Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Alföldi Róbert írásbeli figyelmeztetést kapott

Írásbeli figyelmeztetést kapott Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezérigazgatója pénteken Réthelyi Miklóstól, a nemzeti erőforrás minisztertől. A teátrum vezetője a posztján marad.

"A múlt pénteki események nyomán írásban figyelmeztettem a vezérigazgatót, ezután hosszasan elbeszélgettünk a jövőbeni tervekről és a Nemzeti Színház szerepéről az ország kulturális és társadalmi életében. Ezzel az ügyet mindketten lezártnak tekintjük" - mondta Réthelyi Miklós a színház vezetőjével lezajlott találkozó után újságíróknak.

A sajtótájékoztatón kérdést nem lehetett feltenni, Alföldi Róbert nem nyilatkozott. Mint ismeretes, Réthelyi Miklós azért rendelte be hivatalába Alföldi Róbertet, és indított vizsgálatot, hogy tisztázza, a színigazgató valóban használt-e obszcén kifejezéseket múlt pénteki tájékoztatóján egy újságíró kérdéseire válaszolva.

A Nemzeti Színház május 20-i évértékelő sajtótájékoztatóján a vezérigazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róberttől azt kérdezte: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania? Alföldi erre először röviden úgy válaszolt, hogy nem.

A főigazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az "orális jelenetet". Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter - Pörzse Sándor (Jobbik) azonnali kérdésére válaszolva - hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, hogy vizsgálatot indít Alföldi Róbert május 20-ai kijelentései miatt. Réthelyi Miklós akkor azt mondta: ha igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott sajtótájékoztatóján, akkor a "viselkedésével átlépett egy határt". Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére.

Alföldi Róbert szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívánta az újságírónőnek. "Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először, erre én egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő kérdezett" - tette hozzá. Mint mondta, az újságíró határozta meg a stílust.

Leszögezte: nem viselkedett méltatlanul, pontosan tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Úgy fogalmazott: nem történt "verbális nemi erőszak", senkit nem sértett meg emberi méltóságában. Hozzátette: annak ellenére sincs mitől félnie, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek.

Szőcs Géza kulturális államtitkár az MTI-nek korábban Alföldivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy e pillanatban az országban több olyan rendező van, aki alkalmas a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére. Szőcs korábban kiállt Alföldi mellett.

Alföldi Róbert szerdai sajtótájékoztatón Blaskó Péter, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze is felszólalt Alföldi Róbert mellett. Mint mondta, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége szintén kiállt Alföldi mellett; a szervezet csütörtökön levélben kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, védje meg az értékteremtő, független, szabad alkotómunkát Magyarországon. Ne hagyja a miniszter, hogy "a demokráciát felszámolni készülő erők igaztalan állításokra épülő érvei" rákényszerítsék akaratukat - írták a társaság elnökségének tagjai.

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának összeállításában részt Vekerdy Tamás pszichológus kedden - szintén sajtótájékoztatón - az ország szégyenének nevezte, hogy a politikusok megmondják, a művészetben mit lehet és mit nem lehet. (A POSZT versenyprogramjába idén a Nemzeti Színház három előadását is beválogatták.) Vekerdy Tamás megjegyezte: a szellemi élet vagy szabad vagy nincs.

A Nemzeti Színház szerdai Tragédia-előadásán a közönség felállt és hosszan tartó vastapssal biztosította támogatásáról a társulatot és a színész-rendező igazgatót.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. papsajt 2011. május 29. 08:20
  „Végül kiderült,hogy van orális epizód :)

  Az a baj Alföldi kolleginával, hogy nagyon kis réteg tudja értékelni a művészetét, de a Nemzetit vezeti sajnos!”
 • 33. THK 2011. május 27. 23:39
  „32,
  Madách szerint egy római orgia zajlik a helyszínen, az ő finom megfogalmazása szerint "kéjencek és kéjnők" részvételével: szerinted mégis mi történik egy ilyen eseményen, ha szex semmiképpen nem?”
 • 32. bambinaXX 2011. május 27. 22:19
  „22! Köszi, végre láttam, miről van szó(nem jutok fel Pestre). én semmiképpen nem nézetném meg a gyerekemmel 18 (16?) alatt. és azt gondolom, azért mert vki buzi, nem kellene mindenből szexet csinálnia - az ember tragédiája Madách szerint nem erről szól, kár elferdíteni.. Attól, hogy "művész" vki, még lehetne közel normális értékrendje.
  a beállítottsága sem érdekel-tartsa meg magának..”
 • 31. johnconnor 2011. május 27. 11:08
  „az ovális asztalnál megbeszélték? :D”
 • 30. magyarock1 2011. május 27. 10:23
  „Nem csak ezzel az elszólással volt gond, hanem a folyamatos keresztény és magyargyalázással. És ez tudatos, nem véletlenszerű.”
 • 29. rattacha 2011. május 27. 10:13
  „A legtöbben olyanok itt, mint egy jófajta zsidó vicc. Vagy székely vicc. Vagy magyar vicc. Mindenki válasszon magának.”
 • 28. LukSzusz 2011. május 27. 10:00
  „A levél mellé kapott grátisz 2 tubus Vazelint.”
 • 27. horvathi 2011. május 27. 09:56
  „Alföldi Roberta páros lábbal történő azonnali kirúgásán kívül bármely más büntetés csak a Fidesz-SZDSZ-LMP-MSZP koalíció létezését bizonyítja.”
 • 26. nelek 2011. május 27. 09:17
  „31. szandokán
  Szerintem a legtöbb ember meleg párti. Jó a tél is, de a nyár az igazi.”
 • 25. szandokán 2011. május 27. 09:11
  „Ezek szerint Réthelyi Miklós is meleg párti?”
 • 24. nanemaaa 2011. május 27. 09:02
  „"Milyen újságíró az, aki olyan darabokat kritizál amit meg sem nézett!?"

  Milyen? Távirányított. Egyes helyeken fizetett provokátornak hívják, vagy önállóságra képtelen agyhalottnak. Ugyanez a parlamentben képviselő, illetve frakcióvezető. ;)”
 • 23. dicike 2011. május 27. 08:34
  „Amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten. Igaz régi magyar közmondás. Milyen újságíró az, aki olyan darabokat kritizál amit meg sem nézett!? Alföldi idézőjelben használta az orális szót. Az újságírónőt idézte.”
 • 22. Lacusch69 2011. május 27. 08:04
  „Roberta rajongók (joy, elendur stb...) számára egy emlékeztető videó:

  http://www.youtube.com/watch?v=ZpsGnpna_gw&feature=player_embedded#at=63”
 • 21. papagaly 2011. május 27. 08:00
  „És mi lesz az amiért már kirúgják?
  Ezért röptetés járt volna, normális főnöknél.”
 • 20. Mathiasking 2011. május 27. 07:06
  „A legnagyobb szégyen az, hogy az újságírónő a Figyuszka szócsöve. A párt indulója: Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. Mert a rétes nagyon jó, FIDESZESNEK az való!”
 • 19. Elendur 2011. május 27. 02:45
  „Örülök, hogy ilyen sokan látták a darabot, ezek szerint ide csak színházba járó emberek írnak!”
 • 18. Lillencs 2011. május 26. 23:58
  „Szerintem Alföldinél az vágta ki a biztosítékot, hogy nincs szexjelenet abban a darabban (azt kívánta a nőnek, hogy hátralevő életében olyan orális élményben legyen része, ami a darabban van = semmilyenben). És innentől kezdve nincs miről beszélni... Minek kérdez hülyeséget valaki arról, amit nem látott/olvasott? Én szeretem a munkáit, a színház is nyereséges, de tény, hogy néha gondolkozhatna, mielőtt nyilatkozik. Pl. a újságírót is el lehetett volna intézni elegánsabban úgy, hogy többet ez életbe ne kérdezzen ilyen marhaságot, de hát senki se tökéletes. És szerintem még azért nem lett leváltva, mert annak a szittyák örülnének, a narancs meg nem ilyen nagyvonalú.”
 • 17. kiszy 2011. május 26. 23:28
  „Az idegen szavak és kifejezések szótára szerint
  orális:
  szájüregben képzett hang, a szájhoz tartozó; szóbeli; szájon keresztül való.
  Ez egy szó.”
 • 16. putyo09 2011. május 26. 22:44
  „Az egy dolog, hogy ez most tényleg fel lett fújva egy kicsit. De ha belegondoltok, a korábbi polgárpukkasztó húzásai miatt, már rég ki kellett volna adni az útját. Lehet, hogy jó színész rendező, szinkronhang. De valljuk be, egy ilyen intézmény vezetésére az ilyen kirohanásai miatt, nem alkalmas. Sztem az is téves feltételezés, hogy azért támadják, mert más akarna a helyére állni. Ha ez lenne, akkor már a "forradalom" után menesztették volna. Arra kérnék minden Alföldi védegyletébe tartozó agyhalottat, hogy gondolkozzon el. Hasonló helyzetben (ha orális jókívánságot kíván valakinek) önöket nem rúgták volna ki a munkahelyükről?
  Szebb jövőt mindenkinek.”
 • 15. antikos 2011. május 26. 22:03
  „Gondolom kapott a mezőhelyi egy kis orális masszást:) Ez röhej és szégyen!!! Úgy tűnik a népművészeti cserépedény kultúra igen elterjedt befolyásos körökben. Ha majd jön a szélsőjobb eltűnik a mocsok a színházakból is...”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány képtelen betartani a maga elé tűzött határidőt

Az MSZP szerint Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő csütörtökön sokadszor tette világossá, hogy… Tovább olvasom