Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Bajnai-titkárság: az elmúlt hat hónap kontárkodásának felelősségét nem lehet áthárítani

Budapest - Bajnai Gordon volt kormányfő titkársága szerint valótlanságot állít Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amikor arról beszél, hogy az előző kormány három százalékos többlethiányt okozott az idei költségvetésben.
Az MTI-hez eljuttatott közlemény úgy fogalmazott: "a miniszter az előző másfél év áldozatait becsüli le, állítása a csontvázbrigád nemzetközileg is látványos kudarca után teljesen érthetetlen, alaptalan és szakmaiatlan".

"Nem lehet mindig visszamutogatni, a jelenlegi kormány elmúlt hat havi gazdasági és költségvetési kontárkodásának következményeit nem lehet az előző kormány nyakába varrni" - olvasható a dokumentumban.

A korábbi miniszterelnök titkársága azt írta: Matolcsy György állításával szemben az igazság az, hogy a Bajnai-kormány rendezett költségvetést hagyott utódjára. A távozó kormány teljes és valós képet festett az ország, a gazdaság és a költségvetés állapotáról, megfelelő tartalékokat képzett és kiszámítható pályára állította az országot - közölték.

Bajnai Gordon titkársága úgy látja: kezdettől fogva ismertek voltak azok a kockázatok, amelyek a gazdasági világválságból adódtak, s amelyekre mind a kormány, mind a Költségvetési Tanács, mind a Nemzetközi Valutaalap felhívta a figyelmet. Emlékeztetett arra: a kockázatokra a kormány a korábban nem látott méretű, 210 milliárdos tartalékot tervezett az idei költségvetésben.

A közlemény szerint több oka is volt annak, hogy a jelenlegi kormány nem volt képes tartani a Bajnai-kabinet által eltervezett hiánycélt. Ezek közé sorolta, hogy a jelenlegi kormány több más mellett fedezet nélkül csökkentette a társasági adót, amellyel 70 milliárdos hiányt generált, 10 milliárdos költségvetési ráfordítással terrorelhárító központot hozott létre.

Nyáron 120 milliárdos zárolást jelentett be a költségvetési intézményeknél, de ígéretével szemben nem volt képes féken tartani az állami kiadásokat - közölte a titkárság.

A volt miniszterelnök titkársága úgy vélekedett: az Orbán kormány azzal is igyekszik leplezni a szakszerűtlen gazdaságpolitikáját, hogy megszűntette az államháztartás helyzetét bemutató havi adatszolgáltatást, így a költségvetési gazdálkodás nem transzparens.

Hozzátette: a jelenlegi kormány annak ellenére nem tudta tartani a hiánycélt, hogy végig hátszélben volt, hiszen a magyar gazdaság helyzete érdemben javult. A Bajnai-kormány a 2010-es költségvetésben még úgy számolt, hogy az idei évben a gazdaság 0,9 százalékkal zsugorodik, ezzel szemben a GDP várhatóan több mint egy százalékkal bővülni fog az idén. Ennek a többletnek - mint írta a titkárság - egy része a költségvetésben is jelentkezik hisz a gazdasági növekedés motorja a feldolgozóipari export várhatóan kétszámjegyű mértékben bővül. Év közepére ráadásul megállt a munkanélküliség növekedése is - áll a dokumentumban.

A közlemény felidézte: a Bajnai-kormány munkaerő-piaci reformjainak köszönhetően nőtt a gazdasági aktivitás, és a jövő szempontjából fontos, már korábban letárgyalt jelentős beruházások, mint például az Audi, Opel, Knorr- Bremse beruházások realizálódtak.

A titkárság álláspontja szerint bebizonyosodott egyúttal az is, hogy a választások előtt, a Fidesz gazdaságpolitikáját megalapozó 29 közgazdász által jegyzett dolgozat teljességgel hamis alapokra épít: ők ugyanis azt állították, hogy a magyar gazdaság 2010-ben 2 és 4 százalék közötti mértékben csökkenni fog.

"Az elmúlt fél év illúziókra épülő, kontár gazdaságpolitikájának következménye, hogy az Orbán-kormány csak új, jövő-felélő, infláció gerjesztő, növekedést visszafogó adókkal képes tartani a hiánycélt. Ennek felelősségét az előző kormány nyakába varrni képmutatás" - zárul a közlemény.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2010. november 16. 14:03
  „Már a tavalyit sem tudták tartami, 2006-ban pedig a úgy átvágták a népség fejét, hogy némelyek azóta is emlékezetkiesésben szenvednek:
  "A KSH pénteken korrigálta a 2009. évi adatokat: a kormányzati szektor "maastrichti" hiánya tavaly a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 1.136 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, szemben a korábban közölt 4,0 százalékkal (1.035 milliárd forint)." - Gazdasági Rádió, MTI, 2010. október 1. 17:20

  Bajnainak meg minek a titkárság? Sukoró.”
 • 5. Power 2010. november 16. 11:52
  „Ha van egyáltalán lelkük, vagy lelkiismeretük...”
 • 4. Power 2010. november 16. 11:51
  „Vajon minek nevezhető Gyurcsány, vagy Bajnai? Ártatlan emberek élete szárad lelkükön.”
 • 3. Lutetia 2010. november 16. 11:35
  „Orbán Viktor mindeközben az EU felé azt kommunikálja, hogy a Bajnai-kormány teljesítményei előtt megemelhetné a kalapot Európa. Most akkor mikor nem hazudik ez a derék ember?
  Mellesleg Matolcsy néhány hónappal ezelőtt közzétett gazdasági beszámolója is tiszteleg a Bajnai kormány előtt, és kimondta, hogy a Bajnai-kormány pontosan azt tette, amit a fennálló gazdasági válság közepette tennie kellett. Most akkor ki hazudik és mikor?”
 • 2. Power 2010. november 16. 11:32
  „Gyurcsány és Bajnai együtt vajon hány embert küldtek másvilágra és hány családot tettek tönkre?”
 • 1. KolompárRómeó 2010. november 16. 09:01
  „"kiszámítható pályára állította az országot "

  A Gyurcsány-kormány is. Lejtőre. Szóval ez önmagában semmit nem jelent. Olyan ez, mint amikor azt mondják, hogy a sérült állapota stabilizálódott. Pl. meghalt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alapanyaggyártók is megsínylik az építőipar visszaesését

Budapest - Még a várakozásokat is alulmúlja az a negatív spirál, amelybe a lakáspiac keveredett,… Tovább olvasom