Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Az elődöntőkkel folytatódik a Nemzeti Vágta

Vasárnap megkezdődik a küzdelem 90 magyar település között az ország legjobb lovasa címért. A Nemzeti Vágta második napján 15 elődöntőt rendeznek a budapesti Hősök terén, de lesz Kishuszár Vágta és Tüzes Vágta éjszakai lovas parádé is.
A lovas futamok mellett az induló települések is bemutatkoznak az Andrássy úton felállított pavilonokban, az Ország konyhában pedig tájjellegű ételeket kóstolhatnak az érdeklődők.

A háromnapos lovas ünnepen kilencven magyar település legjobb lovasai mérhetik össze tudásukat. A tavalyihoz hasonlóan a futamokat 6-6 indulóval rendezik, az előfutamokból a középdöntőbe, majd a döntőbe jutnak a legjobbak. Változás is van: a sérülések, balesetek elkerülése miatt minden indulónak kötelező lesz a teljes felsőtestet védő gerincvédő, a tavalyinál nagyobb ív lesz az első balkanyarban és hosszabbak lesznek a védőszivacsok is. Első alkalommal rendezik meg a Kishuszár Vágtát, amire 10-16 évesek nevezhetnek maximum 138 centiméter marmagasságú pónikkal, este 9 órától pedig a Tüzes Vágta visz fényt az éjszakába.

A lovasprogramokhoz kapcsolódóan idén is bemutatkozhatnak az ország települései, az Ország konyhája nevű programsorozatban pedig helyi specialitásokat lehet megkóstolni. A rendezvény ingyenes, mindössze a dísztribünre kell jegyet váltania annak, aki onnan nézné az eseményeket. A vonattal érkezőknek pedig csak az odaútért kell fizetniük, hazafelé már díjmentesen utazhatnak a Vágta helyszínén lepecsételt vonatjeggyel.

Olvasóink írták

 • 2. maradando 2009. május 31. 21:25
  „A győztes minden bizonnyal két nagy dijat is kap ! Hogy ne lötyögjön!”
 • 1. dodó 2009. május 31. 14:24
  „"Hősök Emlékünnepe helyett zsidó vágta a Hősök terén

  Az első világháború áldozatainak emlékére az Országgyűlés 1924-ben május utolsó hétvégéjét a Hősök Emlékünnepe néven nemzeti ünneppé nyilvánította.
  Ezt a hagyományt kívánta felújítani vitéz Bősze József alezredes, amikor kezdeményezésére 2001-ben a parlament törvényben rendelte el, hogy a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről május utolsó vasárnapján állami szintű megemlékezéseket tartsanak.
  Ezek után felháborító, hogy ezen a napon az idén a Nemzeti Vágta elnevezésű bohózat szerepel a Hősök terén, a nemzeti emlékhelyen. A Nemzeti Vágta szervezője, kitalálója és anyagi haszonélvezője Geszti Péter, aki haza- és nemzetáruló is egyben. Geszti és kaftános barátai folyamatosan gyalázzák a magyar hagyományokat és a magyar népet.
  Közben az is elfelejtődött, hogy állampolgári kezdeményezés indult 8 évvel ezelőtt, ami szerint központi emlékművet kellene állítani az első és a második világháború magyar áldozatainak emlékére a Hősök terén."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány is elismeri, hogy drágul nyáron a gáz

A gáz ára nem változik, de a számla valóban nagyobb lesz nyártól, mert az ÁFA emelkedik. Tovább olvasom