Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Bajnai: a kormány a családi ezüstöt is felélte

A volt kormányfő erős kritikával illette a 2010 utáni unortodox gazdaságpolitikát egy konferencián.
Az elmúlt két év gazdaságpolitikája súlyos, hosszú távú gazdasági kudarc veszélyét hordozza magával a magyar társadalom és gazdaság számára, amely a termelés és a foglalkoztatás tartós stagnálásával vagy szűkülésével járhat együtt - mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Portfolio.hu keddi budapesti konferenciáján.

A volt miniszterelnök ismertette az általa alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány készülő gazdasági programjának négy elemét, amely - mint mondta - a régóta strukturális problémákkal küzdő Magyarország elmúlt két évben végbement negatív fordulatát pozitívra fordíthatja.

Először az üzleti bizalmat kell helyreállítani, amelyre a piacgazdaság épül - mondta Bajnai Gordon, a második elem pedig a tőkevonzó és -megtartó képesség helyreállítása. Azért kell megkötni az IMF/EU-megállapodást, hogy Magyarország stabilan, hosszú távon és olcsón finanszírozza magát - tette hozzá.

A volt miniszterelnök úgy látja, hogy az IMF azért kíván pénzt adni, hogy Magyarország gazdaságpolitikai fordulatot hajtson végre, míg a kormány azért kíván megállapodást kötni, hogy a fordulatot ne kelljen végrehajtani.

A szükséges fordulat harmadik elemeként a foglalkoztatásban szükséges változtatásokat végrehajtani, amely csak az oktatási reform 180 fokos fordulatával valósítható meg. A negyedik elem a gazdaság fejlesztése, részben a csúcstechnológia alkalmazásával, részben az alacsony képzettségűek foglalkoztatásának bővítésével - tette hozzá Bajnai Gordon.

Magyarország 1995-2001 között volt sikeres a konvergencia-, azaz az EU-hoz történő felzárkózási folyamatban, majd "túlságosan elhittük a saját sztorinkat" - mondta Bajnai Gordon, aki a 2006 és 2008 közötti kiigazításról is beszélt. A GDP-arányos államháztartási hiányt 10,8 százalékról 3,8 százalékra sikerült leszorítani, de a mellékhatás súlyos volt, hiszen a növekedési potenciál erősen visszaesett.

Erős kritikával illette a volt miniszterelnök a 2010 utáni unortodox gazdaságpolitikát, amely szerinte a valós problémák megoldása helyett a problémák halogatását valósította meg. Ráadásul a jelenlegi kormány az ország még meglévő tartalékait, azaz "a családi ezüstöt is felélte".

Először a kormány megingatta egyes multinacionális vállatok és a bankok bizalmát, ezen szektorok EU-átlagot jóval meghaladó mértékű adóztatásával. A másik tartalék a magánnyugdíj-pénztári vagyon volt, amelyet államosítottak. Ebből az az 50 százalék, amelyet az államadósság csökkentésére fordított a kormány, csak közgazdaságilag vitatható, az összeg másik 50 százalékának az elköltése a jövő felélését jelenti. A harmadik felélt tartalékelem az alacsony képzettségűek foglalkoztatásával, pontosabban annak zsugorodásával függ össze, ami a minimálbér drasztikus emelése miatt következett be.

Bajnai Gordon szerint akkor lehet növekedési pályára visszatéríteni a magyar gazdaságot, ha az export és a beruházási motor jól működik. Ez utóbbi helyzete most több mint aggasztó, mivel a GDP arányában 16 százalékra, sőt a legutóbbi statisztika szerint 14 százalék alá csökkent a beruházási ráta, amely csak az amortizációra elegendő.

"Ha a termelési kapacitások szűkülnek, akkor szűkített újratermelés, szűkített foglalkoztatás valósul meg" - figyelmeztetett a volt miniszterelnök, jelezve azt is, hogy 2008-hoz képest a vállalati beruházások Magyarországon 80 százalékon állnak, míg a környező országokban a mutató 110-115 százalékot mutat.

Értékelése szerint az ország versenyképességének romlása összefügg az üzleti, intézményi környezet biztonságával, végső soron a bizalom romlásával, noha ez egzakt mutatókkal nem fejezhető ki.

"Magyarországon súlyosan sérül a jogbiztonság, helyenként a távol-keleti országokat idéző államkapitalista felhangok hangzanak el a kormány szájából" - hangsúlyozta előadásában Bajnai Gordon.

Olvasóink írták

 • 7. babar 2012. október 17. 09:13
  „Tegnapi meccsen nem is tudom kinek drukkolt Bajnai. A magyar, vagy a török válogatottnak?”
 • 6. bánki 2012. október 17. 07:20
  „Viszont a libamáj megmaradt a Walissal egyetemben.

  Csak egy kérdés !
  Milyen ember az aki Gyurinak születik és Gordon lesz ?”
 • 5. panelnyugger 2012. október 17. 07:01
  „1-4 hozzászólók
  Remekül érveltek!
  Hajrá Orbánisztán!
  Hajrá félázsiaiak!”
 • 4. jozko 2012. október 16. 23:15
  „Pusztán elméletekkel nem lehet egy országot talpra állítani - mint ahogyan a háborút sem a parancsok nyerik meg, hanem a harcoló katonák.

  Nem vagyok elégedett a mostani helyzettel - de akinek már a kezében volt a kormánybot -ráadásul csak "tűzoltó munkát" végzett - és nem tudott zöldágra vergődni - az ne kiabáljon be a pálya széléről!

  Lehet, hogy Bajnai Gordon támogatói szerint a változások kora előtt állunk?
  A Himnuszt áthangszerelik gordonkára- az állami címerben pedig kétfejű liba lesz?”
 • 3. nádiposzáta 2012. október 16. 21:48
  „Az beszél családi ezüst feléléséről aki a adóssággal terhelte az országot ennek fejében a nyudijakbój19000fr 13havit elvette,kifizetetlen máv tüzoltók bérét nem fizette ki , rá húzta következő kormányra,,libásoknak nem fizetett ki 5-6 milliárdos bérüket.
  Imf csak akkor ad kölcsönt ha kormány elveszi a nyugdíjakat és más jövedelmeket aminek bajnai örülne.Kölcsönöket nem a magyar gazdaság élénkítésre adja az imf ,hanem a nyugati országok betelepült üzleteit segíti,,Orbánék inkább nem veszik fel az imf pénzét nem röviditik meg a nyugdijasok és mások jövedelmét ,nem a magyar gazdaság erősitésére adja a pénzt a nyugat,”
 • 2. történész 2012. október 16. 20:37
  „párt katona ő is csak nem annak amelyiknek te oszt az már baj ám..mert az ellenség.”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. október 16. 20:14
  „az pofázik aki a családi aranyát mások megnyomorítása, élete árán lopta össze ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó és egy kamion ütközött Fábiánházánál

A balesetben két ember könnyebben megsérült. Teljes útzár van érvényben az érintett útszakaszon. Tovább olvasom