar 2011. október 24. 22:35
  „Azt hiszem csont:
  http://index.hu/belfold/2011/10/24/lehet_hogy_frakcio_nelkul_maradnak_gyurcsanyek/”
 • 8. Beroesz 2011. október 24. 22:02
  „Úgy néz ki, hogy nem alakíthatnak frakciót. Az országgyűlés honlapja már el is könyvelte független képviselőnek a kilépetteket:

  http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=v013
  http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=v047

  Ha pedig valaki független lett, akkor 6 hónapig nem léphet be sehová és átcsoportosítják a hátsó sorba Juhász Oszkár mellé.”
 • 7. csergemerge 2011. október 24. 21:54
  „Egyelőre nem tudni, hogy az MSZP-ből távozó tíz képviselő alakíthat-e vagy frakciót vagy sem.

  Tisztelt Délmagyarország! Ha "nem tudni", akkor hol itt a hír? Nem akkor kellene erről írni ha majd kiderül?
  Mert már mindenki lerágta a körmét, hogy vajon alakíthatnak-e???

  Valódi híreket, Délmagyagyar! Ébresztő! Már nem Gyurcsány elvtárs a miniszterelnök!”
 • 6. Beroesz 2011. október 24. 21:46
  „(És mi lesz a frakcióval, amikor Ferenc Sukoró miatt beköltözik valamelyik sittre?)

  Gyurcsány Ferenc azon szerencsés politikusok közé tartozik, akik kormányzóként mutathatták meg, hogy milyen jövőt gondoltak Magyarországnak. Magánkórházak, tandíj, vasútvonalak bezárása, a társadalmi mobilitás csatornáinak beszűkítése, tették mindezt a hatékonyság, igazságosság és szolidaritás jelszavát (hazugságot) lóbálva. Gyurcsány kormányzása nem volt hatékony, nem volt igazságos és szolidaritás helyett a szegének és a vidékiek diszkriminálására épült. Ez a baloldaltól teljesen idegen hozzáállás volt az, ami szétverte az MSZP szavazótáborát.

  Most Gyurcsány (Magyarország utóbbi 20 évének legnépszerűtlenebb miniszterelnöke) hevesen nyomul, hogy elfoglalja az SZDSZ által üresen hagyott politikai szegmenst, amelyről azonban már többször is bebizonyosodott, hogy a szavazók többsége számára érdektelen politikai sivatag. Gyurcsány liberális Mózesként most kivezeti népét az MSZP-ből, de ennek eredménye nem egy tartós képződmény, egy hosszan fennálló párt lesz, hanem a tévelygés, eredménytelen kísérletezés, majd megszűnés. Véleményem szerint már nincs messze az idő, amikor Gyurcsány Ferenc végleg eltűnik a politikai radarról. Az eltűnés folyamatát nem gyorsítja meg, ha Kövér akadékoskodik, inkább lassítja.”
 • 5. Csecs 2011. október 24. 21:40
  „klj_54: a 2006-2010 közötti tüntetésekre vonatkozóan a rend(szer)őrségnek is csak tudomásulvételi joga volt, mégis hány ember fizetett az egészségével, szabadságával, munkahelyével. Most meg győzik fizetni a kártérítéseket. Majd az idő eldönti, hogy fletónak és bukott bandájának van-e joga az Országházában ténykedni! Nem Kövér csinálná a mártírt, hanem a -ki nem mondható kötődésű- média és a megvezetett plebs. Mubarakból vagy Kadhafiból se lett mártír, csak a haszonélvezőik erőlködnek. Igaz egyiküket sem fülkeforradalommal buktatták meg!”
 • 4. klj_54 2011. október 24. 21:30
  „Kövér ezen hozzáállása kontraproduktív, mártírt csinál Fletóból és csipet-csapatából!”
 • 3. babar 2011. október 24. 20:48
  „Szerdán összeül az EU Gyurcsányék jogsértését orvosolni!!”
 • 2. klj_54 2011. október 24. 18:39
  „Válasszuk el az antipátiát a jogszerűségtől!
  Ugyan Gyurcsány nem adta vissza a listás mandátumát, de ez nem menti Kövért a jogsértése miatt!
  Gyurcsány erkölcstelen!
  Kövér pedig a jogával visszaélő jogtipró!
  Neki ugyanis a házszabály szerint tudomásulvételi joga van!”
 • 1. LukSzusz 2011. október 24. 18:00
  „Szégyeljék magukat,jólétükben nem tudnak mitcsinálni.
  Nem is szavazott senki rájuk,MSZP listáról tette be őket Lendvai,de minek?
  Bukott vezérük már bizonyított,ráadásul eljárás van ellene.
  Emberek Vigyázat,Fletóék megint behívják az oroszokat,ha nem adnak nekik igazat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona szerint felbomolhat az Európai Unió

A Jobbik szerint fel kellene mérni Magyarország EU-n kívüli esélyeit és újra népszavazást kellene… Tovább olvasom