Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Az olvadó hó ismét árasztja a Tiszát

Az enyhe időjárás miatt folyamatosan olvadó hó a Tiszán és mellékfolyóin közepes méretű árhullámot indított el, a folyó Tiszafüredig árad; alatta viszont végig apad, bár lassuló mértékben, napi 8-12 centimétert - közölte a területi vízügy igazgatóság védelemvezetője kedden az MTI-vel.
Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint a Zagyva-Tarna vízrendszerben a mellékágakon 20-80, a Körösök vízgyűjtőin 15-125 centiméterrel emelkedett a vízszint. A hóolvadás következtében a Hortobágy-Berettyón is kismértékű áradás tapasztalható.

A Tisza-tó körüli védelmi szakaszon az apadás miatt megszüntették az árvízvédelmi készültséget, a Tisza jobb partján Kisköre és Doba, a bal parton Pusztataskony és Fegyvernek között pedig elsőfokúra mérsékelték.

Harmadfokú védekezési szint 52 kilométer hosszon, a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között van érvényben. A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is elsőfokú, jeges árvíz elleni készültséget tartanak fenn a kiskörei vízlépcső védelme érdekében.

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén az elmúlt 24 órában 471-en vettek részt a védekezésben. Most a szivárgó- és fakadóvizek átemelése a legfontosabb teendő, folyamatosan szivattyúznak Tószeg, Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint az elöntött területek vízmentesítése érdekében a Fekete-Holt-Körösnél, illetve a gyoma-mámai holtágnál.

Az elmúlt 24 órában az enyhe időjárás miatt több mint 630 négyzetkilométerre nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. A védekezők 69 stabil és 28 mobil szivattyúteleppel 5,1 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A Tiszanána melletti szennyvízátemelőnél homokzsákokkal próbálják a megakadályozni, hogy a felgyülemlett, szennyezett belvíz ráfolyjon a lakott területekre. A Jásztelek és Jászapáti közötti műúton, Örményes belterületén, valamint a Fegyverneket és a 34-es számú főutat összekötő úton időszakos vízátfolyás tapasztalható.

Olvasóink írták

  • 1. szilléri 2011. január 12. 10:38
    „Hogy lehet ????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik nemzeti kríziskezelőt hozna létre

Nemzeti kríziskezelőt hozna létre a Jobbik, hogy segítse a nehéz helyzetbe jutott, devizában… Tovább olvasom