Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Az MVM bevásárolna az E.ON áramhálózati társaságaiba

Várhatóan 2010 közepén újabb három áramhálózati cégben szerez tulajdont a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), a tervek szerint bevásárolja magát az E.ON három ilyen társaságába - tájékoztatta Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója az MTI-t.
A három cég, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. átvilágítása befejeződött, most folyik az értékelésük. A vezérigazgató reményei szerint a nyáron megszülethet a szerződés.

Elmondása szerint az átvilágítás a legutóbbi 15 év változásaira koncentrált, hiszen korábban az MVM szerves részét képezték a közép- és kisfeszültségű elosztói hálózatok. A vezérigazgató az átvilágítás tapasztalatait összegezve úgy látja, hogy a társaságok továbbra is ígéretes befektetési lehetőségek az MVM számára.

Az állami tulajdonú MVM tavaly szerzett 15 és 10 százalékot meghaladó részesedést másik két áramcégben: az RWE csoporthoz tartozó Elműben és Émászban.

Az MVM vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az E.ON Hungáriával tavaly született megállapodás arról, hogy az MVM tulajdont szerezhet a német energiaipari társaság három magyarországi áramhálózati cégében. Az MTI kérdésére az MVM vezérigazgatója azt mondta, hogy első lépcsőben kisebbségi részesedést szeretnének kapni.

Mártha Imre hangsúlyozta, 15 évvel az áramszolgáltatók privatizációja után az MVM ismét tulajdonosa lesz a közép- és kisfeszültségű elosztóhálózat jelentős részének. A hatodik ilyen céggel, a francia Electricité de France (EdF) tulajdonában lévő Démásszal is folytak hasonló tárgyalások, de most az E.ON ügyletre koncentrál az MVM.

Az áramhálózati cégekben szerzett MVM-tulajdon növeli a hálózatos cégek működésének átláthatóságát és segíti az MVM-et abban a stratégiai céljában, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljön a fogyasztókkal. Ugyanakkor a hálózati beruházásokat illetően kedvezőbb helyzetbe hozható az MVM csoporthoz tartozó, tehát közvetve szintén állami tulajdonú kivitelező cég, az OVIT is, amely már jelenleg is dolgozik a magyarországi áramhálózati cégeknek.

Az akvizíció finanszírozására van elegendő forrása az MVM csoportnak - mondta Mártha Imre. Magyarázatként hozzáfűzte: a társaságcsoport eladósodottsági mutatója, azaz az idegen források aránya mindössze 18 százalék, ami "nagyon markáns finanszírozási erőt jelent". Szintén az MVM lehetőségeit jelzi a rekordszintű, csoportszinten 60 milliárd forint 2009. évi adózott nyereség is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vállalkozások igénylik a Széchenyi Kártya állami támogatásának fenntartását

A vállalkozók igénylik, hogy az államilag támogatott Széchenyi Kártya forgóeszköz hitelkonstrukció… Tovább olvasom