Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Alföldi visszavonja a Nemzeti Színház bérlésére vonatkozó megállapodást

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel.
Ennek következményeként a rendezvény helyszíne nem a Nemzeti Színház lesz - írta Alföldi Róbert az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében.

A megállapodás szerint a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartottak volna november 30-án a Nemzeti Színházban.

Alföldi Róbert közleményében emlékeztetett: "a Nemzeti Színház vezetőjeként engedélyeztem, hogy a román nemzeti ünnep előestéjén, november 30-án, a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében ünnepi megemlékezést tartsanak a Nemzeti Színházban, és bérbe vegyék a Nagytermet."

"Tettem ezt azon mély meggyőződésem alapján, hogy a két nemzet viharos történelme után, a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz" - jegyezte meg.

"Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet" - fogalmazott.

A jobboldali pártok korábban közleményben reagáltak, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanak a Nemzeti Színházban.

"Ha azt feltételezzük, hogy Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját a legjobb szándék vezette abban, hogy a 'két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz', azt akkor sem tudjuk elfogadni, hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát" - írta a Fidesz képviselőcsoportja.

A frakció szerint egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy "a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent". Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg - olvasható a Fidesz által kiadott dokumentumban.

"A két nép közeledése és kulturális kapcsolatai számunkra is fontosak, ám a meglévő érzékenységekre és a fájó sebekre mind a politikai, mind pedig a kulturális vezetőknek tekintettel kell lenniük" - zárul a közlemény.

A KDNP azonnali vizsgálatot kér Alföldi Róbert ügyében, miután, a Nemzeti Színház igazgatója "a magyar színjátszás templomát" nem rendeltetésszerű célokra adta át - közölte Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője az MTI-vel.

A KDNP azt kéri, hogy a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződést a kultúráért felelős államtitkár azonnal vizsgálja át, és ha megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit, és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze.

Pálffy István kifejtette: a színházigazgató számos magyar ember érzékenységét sérti, és az egyik elsőszámú magyar kulturális közintézményt nem a legszélesebb értelemben vett magyar közönség érdekeinek figyelembevételével működteti.

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szerintük "kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak".

"Az nem lep meg minket, hogy Alföldi Róbert asszisztál egy magyarellenes eseményhez. Az viszont felháborító, hogy hazaárulók olyan vezető állami pozíciókban ülhetnek a fülkeforradalom után és az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amely ilyen döntések meghozatalára jogosítja őket" - fogalmaztak.

A párt szerint ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős.

A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik "az egyre szaporodó magyarellenes cselekedetek ellen", december elsejére pedig tüntetést szerveznek a Nemzeti Színház épülete elé - zárul a közlemény.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékában senki érzéseit megsérteni.

"A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor - miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét - úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz" - olvasható a dokumentumban.

Mint írta, ezért engedélyezte a színház bérbeadását.

Az ügyet a szerdai Magyar Hírlap hozta először nyilvánosságra. Mint fogalmaztak: "szinte hihetetlen, de az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban december 1-jén, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. (...) 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot".

A Magyar Hírlap szerdai cikke mellett közzétettek egy fényképet a román nagykövet meghívójáról, amelyen az szerepel, hogy "Románia nemzeti ünnepe - december elseje - alkalmából" előadás és állófogadás lesz a Nemzeti Színházban november 30-án.

Olvasóink írták

 • 8. Yaqy 2010. november 20. 08:02
  „Arnika
  Alföldi szervezhetne egy nagy megemlékezést állófogadással április 20-ra (Hitler születésnapja) Tel Aviv-ban.
  Csak ennyire fájt volna nekünk, akik a szívükben is Magyarok, nem csak a személyi igazolványukban.”
 • 7. rouge 2010. november 18. 12:32
  „4. hozzászólás kispacni 2010.11.18. 09:50
  Jól megfogalmaztad a lényeget.”
 • 6. szilléri 2010. november 18. 12:15
  „LMP kussba van !
  Végül is még sem egy utcai fáról van szó, csak Erdélyről !”
 • 5. jq 2010. november 18. 12:04
  „Arnika, akor ne érzelmi, hanem gazdasági alapon sajnáljad egy a mostani Magyarországnál nagyobb, ásványkincsekben, természeti erőforrásokban gazdag terület elvesztését”
 • 4. kispacni 2010. november 18. 09:50
  „Remek cikk a lényegről:

  Erdély elcsatolását ünnepelték volna a Nemzetiben. Majdnem nagy-román buli a Nemzetiben
  Alföldi nem gondolta volna, feltehetőleg eszébe sem jutott, hogy Erdély elcsatolását ünnepelni Magyarországon nem szerencsés. Főleg nem a Nemzeti Színházban.

  Néhány éve még csak koccintottak, idén már nagyszabású ünnepséget terveztek a románok Budapesten december elsején. Alföldi Róbertnek tetszett az ötlet, érvelése szerint ugyanis a két ország közeledését segítené elő, ha keleti szomszédaink Nagy-Románia létrejötte felett éppen a Nemzeti Színház nagytermében vigadnának egyet. Talán még személyesen is tapsikolt volna a színházigazgató az állófogadáson Erdély elcsatolása napján. Esetleg Medgyessy Péter lehetett volna a díszvendég, hogy teljes legyen a kép.

  Azonban a nagy-román buliból végül mégsem lett semmi, miután a Jobbik tüntetést kívánt szerezni, a KDNP Alföldi eltávolítását követelte, míg a Fidesz is értetlenkedését fejezte ki a döntést illetően. A szervező ugyanis meghátrált. Legalábbis papíron.

  Ami azonban továbbra is a legszebb az egészben, Alföldi Róbert feltehetőleg most sem érti igazán, miért is fáj ez több millió magyarnak. Az erdélyiekről nem is beszélve. Közleményében úgy fogalmaz, ,,rosszul mérte fel" a helyzetet.

  De mégis, mit lehetett ezen rosszul felmérni? Vajon miképp döntött volna Auschwitz polgármestere, ha neonácik akartak volna parolázni a kisváros főterén? Vajon támogatta volna a dalai láma Tibet bekebelezésének évfordulójának ünneplését? Esetleg a World Trade Center egykori helyén rendezhettek volna Osama Bin Laden szimpátia-tüntetést? Vagy Szöül mikor ünnepelte volna az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Il születésnapját egy állami intézményben?

  Feltehetőleg soha.

  Magyarországon azonban valamiért más a helyzet. Mintha néhányan sportot űznének abból, hogy provokáljanak. Következmények nélkül. Legalábbis eddig. Alföldi Róbertnek ideje levonni a konzekvenciát, és körülnézni a Bárkában. Hátha akad ott hely számára.

  ferrer

  http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/82481/1/belfold/Majdnem_nagyroman_buli_a_Nemzetiben”
 • 3. 751510 2010. november 18. 08:23
  „Arnika

  Ha meg akarsz békélni, miért csak a román fél felé közeledsz, a magyarok érzéseit miért nem veszed figyelembe?”
 • 2. szilléri 2010. november 18. 07:58
  „Arnika tűnj már Romániába!

  Nem normális dolog, ha egy szexuálisan aberrált vezeti a Nemzetit. Kiszámíthatatlan, zsarolható és labilis idegzetű belterjes vezető!”
 • 1. Arnika 2010. november 18. 07:04
  „"a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent".
  Akkor én nem vagyok tagja?
  Nem kéne már megbékélni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jobboldali pártok szerint Alföldi elfogadhatatlan

A Fidesz-frakció szerint elfogadhatatlan, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója nem érzi… Tovább olvasom