Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Az Országgyűlés előtt a Mol-részvények visszavásárlása

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a Mol-részvények visszavásárlásával összefüggő költségvetési törvénymódosítást.
A 2011. évi költségvetés módosításával a részesedés-vásárlás az államháztartási törvény szabályai szerint növeli a költségvetési hiányt, ezért módosítani szükséges a kiadási főösszeg és a hiány mértékét.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett javaslat szerint a központi költségvetés ez évi kiadási előirányzata 489,5 milliárd forinttal 14.337,2 milliárd forintra, a hiány pedig 1.184,3 milliárd forintra nő.

A részesedés-vásárlás az államháztartási törvény szabályai szerint növeli a költségvetési hiányt, az Európai Unió statisztikai módszertana alapján azonban nem rontja a maastrichti hiánymutatót.

A módosítás szerint az Országgyűlés jóváhagyja, hogy az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter az állam nevében és javára a Mol által kibocsátott 22.179.488 darab "A" sorozatú, ezer forint névértékű részvényt vásároljon. A részvényvásárlásra irányuló kifizetés összege nem haladhatja meg az 1,880 milliárd eurót. A kiadásként elszámolt összeg azonban a devizaárfolyam-változás következtében eltérhet az előirányzattól.

A részvénycsomag vételára euróban van meghatározva, amelynek költségvetési kiadásként forintban megjelenő összege a vételár fizetésének napján érvényes árfolyam ismeretének hiányában előre nem határozható meg. Ezért nevesíti a törvény devizában a kifizetésről szóló felhatalmazást, és ad felhatalmazást az árfolyamhatás mértékéig a kiadási előirányzat túllépésére.

A részvények felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) látja el. A vagyonkezelő a részesedés megszerzéséről szóló szerződésben foglalt fizetési kötelezettség teljesítése érdekében pénzügyi intézménynél euró-alapú bankszámlát nyithat, amely kizárólag a részesedés vételárának megfizetését szolgálhatja. A bankszámlát a részesedés megszerzéséről szóló szerződés teljesítését követően meg kell szüntetni.

Az általános indoklás szerint a Surgutneftegasnál lévő Mol-részesedés megvásárlása több szempontból is fontos Magyarország számára, mivel gyarapítja a nemzeti vagyont, hozzájárul az energiabiztonság növekedéséhez, az orosz tulajdonlással kapcsolatos konfliktus megszűnésével elhárul az orosz-magyar kapcsolatok dinamikus fejlődésének egyik akadálya.

A törvényjavaslat a kihirdetést követő napon lép hatályba, a kormány a javaslat sürgős kihirdetését is indítványozta.

Orbán Viktor miniszterelnök május 24-én jelentette be, hogy "Magyarország visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól". A magyar állam 1,88 milliárd euróért vásárolta meg az orosz energetikai cégtől, a Surgutneftegastól (Szurgutnyeftyegaz) a Mol-részvényeket.

Az állam a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozza a pakett megvásárlását, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani.

Olvasóink írták

 • 4. maci52 2011. június 11. 03:41
  „Már az is baj ha a kormány hazafelé dolgozik,vagy valakik- nek elvették a játékát?”
 • 3. queenmargareth 2011. június 10. 18:32
  „de tényleg hülyék:ennyire nincs erejük, amíg ellenzék volt hozzá sem mertek nyúlni Gyurcsányhoz, pedig sok dologban kellett volna. Csak a nép:ezúton is "köszönöm" hatalmával tudtak a mélyből előjönni.
  Fidesz: fogadjátok őszinte részvétemet”
 • 2. hahaha62 2011. június 10. 17:33
  „Sajnos nagyon nagy öngól-értelmetlen és megmagyarázhatatlan.Nyilt RT-tehát bárki veheti.....de mivel többségi tulaj a mol-így senki sem tud semmit sem tenni vele........de magyaroskodás-a virtus---még pár ilyen értelmes döntés-és az ország K.O:!”
 • 1. queenmargareth 2011. június 10. 17:26
  „Amikor ott volt a lehetőség, hogy ellenezzék......Most mennyiért vesszük vissza?10-100x-osáért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vélhetően szívinfarktusban meghalt egy magyar katonaorvos Afganisztánban

Vélhetően szívinfarktusban meghalt egy magyar katona Afganisztánban - közölte a Honvédelmi… Tovább olvasom